Ήταν περί τα τέλη Φεβρουαρίου όταν σήμανε συναγερμός για την πορεία του τουρισμού φέτος, με αφορμή συνάντηση που είχε ο ΣΤΕΚ με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων.
Μετά τη συνάντηση, ο ΣΤΕΚ είχε εκφράσει την ανησυχία του για τα έως τότε δεδομένα, γνωστοποιώντας πως στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών -ως είχε τότε- για διενέργεια πτήσεων από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια το 2024 καταγραφόταν μείωση 550.000 θέσεων, σε σύγκριση με το 2023.
Στην ανακοίνωση, ο ΣΤΕΚ αναγνώρισε πως η μείωση στη διαθεσιμότητα θέσεων οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην κρίση που ξέσπασε στην αεροπλοΐα, ως αποτέλεσμα της ανάγκης επίσπευσης ελέγχου συγκεκριμένου τύπου μηχανών αεροσκαφών, κρίση που επηρέασε και αεροπορικές εταιρείες με πτήσεις από και προς την Κύπρο.
Πρόβλημα που τόσο η Hermes Airports όσο και το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν «έκρυψαν», καθησυχάζοντας όμως εξαρχής πως κάνουν ενέργειες για αντιμετώπισή του, αλλά και πως το κενό δεν ήταν τέτοιο που να προκαλεί υπέρμετρες ανησυχίες για τη φετινή πορεία του τουρισμού, ιδιαίτερα εφόσον θα υπήρχε αύξηση της πληρότητας των πτήσεων προς τη χώρα.
Καλύτερο σκηνικό σήμερα
Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα το σκηνικό άλλαξε άρδην και οι εκτιμήσεις της Hermes και του Υφυπουργείου Τουρισμού πως το κενό μπορούσε στην πορεία να καλυφθεί, επιβεβαιώθηκαν, επικυρώνοντας και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες στον προορισμό.
Εμπιστοσύνη που ενισχύεται και με τα κίνητρα που εφαρμόζονται από την Hermes Airports και την Κυβέρνηση για ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας, που φαίνεται στην παρούσα να βρίσκεται στο καλύτερο της επίπεδο, παρά την απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής τουριστικής αγοράς, καθώς η Κύπρος συνδέεται απευθείας σήμερα με 38 χώρες, με τη βοήθεια 55 και πλέον αεροπορικών εταιρειών.
Ως αποτέλεσμα, με την καλοκαιρινή σεζόν να έχει ήδη αρχίσει, οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς την Κύπρο βρίσκονται ήδη λίγο πιο πάνω από το περσινό επίπεδο, όπου ο τουρισμός όσον αφορά αφίξεις τουριστών κατέγραψε την τρίτη καλύτερη επίδοσή του μετά το 2019 και το 2018, χωρίς να αποκλείεται και νέο ρεκόρ φέτος, όσον αφορά την επιβατική κίνηση.
Τις θετικές, όπως διαμορφώνονται, εξελίξεις επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» η Director Αεροπορικής Ανάπτυξης, και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, αναφέροντας πως μια σειρά από πρωτοβουλίες της διαχειρίστριας εταιρείας έχουν πλέον εξασφαλίσει πως η διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων από και προς τη χώρα μας έχει ανακάμψει στα περσινά επίπεδα, παρόλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η ίδια κατέγραψε πως αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αναθεώρηση του πτητικού προγράμματος της Wizz Air, που αύξησε τις πτήσεις της προς τη χώρα σε σχέση με τον αρχικό της προγραμματισμό, στην αύξηση πτήσεων από άλλες αγορές, όπως η Πολωνία, οι Σκανδιναβικές, όπου φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν αρκετές ναυλωμένες πτήσεις από περιφειακά αεροδρόμια, η Γαλλία, όπου έχουμε προσθήκη και νέων δρομολογίων και στην ομαλοποίηση των πτήσεων από ισραηλινές εταιρείες, που πέρσι ήταν η δεύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό.
