Aσταμάτητη παραμένει η ακρίβεια στην Ευρώπη και κάθε μήνα ο πληθωρισμός στα αγαθά και τις υπηρεσίες σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η αύξηση του πληθωρισμού ξεκίνησε αρχικά από την πανδημία COVID και τα προβλήματα που είχαν προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη συνέχεια εντάθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την τεράστια αύξηση στα ενεργειακά προϊόντα. Η ανακοίνωση χθες προκαταρκτικών στοιχείων για τον Μάιο από τη Eurostat έδειξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός παντού και ότι αυξήθηκε, έστω κατά τι, και στην Κύπρο, φθάνοντας στο 8,8% από 8,6% τον Απρίλιο του 2022 και από 1,5% τον Μάϊο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Ζαχαριάδης: Η αύξηση επιτοκίων και τα άλλα μέτρα κατά πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο, με τη μέθοδο που τον καταγράφει η Eurostat, παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που είναι στο 8,1% και αποτελεί νέο επίπεδο – ρεκόρ από το 7,4% τον Απρίλιο. Σημειωτέον ότι κατά κανόνα το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο, όπως το υπολογίζει η Eurostat, είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που ανακοινώνει, για τον ίδιο μήνα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνυπολογίζει περισσότερες κατηγορίες προϊόντων για να καταλήξει στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθεί από την Στατιστική Υπηρεσία αύριο. Τον Απρίλιο 2022 είχε ανέβει στο 8,8%, από 7,13% τον Μάρτιο.

Η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής. Κεντρικοί τραπεζίτες του συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ μίας μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο και συγκεκριμένα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αν συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού. Προκρίνουν επίσης μικρές αυξήσεις και το φθινόπωρο.

Η έκρηξη της ακρίβειας οδήγησε την κυβέρνηση σε λήψη νέων μέτρων ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή νέο πακέτο μέτρων, ύψους €103 εκατ., το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει εφάπαξ χορηγίες σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Στο 20% στην Εσθονία!

Οι διαφορές στα επίπεδα του πληθωρισμού μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης είναι σημαντικές, με την πρωτιά να έχουν οι χώρες της Βαλτικής, με διψήφια ποσοστά. Στην Εσθονία ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 20,1,% (αύξηση σε σχέση με τον Μάιο του 2021), στη Λιθουανία στο 18,5% και στη Λετονία στο 16,4%. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό τον Μάϊο είχαν η Μάλτα (5,6%) και η Γαλλία (5,8%), ενώ η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα στην οποία υποχώρησε ο πληθωρισμός και διαμορφώθηκε στο 10,2%, από 11,2% τον Απρίλιο.

Στις υπόλοιπες χώρες ο πληθωρισμός ήταν: Σλοβακία 11,8%, Ελλάδα 10,7%, Βέλγιο 9,9%, Λουξεμβούργο 9,1%, Κύπρος 8,8%, Σλοβενία 8,7%, Ισπανία 8,5%, Ιρλανδία 8,2%, Αυστρία 8,1%, Πορτογαλία 8,1%, Ιταλία 7,3% και Φιλανδία 7,1%.

Ανησυχητική είναι και η περαιτέρω αύξηση του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ, ο οποίος αυξήθηκε τον Μάιο στο 3,8%, από 3,5% τον Απρίλιο. Ένας αντίστοιχος δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 4,4% από 3,9%. Τον τόνο της ακρίβειας έδωσαν για ακόμη μια φορά οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 39,2% από 37,5% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ αυξήθηκαν 7% από 5,4%.