Παρατείνεται μέχρι το τέλος του μήνα το θρίλερ όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, που εδώ και μήνες απειλεί την εργατική ειρήνη στον κλάδο.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για εξελίξεις τέθηκε σε χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου με τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της προσωπικής παρέμβασης προκειμένου να διευκολύνει τις συντεχνίες και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) να βρουν συγκλίσεις.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία ήταν εμφανείς από την αρχή της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα από το τέλος του 2022 η διαφορά να βρίσκεται ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Οι έως τώρα συναντήσεις για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα εδώ και καιρό να έχει παρέμβει στις διαπραγματεύσεις ο Υπουργός Εργασίας.

Προσπαθήστε ξανά

Η παρέμβαση του υπουργού κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Την περασμένη Τρίτη είδε χωριστά τις δύο πλευρές, ενώ χθες είχε κοινή συνάντηση με τις συντεχνίες οικοδόμων της ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και με την ηγεσία της ΟΣΕΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τις δύο πλευρές να επιχειρήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσω μεταξύ τους επαφών, να βρουν συγκλίσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές, της μεγαλύτερης εκ των δύο μεγάλων κλαδικών συμβάσεων εργασίας στον τόπο, μαζί με αυτήν στα ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα προετοίμασε για το ενδεχόμενο κατάθεσης από τον ίδιο μεσολαβητικής πρότασης πριν το τέλος του μήνα για συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννης Παναγιώτου, αφού ενημέρωσε πως την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος, όπως και οι επικεφαλής όλων των κοινωνικών εταίρων, θα βρίσκονται στη Γενεύη για τη συνέλευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), κάλεσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο διάστημα, προκειμένου να επιτευχθούν κάποιες συγκλίσεις ώστε να τεθούν τα θεμέλια για μια συμφωνία ή για την πρόταση που φαίνεται να επεξεργάζεται ήδη.

Η διαφορά για κατώτατους

Βασικό αγκάθι για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης παραμένει το αίτημα των συντεχνιών για περαιτέρω νομική κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, με συμπερίληψη στην υφιστάμενη νομοθεσία και των μισθών πρόσληψης στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, αίτημα των συντεχνιών είναι η ενσωμάτωση στην υπάρχουσα νομοθεσία, που κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία (στον «Ο Περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας) Νόμο») και των μισθών πρόσληψης που συμφωνούνται και υπάρχουν στη συλλογική σύμβαση, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εξαλείψει τον αθέμιτο ανταγωνίσιμο μεταξύ επιχειρήσεων στον κλάδο.

Αντίθετα η ΟΣΕΟΚ, με βάση και την εμπειρίας της εφαρμογής της νομοθεσίας, απορρίπτει το εν λόγω αίτημα, ζητώντας μάλιστα να υπάρξει πρόνοια στη σύμβαση ώστε οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι ειδικών καθηκόντων να προσλαμβάνονται με τον εκάστοτε εθνικό κατώτατο μισθό, που υπολείπεται αισθητά των μισθών πρόσληψης που περιλαμβάνονται ακόμα και στην υφιστάμενη σύμβαση.

Διαφορές υπάρχουν και όσον αφορά κι άλλα οικονομικά αιτήματα και αντιαιτήματα μεταξύ των δύο πλευρών γι’ αυτό και ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χθες έκκληση στην ΟΣΕΟΚ και στις συντεχνίες για να εκμεταλλευτούν την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας την ίδια ώρα υπόψη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και καιρό ζήτησε να υπάρξει από το Υπουργείο η κήρυξη αδιεξόδου προκειμένου να διευκολυνθούν σε πιο δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.