Για το Ισραήλ ιδιαίτερα, όπως εξήγησε η κ. Κουρούπη, ενώ η χρονιά άρχισε με τη διαθεσιμότητα θέσεων από τη γειτονική χώρα προς την Κύπρο να περιορίζεται στο 30% σε σχέση με το 2023, λόγω και του πολέμου στη Γάζα, που εκκίνησε στην ουσία τον περσινό Οκτώβριο, πλέον είμαστε στο 90% των θέσεων που υπήρχαν την περσινή χρονιά με τις πτήσεις να έρχονται γεμάτες και με ψηλά ποσοστά επισκεπτών.
Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, η κατάσταση γενικότερα έχει βελτιωθεί σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε στις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο να καταγραφεί φέτος νέο ρεκόρ στην επιβατική κίνηση. Το σκηνικό έχει βελτιωθεί χάρη στις συνεχείς ενέργειες της Hermes Airports, στα υφιστάμενα κίνητρα και σε άλλες προσπάθειες, ανέφερε, χωρίς να αποκλείει φέτος να υπάρξει μια μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης από και προς τα δύο αεροδρόμια του τόπου που πέρσι ξεπέρασε τα 11,6 εκατομμυρίων επιβατών από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, υπερβαίνοντας, πιθανό στα τέλη του 2024, τα 11,7 εκατομμύρια επιβάτες.
Αύξηση το πεντάμηνο στην επιβατική κίνηση
Οι εκτιμήσεις για νέα αύξηση και νέο ρεκόρ στην επιβατική κίνηση ενισχύονται και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων. Σύμφωνα με αυτά, τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου η επιβατική κίνηση από και προς τα δύο αεροδρόμια ανήλθε στα 3.779.855 επιβάτες, σε σύγκριση με 3.585.444 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο πεντάμηνο του 2023 καταγράφοντας αύξηση 5,4%.
Τα τελευταία στοιχεία της Hermes Airports που αφορούν τον Μάιο δείχνουν αύξηση της επιβατικής κίνησης και τον Μάιο, καθώς οι επιβάτες που διακινήθηκαν από και προς τα δύο αεροδρόμια ανήλθαν σε 1.140.659 σε σχέση με 1.094.073 τον ίδιο μήνα πέρσι, διαψεύδοντας εκ νέου τις ανησυχίες από μερίδα τουριστικών εταίρων, κυρίως από πλευράς ξενοδόχων, για τη φετινή τουριστική χρονιά.
Αξίζει φυσικά να καταγραφεί η καθολική πλέον παραδοχή ότι όσοι ξένοι τουρίστες αφικνούνται στη χώρα δεν καταλήγουν κατανάγκην σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα και πως κάποιοι εξ αυτών καταλήγουν και σε καταλύματα στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφόρηση του «Φ», η εν εξελίξει έρευνα όσον αφορά τα Κατεχόμενα δεν δείχνει σημαντική μεταβολή σε σχέση με αυτήν που υπήρξε το 2019 που ήθελε το 4% των αφίξεων στην Κύπρο να περνά τις περισσότερες μέρες διαμονής τους στις κατεχόμενες περιοχές, τουλάχιστον όσον αφορά την χειμερινή περίοδο.
Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται η ανησυχία που εκφράζουν οι ξενοδόχοι για φέτος -η οποία ενισχύεται και από τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις και ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, όπως οι εκλογές στην Αγγλία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία- να οφείλεται στον ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό που δέχονται από καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων.
Σχεδόν 750,000 οι αφίξεις μέχρι Απρίλιο
Για τις αφίξεις τουριστών, βάσει των έως τώρα διαθέσιμων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τετράμηνο φέτος προκύπτει ότι ανήλθαν σε 748.814, σε σύγκριση με 736.629 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 1,7%.
Αύξηση κατά 9% περίπου καταγράφεται και συγκριτικά με το 2019, όταν οι αφίξεις το πρώτο τετράμηνο του συγκεκριμένου έτους υπολογίζονταν σε 686.783.
Όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αυτά υπολογίζονται σε €223,3 εκ., σε σύγκριση με €200,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 11,7%