Νέα δεδομένα δημιουργούνται για το υπό σχεδιασμό Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, μετά από πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Το Δικαστήριο ανέτρεψε πρόσφατα την πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχε ακυρωθεί η μερική ανάκληση απαλλοτρίωσης ιδιωτικής γης για σκοπούς δημιουργίας του Πάρκου, λόγω οικονομικών δυσκολιών του κράτους.
Το Συνταγματικό αποφάνθηκε για πρώτη φορά ότι οι γενικές αρχές σε ό,τι αφορά την σύνθεση συλλογικού οργάνου, σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει να αποχωρούν πριν την λήψη της απόφασης, δεν εφαρμόζονταν στις συνεδριάσεις της εξ Υπουργών Επιτροπής και δεν επηρέαζαν τη νομιμότητα της απόφασης του υπουργού Εμπορίου.
Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως εξής: Tο Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το 2004 την ίδρυση Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης και της υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου.
Το 2006 με απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να εγκρίνει τη δημιουργία του έργου στο Πεντάκωμο και να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Εμπορίου, όπως προβεί σε όλες τις ενέργειες για την απαλλοτρίωση της επιλεγείσας περιοχής ή και ανταλλαγής της απαιτούμενης ιδιωτικής γης.
Μεταξύ της γης που απαλλοτριώθηκε ήταν και τεμάχιο το 1/3 του οποίου κατείχε πολίτης στην κοινότητα Πεντακώμου. Στις 22/8/2014, ενόψει των οικονομικών δυσχερειών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να εγκρίνει την προώθηση της δημιουργίας και λειτουργίας του έργου με Στρατηγικό Επενδυτή και τη διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου σε κατάλληλη κρατική γη.
Τελικά αντί 37 ιδιωτικά τεμάχια απαλλοτριώθηκαν μόλις εφτά και αυτό του πολίτη δεν περιλαμβανόταν, γι’ αυτό και προσέφυγε στο Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε την απαλλαγή της απαλλοτρίωσης, βρίσκοντας ότι η σύνθεση της εξ υπουργών Επιτροπής έπασχε, επειδή οι υπηρεσιακοί παρέμειναν κατά τη λήψη απόφασης.
Οι τρεις δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Τ. Θ. Οικονόμου, Δ. Ν. Σάντης, Δ. Μ. Καλλίγερου, στην απόφασή τους διαπιστώνουν πως στην Κύπρο, τα συμβουλευτικά όργανα τα οποία ορίζονται όπως συνδράμουν το έργο των οργάνων με την αποφασιστική αρμοδιότητα, χωρίς αυτό να προβλέπεται στον σχετικό νόμο, δεν απαιτείται όπως εφαρμόζουν τις αρχές της νόμιμης σύνθεσης.
Η συγκρότησή της εξ Υπουργών Επιτροπής, καταλήγουν, έγινε για σκοπούς διευκόλυνσης όλης της έρευνας που όφειλε να είχε διεξαχθεί με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και κυρίως τεχνοκράτες των υπηρεσιών των Υπουργείων και η απόφασή της και ή η γνώμη της και ή η συμβουλή της δεν προβλεπόταν σε Νόμο, είτε ως «σύμφωνη» είτε ως «απλή» γνώμη.
Καταλήγουμε πως οι γενικές αρχές σε ότι αφορά την σύνθεση συλλογικού οργάνου, σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει να αποχωρούν πριν την λήψη της απόφασης, δεν εφαρμόζονταν στις συνεδριάσεις της εξ Υπουργών Επιτροπής και δεν επηρέαζαν τη νομιμότητα της απόφασης του οργάνου με την αποφασιστική αρμοδιότητα, εν προκειμένω του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, να προβεί σε ανάκληση της απαλλοτρίωσης.