Δεν επιφύλασσαν εκπλήξεις οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μερική ανακούφιση των νοικοκυριών από τον αυξανόμενο πληθωρισμό που ροκανίζει τα εισοδήματα.

Η νέα στήριξη που αποφασίστηκε επικεντρώθηκε στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στις οποίες θα παραχωρηθεί ένα εφάπαξ ποσό στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και της σύνθεσης του νοικοκυριού τους. Κατά τα άλλα, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών, που προκάλεσαν κάποιες προσδοκίες, όπως και η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει εισηγήσεις και προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, δεν οδήγησαν τελικά σε κάτι καινούργιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδεικτικό είναι ότι ως πρώτο μέτρο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη η αύξηση στις συντάξεις τον Ιούλιο, κατά 4,3% περίπου, η οποία όμως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αφού προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει αναπροσαρμογή των συμπληρωματικών παροχών των θεσμοθετημένων συντάξεων κάθε 1ηΙουλίου, αναλόγως της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, ήτοι του πληθωρισμού.

Αν, όμως, επιβεβαιώθηκε κάτι από τις χθεσινές ανακοινώσεις και τις δηλώσεις του κ. Πετρίδη ήταν η ανησυχία που υπήρχε προκειμένου τα νέα μέτρα να μην τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και την ακρίβεια (σ.σ. μέσω αύξησης της ζήτησης-κατανάλωσης), εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεχίζεται λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των προβλέψεων ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν συνέχεια. Εάν ο στόχος ήταν αυτός, τότε μπορεί να πούμε ότι επετεύχθη, καθώς δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει και νέα μέτρα και προφανώς δεν θέλησε να εξαντλήσει τώρα τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει.

Ως αποτέλεσμα, η υποδοχή των μέτρων από κάποιες πρώτες δημόσιες αντιδράσεις κομμάτων και άλλων οργανωμένων συνόλων ήταν χλιαρή. Ενόψει τούτων, αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση που θα υπάρξει την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν προτάσεις, όπως αυτή του ΑΚΕΛ, για περαιτέρω ελαφρύνσεις στις τιμές των καυσίμων, με κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή αλλά και προτάσεις για μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως αυτή της ΔΗΠΑ, αλλά και για περαιτέρω μειώσεις σε άλλες υπηρεσίες.

Εφάπαξ στους λήπτες ΕΕΕ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 11 μέτρα για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία ο κ. Πετρίδης κοστολόγησε στα 103 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και η αναμενόμενη παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για νοικοκυριά στο 9% από 19%, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και η παράταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επίσης μέχρι την 31η Αυγούστου. Σημειώνουμε ότι μέχρι την ίδια ημερομηνία θα συνεχιστεί και η μείωση του ΦΠΑ στο 5% στον ηλεκτρισμό για ευάλωτες ομάδες.

Ως πρώτο μέτρο, όπως αναφέρθηκε, ανακοινώθηκε η στήριξη των συνταξιούχων, με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει πως από τον Ιούλιο οι συντάξεις 165 χιλιάδων δικαιούχων (σ.σ. του ΤΚΑ) θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 4,3%, με το κόστος αναπροσαρμογής να κυμαίνεται γύρω στα 34 εκατ. ευρώ.

Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η εφάπαξ στήριξη που θα δοθεί στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και της σύνθεσης του νοικοκυριού. Διασφαλίζεται, όπως πληροφορούμαστε, πως την εφάπαξ στήριξη θα λάβουν όλοι όσοι σήμερα είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος.

Ποιοι δικαιούνται εφάπαξ στήριξη και πόσα θα πάρουν

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η παραχώρηση εφάπαξ ποσού θα γίνει ως εξής:

Κατηγορία 1: (Δικαιούχοι 6.639 νοικοκυριά): Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μέχρι €10.000, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €150 για έκαστο τέκνο ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Κατηγορία 2: (Δικαιούχοι 13.008  νοικοκυριά): Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, από €10.001 μέχρι €19.500, θα  καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €120 για έκαστο τέκνο ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Κατηγορία 3: (Δικαιούχοι 1.804 νοικοκυριά από τις 14.604 που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων): Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, από €19.501 μέχρι €29.000, με 3 ή και περισσότερα τέκνα, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100 για το τρίτο ή και τα επιπλέον τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών

Κατηγορία 4: (Δικαιούχοι 1.587 νοικοκυριά από τις 13.323 που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία των εισοδηματικών κριτήριων): Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους από, €29.001 μέχρι €39.000, με 3 ή και περισσότερα τέκνα, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €80 για το τρίτο ή και τα επιπλέον τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών

Κατηγορία 5: (Δικαιούχοι 1.037 νοικοκυριά από τις 8.866 που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων): Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, από €39.001 μέχρι €49.000, με 3 ή και περισσότερα τέκνα, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €60 για το τρίτο ή και τα επιπλέον τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Κατηγορία 6: (Δικαιούχοι 23.087 συμπεριλαμβανομένων των συζύγων και εξαρτώμενων τέκνων μεγαλύτερων των 18 ετών και  μέχρι 28 ετών):  Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, οι οποίες είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή του Δημόσιου Βοηθήματος και δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100 για τον δικαιούχο, €50 για την/τον σύζυγο του δικαιούχου, και €25 για κάθε τέκνο του δικαιούχου που ανήκει στην οικογενειακή μονάδα Από το εν λόγω μέτρο, αναμένεται ότι θα επωφεληθούν 18,454 δικαιούχοι, 2,401 εξαρτώμενοι των δικαιούχων και 2,232 σύζυγοι των αιτητών

Κατηγορία 7: (Δικαιούχοι 4.750 άτομα με αναπηρία τα οποία λαμβάνουν επιδόματα από το Τμήμα Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες) : Σε όλα τα άτομα με αναπηρία που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδομάτων από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, (τυφλοί, τετραπληγικοί, παραπληγικοί, βαριά κινητική αναπηρία, δικαιούχοι επιδόματος διακίνησης) θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100 Συνολικά από εφάπαξ χορηγία θα επωφεληθούν 73,720 πρόσωπα.

Στα 11 μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνεται επίσης και το σχέδιο επιδότησης φροντίδας παιδιών μέχρι 4 ετών, που αφορά επιδότηση διδάκτρων, της σίτισης και της φροντίδας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασαν εδώ και κάποιοι καιρό στους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, πριν την περιπέτεια της υγείας της, αλλά και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το μέτρο αφορά 16 χιλιάδες εν δυνάμει δικαιούχους, με το μηνιαίο ύψος επιδόματος να ανέρχεται και να καλύπτει το 80% των διδάκτρων και της σίτησης, με επιδότηση από 100 ευρώ μηνιαίως μέχρι 350 μηνιαίως για κάθε παιδί, στη βάση κριτηρίων της οικογένειας και εισοδηματικών κριτηρίων.  

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε πως για τους ευάλωτες καταναλωτές η επιχορήγηση για φωτοβολταϊκά στέγης αυξάνεται από τα 750 στα 1000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές αυξάνεται από 250 ευρώ σε 375 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ.

Αποφασίστηκε επίσης η διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας που θα δικαιούνται αυξημένη επιχορήγηση από τα σχέδια χορηγιών ΑΠΕ, με την προσθήκη πρόσθετων οικογενειακών μονάδων, με ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα μέχρι €19,500.