Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, γεωργικά προϊόντα και υπηρεσίες ανέβασαν πάλι τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών να εκτοξευθεί τον Μάιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, επιτάχυνση σημείωσε τον Μάιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Κύπρο, παρουσιάζοντας, σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο, ρυθμό αύξησης 2,7%, τον υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών, ως αποτέλεσμα της αύξησης που παρουσίασαν οι τιμές των πετρελαιοειδών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός, μετά την υποχώρησή του τον Μάρτιο του 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, στο 1,21%, πήρε την ανιούσα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αγγίζοντας το 2,36%. H κατάργηση από την 1η Απριλίου των οριζόντων μέτρων επιδότησης των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης εκτόξευσε τις τιμές των πετρελαιοειδών.
Τέλος Ιουνίου τερματίζονται ακόμη δύο οριζόντια μέτρα κατά της ακρίβειας, που είναι ο μηδενικός ΦΠΑ σε σειρά βασικών προϊόντων και η κλιμακωτή επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα αυτό να απειλεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Μάλιστα, η κλιμακωτή επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα τερματιστεί εν μέσω του καλοκαιρού και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται, κάτι που απαιτεί αυξημένη χρήση κλιματιστικών και άρα μεγαλύτερες δαπάνες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες, συγκριτικά με τον Μάιο του 2023, καταγράφηκε στα πετρελαιοειδή, με ποσοστό 10,0%. Ακολούθησαν οι υπηρεσίες με αύξηση 3,38%, τα γεωργικά προϊόντα με αύξηση 2,84% και ο ηλεκτρισμός με 1,97%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα γεωργικά προϊόντα, με ποσοστό 6,3%. Συγκριτικά με τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (6,0%) και μεταφορές (5,4%).
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (1,8%). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,9%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (3,7%).
Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαΐου 2024, σε σχέση με τον Μάϊο του 2023, είχαν οι κατηγορίες μεταφορές (0,93) και εστιατόρια και ξενοδοχεία (0,60). Την μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (0,42).