Yπάρχει το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον για εξασφάλιση τραπεζικών αδειών στην Κύπρο και ειδικά από εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintechs) ανέφερε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υπογράμμισε ότι η Κεντρική περιορίζεται σε τράπεζες οι οποίες πρέπει να είναι σοβαρές και να πληρούν τα εποπτικά κριτήρια και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τραπεζών.

Σχετικά με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τον ελληνικό όμιλο Eurobank, για την οποία έχουν ήδη δοθεί οι εποπτικές εγκρίσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την ΕΚΤ και την Κεντρική, ο κ. Πατσαλίδης σχολιάζοντας τα δεδομένα ανέφερε ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός από μια μεγάλη τράπεζα.

Διευκρίνισε ότι «ως Κεντρική δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα ή κάτι το οποίο θα μας κάνει να σκεφτόμαστε αρνητικά. Έχουμε συζητήσει μαζί τους, έχουμε δει κάποια άλλα θέματα, ώστε να προστατευθεί η κυπριακή οικονομία, αλλά εμείς έχουμε εγκρίνει την αίτηση της Eurobank και επομένως συμφωνούμε», συμπλήρωσε.

Η ψαλίδα στα επιτόκια

Ένα από τα θέματα σχολιασμού ήταν η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων και οι ανισορροπίες που υπάρχουν στην Κύπρο. Ο διοικητής είπε πως η ψαλίδα άρχισε να σμικρύνεται αλλά με αργούς ρυθμούς και πρόσθεσε πως η Κεντρική υποδεικνύει στις τράπεζες την οδηγία εσωτερικής διακυβέρνησης, που αφορά και δεοντολογικά πρότυπα, προκειμένου να υπάρχει πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ πελάτη και τράπεζας.

Σχετικά με τα ψηλά επιτόκια δανεισμού, απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες να εξετάσουν τον κίνδυνο φήμης και ότι ίσως να μην επιδεικνύουν υψηλή κοινωνική ευαισθησία, κάτι που το συζήτησε και στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. Είπε ότι στον κίνδυνο φήμης περιλαμβάνεται και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας και αυτό δεν μπορείς να το αγνοείς, επισήμανε εμφατικά.

Ο διοικητής υπέδειξε προς τις τράπεζες ότι έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη όλους τους κινδύνους και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη και τις κοινωνικές ευαισθησίες.

Ο φόρος θα πάει στον πελάτη

Για τις προτάσεις περί επιβολής φόρου ή τέλους για τα λεγόμενα υπερκέρδη των τραπεζών, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι συναντήθηκε με το ΑΚΕΛ, το οποίο του παρέδωσε την πρότασή του για επιβολή τέλους υπερκερδών. Χαρακτήρισε μεν την πρόταση σοβαρή αλλά επεσήμανε ότι ένας τέτοιος φόρος δεν βοηθά την οικονομία, αντίθετα τη ζημιώνει. Όπως είπε, το ανεπιθύμητο εύρος μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων θα πρέπει να τύχει διαχείρισης όχι μέσω φορολογίας αλλά μέσω μέτρων που θα βοηθήσουν στην απάμβλυνση του προβλήματος.

Επεσήμανε ακόμη ότι τέτοιες ad hoc φορολογίες προκαλούν παρενέργειες στην οικονομία, χωρίς να προσφέρουν λύσεις. Ανέδειξε επίσης ότι η όποια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι προβλέψιμη, επισημαίνοντας ότι η κυπριακή οικονομία εξαρτάται από επενδύσεις και ειδικότερα από επενδύσεις από το εξωτερικό, που θα βοηθήσουν επίσης και στη μείωση του ελλείμματος στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι το κόστος από τέτοιες φορολογίες θα το πληρώσουν ο καταναλωτής και ο δανειολήπτης, αφού οι τράπεζες θα μετακυλίσουν το κόστος στον καταναλωτή, κάτι που, όπως είπε, έχει γίνει σε άλλες χώρες που επέβαλαν τέτοιο τέλος. Η επιβολή έκτακτης φορολογίας δεν είναι καλή ιδέα, πρόσθεσε, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, διότι δημιουργεί στο τέλος της ημέρας μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος.’