Επιλογές από στελέχη από τον παλιό πυρήνα της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και νέα πρόσωπα συνθέτουν τις νέες διευθυντικές ομάδες που θα εργαστούν μαζί με τον κεντρικό τραπεζίτη Χριστόδουλο Πατσαλίδη τουλάχιστον για μια πενταετία, με στόχο την αναδιοργάνωση του οργανισμού και την αντιμετώπιση πολλών νέων προκλήσεων.
Ο Διοικητής αναγνωρίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε μετασχηματισμό της, καθώς για αρκετά χρόνια δεν έχουν γίνει σημαντικές τομές, με στόχο να μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον ρόλο και την αποστολή της και διαπιστώνει ότι, όπως λειτουργεί σήμερα, παρουσιάζει αδυναμίες και στρεβλώσεις.
Ο Διοικητής ανακάτεψε ξανά την τράπουλα, προχωρώντας σε μίνι αλλαγές στους επικεφαλής των διευθύνσεων της Κεντρικής, κάτω από τις οποίες βρίσκονται νευραλγικά τμήματα του εποπτικού οργανισμού.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πως τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, η Ευγενία Χριστοδούλου και ο Γιώργος Καρατζιάς, θα αποκτήσουν διευρυμένες αρμοδιότητες και προσβλέπει ότι θα υπάρξει μια στενή συνεργασία μαζί τους.
Ο Διοικητής σημείωσε ότι αναμένει από τη Νομική Υπηρεσία της τράπεζας να ετοιμάσει ένα κείμενο για να ενημερώσει με την σειρά του και το προσωπικό για τις αλλαγές που θα γίνουν. Η παρουσία του διοικητή στη συνέντευξη Τύπου ανέδειξε και την ομάδα με την οποία θα πορευτεί ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σημειολογικά, στο κεντρικό πάνελ κάθονταν οι δύο νέοι εκτελεστικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των διευθύνσεων της Κεντρικής Τράπεζας.
Οι επικεφαλής επί Πατσαλίδη
Ο «Φ» παρουσιάζει τους επικεφαλής των διευθύνσεων και τμημάτων της Κεντρικής, με επικεφαλής τον διοικητή Χριστόδουλο Πατσαλίδη.
• Διεύθυνση Εποπτείας: Επικεφαλής Μιχαλάκης Μιχαηλίδης (αναπληρώνει τον Μαρίνο Λαμπριανίδη, ο οποίος αφυπηρετεί τον Ιούλιο). Κάτω από τη συγκεκριμένη διεύθυνση υπάγονται:
– Τμήμα Σημαντικών & Λιγότερο Σημαντικών Εποπτευόμενων Ιδρυμάτων: Γιώργος Ιωάννου
– Τμήμα Εποπτικής Στρατηγικής και Επιτόπιου Ελέγχου: Κλεάνθης Ιωαννίδης
– Τμήμα Εποπτικών Εγκρίσεων: Δημήτρης Αριστοτέλους
– Τμήμα Εποπτικής Διακυβέρνησης: Βάσω Ζαχαρία
• Διεύθυνση Οικονομικών, Στατιστικής & Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας: Γιώργος Κυριάκου. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση υπάγονται:
– Τμήμα Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας: Πάνη Καραμάνου
– Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνών: Ιορδάνης (Δάνης) Κουκουλαρίδης
– Τμήμα Στατιστικής: Ελένη Νικολάου
• Διεύθυνση Τραπεζικών Εργασιών: Στέλιος Γιωργάκης. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση υπάγονται:
– Τμήμα Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων: Ευαγγελία Χριστοδούλου
– Τμήμα Υποδομών Χρηματοοικονομικών Αγορών & Πληρωμών: Χάρης Ζαννέτου
– Τμήμα Διαχείρισης Νομίσματος: Χρυσόστομος Τσούντας
– Τμήμα Πρόληψης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας: Κωνσταντίνος Τρικούπης
• Διεύθυνση Εταιρικών Υπηρεσιών: Μιχάλης Στυλιανού. Στην συγκεκριμένη διεύθυνση υπάγονται:
– Τμήμα Πληροφορικής: Ανδρέας Νεοκλέους
– Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργάνωσης & Προγραμματισμού: Γιάννος Αλετράρης
– Τμήμα Λογιστικών Υπηρεσιών & Ελέγχου: Ευανθία Παναγιώτου
– Τμήμα Γενικών Διοικητικών Υπηρεσιών: Ιωσήφ Θεοδώρου
• Υπό τον Διοικητή βρίσκονται:
– Τμήμα Εξυγίανσης: Χριστιάνα Αργυρίδου
– Τμήμα Εσωτερικής Επιθεώρησης: Χρυστάλλα Κεννέ
– Τμήμα Νομικών Υπηρεσιών: Μαρία Κέττηρου και Στεφανία Στεφάνου
– Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης: Κωνσταντίνος Νικηφόρου
– Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Διεθνών Σχέσεων: Χρυστάλλα Χαϊλή
Εκπρόσωποι στους θεσμούς
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ποιοι από την Κεντρική Τράπεζα εκπροσωπούν τον οργανισμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority): Κωνσταντίνος Τρικούπης.
Στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism (SSM): Γιώργος Ιωάννου. Moneyval: Κωνσταντίνος Τρικούπης.
Ο αριθμός προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχεται σε 421 άτομα και υπάρχει συμμετοχή της Κεντρικής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 133 εργαζόμενοι συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες:
αριθμός επιτροπών: 26, αριθμός ομάδων εργασίας: 28, αριθμός ομάδων υλοποίησης έργων: 20, αριθμός ομάδων εμπειρογνωμόνων: 49.
Στόχος τα καλύτερα αντανακλαστικά
Το πλάνο του Διοικητή κατά την παρουσίαση του στρατηγικού στόχου είναι ο μετασχηματισμός ΚΤΚ σε μια σύγχρονη και ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα, με καλύτερα αντανακλαστικά και με μακροπρόθεσμη προσέγγιση, για να μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα, ενεργά και με επάρκεια στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις. Σημαντικό κομμάτι, επίσης, είναι και η εσωτερική διακυβέρνηση του οργανισμού.
Το πλάνο λειτουργίας βασίζεται στην αποκεντροποίηση αποφάσεων (συντονιστική ομάδα – πρώτο βήμα), θεματικά ομάδες εργασίας, εσωτερικός έλεγχος και διαχείριση κινδύνων.
Οι αρμοδιότητες της Κεντρικής ως αναπόσπαστο μέρος του ευρωσυστήματος είναι η συμβολή στη χάραξη και εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η συλλογή, επεξεργασία και διανομή στατιστικών στοιχείων, εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, επίβλεψη της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών, μακροπροληπτική επίβλεψη για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, διαχείριση των αποθεμάτων της Δημοκρατίας, τραπεζίτης της Δημοκρατίας κ.ά.
«Χωρίς εταιρική διακυβέρνηση δεν κάνεις τίποτα»
Επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα για την εταιρική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας και αναγνωρίζεται ότι είναι ένα από τα τρωτά σημεία της, ο κ. Πατσαλίδης υπέδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι «χωρίς να έχεις σωστή διακυβέρνηση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με επάρκεια», υπογραμμίζοντας πως διακυβέρνηση σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, να είσαι ωφέλιμος και να μπορείς να λειτουργείς και δεύτερον, να μπορείς να δημιουργείς με ισορροπία, με εποπτεία, με αποκεντροποιημένο τρόπο, ώστε να μην εξαρτάσαι από κάποιον άλλον όπως εξήγησε.
Αναλύοντας έστω και επιγραμματικά τις κινήσεις που έγιναν, σημείωσε ότι «το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, έναν μηχανισμό για να μπορούμε να λειτουργήσουμε και παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στον τρόπο λειτουργίας. Για το λόγο αυτό, διευκρίνισε, υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις, εκκρεμότητες, και άλλα θέματα που θα μπορούν να τύχουν καλύτερης διακυβέρνησης.
Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υπογράμμισε, τα πάντα αποφασίζονται από τον Διοικητή, για να τονίσει πως σε κάποιο στάδιο πρέπει να υπάρξει ένας πιο ευρύς μηχανισμός ως προς τη λήψη των αποφάσεων.
Σε πρώτο στάδιο και χωρίς να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές, εξήγησε ο κ. Πατσαλίδης, δημιούργησε μια συντονιστική ομάδα στην οποία θα θέτει όλα τα ζητήματα, «αρχικά τα οριζόντια ζητήματα και μεταγενέστερα, όπως προχωρούν οι μελέτες για αλλαγή της διακυβέρνησης της Κεντρικής, θα έρχονται όλα τα ζητήματα για συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο διεύθυνσης».
Αφού αναφέρθηκε σε προηγούμενη μελέτη που έγινε για αλλαγή της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας και η οποία είχε λάβει την συγκατάθεση της ΕΚΤ, ανέφερε πως η συγκεκριμένη μελέτη είχε αρκετά συνταγματικά ζητήματα.
Πάντως, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μετασχηματισμό της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πατσαλίδης απεκάλυψε πως ο ίδιος μιλά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για το ζήτημα, καθώς και με άλλους διοικητές κεντρικών τραπεζών, με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων πρακτικών, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όπως το αγγλικό δίκαιο και η πρόνοια για Τουρκοκύπριο Υποδιοικητή.
Παράλληλα, τόνισε πως ο μετασχηματισμός της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο, υποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με τρόπο που να είναι νομικά κατοχυρωμένος.