Αποφασισμένος να λάβει μέτρα που θα συμβάλουν στην ουσιαστική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζεται ο υπουργός Οικονομικών. Το έλλειμμα παρουσίασε δραματική επιδείνωση τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας το 12% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο για την κυπριακή οικονομία, απόρροια ασφαλώς του μεγάλου όγκου εισαγωγών, σε σχέση με τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για το 2023, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου κατέγραψε επιδείνωση, με το έλλειμμα να αυξάνεται από €2.202,7 εκατ. που ήταν το 2022, στα €3.607,2 εκατ. το 2023, που αντιστοιχεί στο 7,9% και στο 12,1% του ετήσιου ΑΕΠ της Κύπρου, αντίστοιχα.

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία της ΟΕΒ δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια που θα καταβληθεί για μείωση του ελλείμματος. Ειδικότερα, ο Μάκης Κεραυνός θα δει σήμερα την ηγεσία της ΟΕΒ, παρουσία 35 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς επίσης και στελέχη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ο κ. Κεραυνός θέλει να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων, για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους.

«Τι είναι εκείνο που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές με τις ξένες επιχειρήσεις και να εξάγουν τα προϊόντα τους εκτός Κύπρου;». Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θα τεθεί στους επιχειρηματίες, με σκοπό να βρεθούν οι λύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων.

Μιλώντας στον «Φ», ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση ότι ο υπουργός θέλει να ακούσει από τις επιχειρήσεις τι είναι εκείνο που τις εμποδίζει να αναπτυχθούν. Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι να μειωθούν οι εισαγωγές και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι εξαγωγές, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έχει ξεφύγει, όπως είπε ο κ. Αντωνίου.

«Μέσα από το brainstorming που θα αναπτυχθεί, ελπίζουμε ότι θα βρούμε λύσεις για να υπερπηδήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Όπως είναι γνωστό, στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται κλάδοι όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, η αλιεία, τα ορυχεία και τα μεταλλεία.

Στον δευτερογενή τομέα ξεχωρίζουν οι κατασκευές και η μεταποίηση, ενώ όσον αφορά τις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, εκεί είναι οι εταιρείες που ασχολούνται με τις τεχνολογίες αιχμής, τις start ups και φυσικά εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κύπρος αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους νικητές, σύμφωνα με την Έκθεση Startup Blink Global Startup Ecosystem Index 2024, καθώς πέτυχε το μεγαλύτερο άλμα στην πρώτη 60άδα φέτος. Η Kύπρος κατετάγη 45η, ανεβαίνοντας εννέα θέσεις, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που εμφανίζεται στις 50 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως. Η Λεμεσός, η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Πάφος περιλαμβάνονται στις 1.000 κορυφαίες πόλεις ανά το παγκόσμιο, με σημαντικές βελτιώσεις στην κατάταξή τους. Ο Eli David Rokah, Διευθύνων Σύμβουλος της Startup Blink, συνεχάρη την Κύπρο για τις καινοτόμες πολιτικές της που παρέχουν σημαντικά κίνητρα για την ταχεία ανάπτυξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημο Δαμιανού, «πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μας, το οποίο ενισχύει την προσπάθεια για ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την καινοτόμο επιχειρηματικότητα που ευδοκιμεί στην Κύπρο», σημείωσε.