Ένα προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης που θα συζητηθεί και ίσως προκαλέσει αντιδράσεις στην ΑΗΚ δημοσίευσε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), αναφορικά με τη διείσδυση της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ).

Η απόφαση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν θέσεις και ενστάσεις στη ΡΑΕΚ εντός τεσσάρων εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση επιχορηγήσεων κατά 50% για φωτοβολταϊκά

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΑΗΚ «είναι, στο παρόν στάδιο, εκ των πραγμάτων ουσιαστικά η μεγαλύτερη και η μοναδική κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση ηλεκτρισμού, γεγονός που κατατάσσει τη ΒΡΔ (βασική ρυθμιστική δραστηριότητα) Παραγωγής της ΑΗΚ σε θέση ισχύος στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού», το ότι «η ΒΡΔ Προμήθειας της ΑΗΚ είναι σε θέση ισχύος στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού» και συμπεραίνοντας ότι «η λιανική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου κατατάσσεται στις εξαιρετικά συγκεντρωμένες αγορές» και ότι «διαπιστώνεται έλλειψη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις αγορές χονδρικής και λιανικής ηλεκτρισμού λόγω μεγέθους και θέσης της ΑΗΚ», η ΡΑΕΚ αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να επιβάλει ως κατάλληλο, αναγκαίο και αναλογικό μέτρο για την προώθηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, τη μη χορήγηση στην ΑΗΚ οποιασδήποτε Γενικής Άδειας ή/και Άδειας Κατασκευής ή/και Εξαίρεσης από Άδεια Κατασκευής για εμπορικούς σκοπούς από συστήματα ΑΠΕ-Η μέχρι να αναπτυχθεί ικανοποιητικός ανταγωνισμός στη Χονδρική Αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον ρυθμό μείωσης του Δείκτη Συγκέντρωσης της Αγοράς «Herfindahl-Hirschman Index (HHI)», όπως περιγράφεται πιο πάνω. Δηλαδή, καμιά νέα άδεια σε αυτό το στάδιο στην ΑΗΚ για κατασκευή πάρκου ΑΠΕ. Η ΑΗΚ μπορεί να προχωρήσει με την υλοποίηση των αδειών που ήδη της ενέκρινε η ΡΑΕΚ και οι οποίες συνολικά έχουν ισχύ περίπου 60 μεγαβάτ.
  • Να καλέσει την ΑΗΚ να λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των ήδη αδειοδοτημένων από τη ΡΑΕΚ έργων για τα οποία είναι ο κάτοχος άδειας ή/και συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κατόχου άδειας.
  • Η πιο πάνω ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα, αναφέρει η ΡΑΕΚ, θα επανεξετάζεται ετησίως και θα ισχύει μέχρις ότου τροποποιηθεί από τη ΡΑΕΚ, αφού αξιολογήσει τις εξελίξεις σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού σε σχέση με τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για χρήση ΑΠΕ-Η και την εφαρμογή των προνοιών του Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση «Προσαρμογή στον στόχο του 55% (Δέσμη Fit for 55)».     
  • Να κοινοποιήσει τα πιο πάνω μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τα θέσει σε εφαρμογή μετά την έγκρισή τους από την Επιτροπή και ως προνοείται στο εδάφιο (3) του άρθρου 11  του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο του 2021. Αυτό το τμήμα της απόφασης ουσιαστικά σημαίνει πως η Κομισιόν καλείται από τη ΡΑΕΚ να τοποθετηθεί ως προς τον περιορισμό ή όχι, με ετήσια επανεξέταση, της διείσδυση της ΑΗΚ στις ΑΠΕ, μέχρι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.