Με καθυστέρηση αλλά και με ενδιαφέρον πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής, βάσει της συμφωνίας τριών σημείων που επιτεύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο για τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας.

Της Τριμερούς Επιτροπής θα προεδρεύσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος αναμένεται να παραθέσει στοιχεία για τις αιτήσεις παραχώρησης αδειών για ξένους -από τρίτες χώρες- για εργασία, βάσει της υφιστάμενης στρατηγικής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση για τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας, προκειμένου να αρχίσει η ενεργοποίησή της.

Ενημέρωση για Αιγυπτίους

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη σημερινή συνάντηση οι συντεχνίες αναμένεται να ζητήσουν και επίσημη ενημέρωση για τη διακρατική συμφωνία που υπήρξε προχθές με την Αίγυπτο για εργοδότηση εργαζομένων από τη συγκεκριμένη χώρα, για την οποία δεν υπήρξε διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όπως υποστηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ χαιρέτισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως επίσης πληροφορούμαστε, ενδέχεται να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια του για την καθυστέρηση της συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής που αποφασίστηκε, καθώς υπήρξαν δεσμεύσεις για σύγκληση της αμέσως μετά το Πάσχα αλλά και για την απουσία συγκεκριμένης ατζέντας για τη σημερινή συνάντηση.

Εξάλλου, οι συντεχνίες για πάνω από ένα χρόνο ζητούσαν όπως υπάρξει διαφοροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής αδειοδότησης ξένων εργαζομένων, που αποφάσισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με τις αντιδράσεις τους να επικεντρώνονται κυρίως στην κατάργηση των συμβουλευτικών τεχνικών επιτροπών εξέτασης αιτημάτων για άδειες ξένων που λειτουργούσαν στο παρελθόν καταγγέλλοντας έλλειψη διαφάνειας.

Συζήτηση για το Μνημόνιο

Ήταν δε οι αντιδράσεις των συντεχνιών και οι προειδοποιήσεις των ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ ακόμα και για κινητοποιήσεις που οδήγησαν στη συμφωνία και στο μνημόνιο συναντίληψης του περασμένου Απριλίου.

Μνημόνιο το οποίο αναμένεται να τεθεί στη σημερινή σύσκεψη επί τάπητος και το οποίο, όπως γράψαμε ξανά, προβλέπει τα εξής:

  • Αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής σε κεντρικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα ενημερώνεται και θα τοποθετείται συμβουλευτικά για τις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς, σύμφωνα με τα αιτήματα που υποβάλλονται για άδειες εργασίες αλλοδαπών εργαζομένων, για τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και για επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναφέρονται στην εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατά την υποβολή των σχετικών αιτημάτων, καθώς και για την υποβολή και διερεύνηση καταγγελιών.
  • Βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων και την παροχή των ανάλογων δυνατοτήτων. Στη βελτίωση του πλαισίου περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των αποδεκτών προτύπων και διευκολύνσεων στέγασης, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων ελέγχου εφαρμογής της καταλληλότητας των υποδομών, ο ορισμός των επιπτώσεων για τις περιπτώσεις αποκλίσεων από τα καθορισμένα πρότυπα και η διαφοροποίηση του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο μισθό για την παροχή στέγασης.
  • Αξιολόγηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού, για διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχομένου. Η επικαιροποίηση θα βασιστεί στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την εφαρμογή της υφιστάμενης στρατηγικής και θα ολοκληρωθεί, με χρονικό ορίζοντα την έγκαιρη προετοιμασία για την επόμενη περίοδο αιχμής, ενώ σε περίπτωση που η κατάληξη σε κοινώς αποδεκτή συμφωνία δεν καταστεί εφικτή, θα κατατεθεί πρόταση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».