Το κόστος της ενέργειας, ο χρόνος αδειοδοτήσεων, η έλλειψη νερού και το κόστος του χρήματος ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που έβαλαν στο τραπέζι οι Κύπριοι επιχειρηματίες κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΟΕΒ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι επιδιώκεται η περαιτέρω προώθηση κλάδων όπως η Γεωργία, η Αγροτεχνολογία, η Ελαφριά Βιομηχανία/ Μεταποίηση.

Αναλυτικότερα, με πρωτοβουλία του Μάκη Κεραυνού, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με επιχειρηματίες μέλη της ΟΕΒ, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς, επίσης, και σε νεοφυείς/ καινοτόμες επιχειρήσεις. Σκοπός της συνάντησης ήταν να αφουγκραστεί ο υπουργός τα προβλήματα και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν στις προσπάθειες τους για ανάπτυξη των εργασιών τους.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στη σημασία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών σε μια μικρή και ανοικτή οικονομία, το οποίο, ωστόσο, αποτελεί μακροοικονομική ανισορροπία, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μεταξύ άλλων, με τη διεύρυνση των εξαγωγικών τομέων της οικονομίας. Όπως έχει αναφερθεί, το έλλειμμα του Ισοζυγίου επιδεινώθηκε αισθητά το 2023 σε σχέση με το 2022 και έτσι ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση των εξαγωγών και ταυτόχρονα μείωση των εισαγωγών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, καθώς και στις δράσεις για την ενίσχυση του οικονομικού μοντέλου, όπου, παράλληλα με τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών τομέων της κυπριακής οικονομίας, επιδιώκεται η περαιτέρω προώθηση άλλων τομέων, όπως είναι η Γεωργία, η Αγροτεχνολογία, η Ελαφριά Βιομηχανία/ Μεταποίηση, η Εκπαίδευση, η Πράσινη και η Ψηφιακή μετάβαση.  

Ο κ. Κεραυνός επισήμανε περαιτέρω ότι «ως Υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουμε να καταστρώσουμε σχεδιασμούς που να ενισχύουν και να συμπληρώνουν το οικονομικό μας μοντέλο». Στόχος, είπε, είναι από τη μια να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και από την άλλη να δούμε τους Κύπριους επιχειρηματίες να συνεργάζονται μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που δημιουργείται μαζί με ξένες εταιρείες. Να δούμε δηλαδή συνεργασίες που να δημιουργούν παραγωγικές μονάδες στον τόπο μας, να δημιουργούνται υποδομές σε τομείς νέας τεχνολογίας στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και να δημιουργούνται θέσεις για τους νέους μας και τους νέους πτυχιούχους», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για παροχή κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κεραυνός είπε πως σκέψεις και κίνητρα υπάρχουν, για να προσθέσει ότι «το θέμα είναι να συναποφασίσουμε και να πάμε μαζί σε ένα επίπεδο ανάπτυξης ξανά των κυπριακών επιχειρήσεων». «Διαθέτουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να ξαναδούμε τους Κύπριους επιχειρηματίες, όπως έχω πει προηγουμένως να κρατούν τα ηνία της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέκταση των υφιστάμενων κινήτρων ή αναδιαμόρφωσή τους στα υφιστάμενα δεδομένα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα προκύψουν μετά από τη συζήτηση.