Παράγοντες από το εξωτερικό περιβάλλον και λιγότερο από το εσωτερικό αποτελούν μέρος των κυριότερων κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και είναι αυτοί που μπορούν να επηρεάσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως καταγράφονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028 για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Πλαίσιο, που εγκρίθηκε πριν δυο εβδομάδες περίπου από το Υπουργικό Συμβούλιο και δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι «οι σημαντικότεροι κίνδυνοι απορρέουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι δύο αυτοί πόλεμοι έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα διεθνώς, ενώ έχουν οδηγήσει τα επίπεδα πληθωρισμού σε ψηλά επίπεδα, με συνεπακόλουθο, μεταξύ άλλων, τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων. Η έκβαση τους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια».

Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αγνοηθεί και μπαίνει από το Υπουργείο Οικονομικών ως πιθανός κίνδυνος που μπορεί να επηρεάσει το βασικό σενάριο και, όπως σημειώνεται, «πιέσεις ενδέχεται να ασκηθούν και από το υπερβολικό κόστος που προκύπτει από την αυξημένη ροή μεταναστών».

Οι κυρώσεις αποτελούν και αυτές ένα μέρος των κινδύνων και υποδεικνύεται ότι «η συμπερίληψη νομικών και φυσικών προσώπων από την Κύπρο στις λίστες κυρώσεων των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να επηρεάζει τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο. Σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου αυτού, το πλήγμα ενδέχεται να ενταθεί».

Οι κίνδυνοι από το εσωτερικό είναι επαναλαμβανόμενοι τα τελευταία χρόνια και αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ΓεΣΥ. Για το Υπουργείο Οικονομικών «οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να θεωρούνται πιθανή πηγή κινδύνου, κυρίως λόγω του ακόμη υψηλού (παρά τη σημαντική πρόοδο) ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Δεδομένης της εισβολής στην Ουκρανία, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία και της ανόδου των βασικών επιτοκίων, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αύξηση των ΜΕΔ. Από την άλλη, γίνονται συνεχώς σημαντικά βήματα προς την αποτελεσματική μείωση του επιπέδου των ΜΕΔ, ενώ το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζεται από ανθεκτική κεφαλαιακή θέση και πλεονάζουσα ρευστότητα».

Σημειώνεται επιπρόσθετα «ότι δυνητικό κίνδυνο αποτελεί η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ, κυρίως μέσω των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ».