Σε σχέση με τις τεχνικές, οικονομικές και άλλες πτυχές του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενημέρωσε το ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για παρουσίαση της μελέτης κόστους/οφέλους για το έργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, κατά τη συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη, ο κ. Μανουσάκης εξήγησε επίσης στην ηγεσία του Επιμελητηρίου πως θα χρηματοδοτηθεί το όλο έργο και πως θα διαμοιραστεί το κόστος.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου ζήτησε και ο κ. Μανουσάκης αποδέχθηκε να γίνει λεπτομερής παρουσίαση της μελέτης στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ προκειμένου το Επιμελητήριο να μπορεί να πάρει τις τελικές του αποφάσεις στη βάση πλήρους και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης.

Από πλευράς της και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) φιλοξένησε σήμερα στα γραφεία της αντιπροσωπία του ΑΔΜΗΕ, με επικεφαλής τον κ. Μανουσάκη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης κόστους-οφέλους που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector», στην παρουσία του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής και επιχειρήσεων-μελών της Επιτροπής Ενέργειας της ΟΕΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση για τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου, ενισχύοντας την αντίληψη και κατανόηση των δεδομένων που θα επιφέρει το έργο στην αγορά ενέργειας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διαμόρφωσης των θέσεων της ΟΕΒ.

“H ΟΕΒ αναγνωρίζει τη σημασία υλοποίησης του έργου για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας, απελευθερώνοντας την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση. Πάρα ταύτα, η ΟΕΒ τονίζει ότι το έργο πρέπει να οδηγεί με βεβαιότητα στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, ενισχύοντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές εγχώριες ενεργειακές επενδύσεις αφού μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα ο στόχος της πράσινης μετάβασης.

Με γνώμονα τη σημασία του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, η ΟΕΒ θεωρεί ζωτικής σημασίας την τελική μελέτη κόστους-οφέλους να τύχει αξιολόγησης από ανεξάρτητο οίκο αλλά και από κρατικές αρχές, ούτως ώστε να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου”, είναι η θέση της ΟΕΒ.