Με ρυθμούς ανάπτυξης που κυμαίνονται περίπου στο 17%, όσον αφορά τη χρήση καρτών, η Κύπρος φαίνεται να αποτελεί ιδανικό μέρος για την περαιτέρω διείσδυση του πλαστικού χρήματος, αλλά ταυτόχρονα και για να καταστεί πιλότος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
Η ανάπτυξη του ρυθμού χρήσης των καρτών στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα, καθώς και από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ αυξημένη είναι και η μέση συναλλαγή που πραγματοποιείται με κάρτες, σε σύγκριση και πάλι με την Ελλάδα.
Μιλώντας στα πλαίσια χθεσινής διάσκεψης Τύπου, ο Country Manager της Mastercard για την Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος, σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η Κύπρος είναι ένα μέρος στο οποίο μπορούν να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Πολύδωρος ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί πιλότος νέων τεχνολογιών, αλλά ταυτόχρονα έχει τις προδιαγραφές για να καταστεί κόμβος fintech εταιρειών.
Ένα άλλο στοιχείο σε σχέση με τη χρήση καρτών στην Κύπρο, το οποίο έδωσε ο κ. Πολύδωρος, αφορούσε τη μέση συναλλαγή. Όπως είπε, στην Κύπρο η μέση συναλλαγή με κάρτα ανέρχεται στα 46 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό είναι 30 ευρώ. Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι οι κάρτες στην Κύπρο χρησιμοποιούνται και για μεγαλύτερα ποσά, πέραν των μικρών ποσών της καθημερινότητας, με πιο ενδεικτικό τις πληρωμές σε ξενοδοχεία.
Στην τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Πολύδωρος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στην αρχή υπήρχε το μηχάνημα που περνούσες την κάρτα για να ολοκληρώσεις την πληρωμή, ακολούθως την έβαζες μέσα στο μηχάνημα, στη συνέχεια η συναλλαγή έγινε ανέπαφη και πλέον δεν χρειάζεται καν η κάρτα, αφού μεγάλο ποσοστό πληρωμών γίνεται μέσω τηλεφώνου.
Ο κ. Πολύδωρος ανέφερε ότι σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η τεχνολογία έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, κάνοντας λόγο για πληρωμές που γίνονται με την κόρη του ματιού! Υπάρχουν ακόμα άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν το δαχτυλικό αποτύπωμα, ενώ σε κάποιο σημείο ενδεχομένως να διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές χωρίς κανένα σημείο επαφής.
Ο κ. Πολύδωρος αναφέρθηκε στα θετικά και αρνητικά της κυπριακής αγοράς, επισημαίνοντας ότι στα πλεονεκτήματα της είναι μεταξύ άλλων το ταλέντο που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό, η ανάπτυξη που καταγράφεται στη χρήση νέων τεχνολογιών και το καθεστώς φορολογίας. Το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια μικρή αγορά, κάτι που αποτρέπει ενδεχομένως μεγάλες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν σε αυτή.
Καταλήγοντας, το στέλεχος της Mastercard ανέφερε ότι το βασικότερο στοιχείο που αναζητά ο καταναλωτής στις ηλεκτρονικές του συναλλαγές είναι η ασφάλεια και πάνω σε αυτό είναι που επενδύουν και εταιρείες όπως η Mastercard, αλλά και οι συνεργάτες της.