Με το δεξί μπήκε το 2024 για την κυπριακή οικονομία. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 3,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,4%.

Το ποσοστό του 3,5% ή του εποχικά διορθωμένου στο 3,4% κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρο το 2024 έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 2,9%.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας το 2024, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στα επίπεδα του 2.9% σε σύγκριση με 2,5% που ήταν το 2023. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της ΕΕ όσον αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 ήταν 0,4%, ενώ για το 2024 η πρόβλεψη είναι ότι θα κινηθεί στο 0,9%.

Σχολιάζοντας την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης σημειώνει ότι το ποσοστό του 3,5% είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι οι πρώτοι μήνες του έτους δεν θεωρούνται και οι καλύτεροι. Οι μήνες, οι οποίοι συμβάλλουν αισθητά στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι κυρίως οι καλοκαιρινοί, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας του τουρισμού, ανέφερε ο κ. Τελώνης.

Επομένως, αν καταφέραμε το πρώτο τρίμηνο να έχουμε ανάπτυξη 3,5% τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογη ή και καλύτερη συνέχεια τους επόμενους μήνες, νοουμένου φυσικά ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός και νοουμένου επίσης ότι ο τουρισμός μας θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ερωτηθείς ποιοι ήταν οι παράγοντες εκείνοι που συνέβαλαν στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, ο κ. Τελώνης σημείωσε πως, μεταξύ άλλων, θετικό ρόλο διαδραμάτισε η ναυτιλιακή δραστηριότητα, με τη ναύλωση πλοίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, οι αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές, η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, καθώς και τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών. Όλα αυτά, επισήμανε ο κ. Τελώνης, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εσόδων της Κυβέρνησης, μέσω φορολογίας, γεγονός που της επέτρεψε να ξοδέψει και περισσότερα.

Ικανοποίηση επικρατεί και στα ανώτερα δώματα του Υπουργείου Οικονομικών, αφού οι αριθμοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν την καλή πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έρχονται να προστεθούν στις αναβαθμίσεις της οικονομίας που προηγήθηκαν από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς επίσης και στις εκθέσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και της Κομισιόν, στις οποίες περιλαμβάνοντας θετικά στοιχεία και σχόλια, όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία.

Σημειώνεται ότι ως βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά στον καταρτισμό του προϋπολογισμού είχαν καταγραφεί οι εξής:
-Το δημοσιονομικό ισοζύγιο να είναι πλεονασματικό.
-Συγκράτηση της απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα.
-Συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
-Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και καινοτομίας.
-Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων του ΣΑΑ και χρηματοδοτούμενων έργων από άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
-Δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε βασικούς τομείς της οικονομίας.