Με γραπτή δήλωσή του για τα όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τη μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή συνιστά προσοχή και ζητά επισταμένη αξιολόγηση της τελικής μελέτης και των παραδοχών της εκ μέρους του κράτους, με τη βοήθεια και εμπειρογνωμόνων που θα επιλέξει το ίδιο.
Ο κ. Κωνσταντή τονίζει επίσης ότι «έχοντας υπόψη το πρωτοφανές χρηματοοικονομικό κόστος, τις τεχνικές προκλήσεις, τις αβεβαιότητες και την εξαιρετικά μεγάλη σημασία του έργου, απαιτείται η μέγιστη δυνατή διαφάνεια». Εγείρει επίσης ερωτηματικά για την αναφορά που γίνεται στη μελέτη του φορέα υλοποίησης του έργου σε κοινωνικό όφελος από το έργο, παράμετρος που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ είναι το κράτος που πρέπει να εκτιμήσει και να προσμετρήσει και όχι ο ανάδοχος του έργου.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου του ΕΤΕΚ έχει ως εξής:
«Το ΕΤΕΚ, το οποίο είχε ασχοληθεί και τοποθετηθεί δημόσια το περασμένο καλοκαίρι για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, έχει παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τα δημοσιεύματα για την παρουσίαση στοιχείων της μελέτης κόστους-οφέλους εκ μέρους του ανάδοχου (promoter) του έργου.
Προφανώς απαιτείται προσοχή και επισταμένη αξιολόγηση της τελικής μελέτης και των παραδοχών της εκ μέρους το κράτους, με τη βοήθεια και εμπειρογνωμόνων που θα επιλέξει. Έχοντας υπόψη το πρωτοφανές χρηματοοικονομικό κόστος, τις τεχνικές προκλήσεις, τις αβεβαιότητες και την εξαιρετικά μεγάλη σημασία του έργου, απαιτείται επίσης η μέγιστη δυνατή διαφάνεια.
Με δεδομένο πως δεν έχουμε ενώπιον μας τη συγκεκριμένη μελέτη και τις παραδοχές της, δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά. Από τα στοιχεία όμως της μελέτης που παρουσιάστηκαν και κυκλοφόρησαν, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά η αναφορά του αμιγώς χρήματο-οικονομικού κόστους από τη μία, στην ανάλυση κόστους οφέλους, και η αναφορά του κοινωνικού οφέλους, του οποίου η ανάγνωση και ερμηνεία χρήζει ειδικής προσοχής, από την άλλη.
Χωρίς να απαγορεύεται ο υπολογισμός κοινωνικού οφέλους από τον ανάδοχο και χωρίς να εισέλθουμε σε θέματα υποκειμενικότητας ή διαφάνειας και συμφωνίας στις παραδοχές, αυτό (το κοινωνικό όφελος) είναι κατά την άποψη του ΕΤΕΚ κάτι που πρέπει να υπολογίσει και προσμετρήσει, σε αυτό το σημείο, το κράτος.
Επί της ευκαιρίας, σημειώνεται πως πέρυσι τον χειμώνα είχε ανατεθεί από το Υπουργείο Ενέργειας σε εξωτερικό οίκο εγνωσμένου κύρους, σύμφωνα και με τότε δημοσιεύματα, να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για το έργο. Έκτοτε δεν ανακοινώθηκε ή δημοσιεύθηκε κάτι επί τούτου.
Σε κάθε περίπτωση, στο κομβικό αυτό σημείο που φτάσαμε απαιτείται διαφάνεια, σοβαρότητα, δέουσα προσοχή και εκ των πραγμάτων, τηρουμένων και των περιστάσεων, ταχύτητα στα επόμενα βήματα».