Απέκτησε ήδη το 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας ο όμιλος Eurobank, έχοντας τις ευλογίες της ΕΚΤ, η οποία όπως αναμενόταν έδωσε τις απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις και τώρα προχωρά για την υλοποίηση του επόμενου στόχου, που είναι η απόκτηση του 100% της δεύτερης συστημικής κυπριακής τράπεζας και η συνένωση των δυο τραπεζών.

Ο όμιλος Eurobank κατέχει σήμερα κάτι περισσότερο από 55% και για να μπορέσει να υλοποιήσει τη συγχώνευση είναι ξεκάθαρο πως υπολείπεται περίπου 20%. Ένας στόχος που δεν είναι εύκολος να επιτευχθεί με την πρώτη και να εξασφαλιστεί η εξ ολοκλήρου εξαγορά της Ελληνικής, μέσω της υποβολής δημόσιας πρότασης, καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί εμπόδια από δύο μετόχους, τη Δήμητρα Επενδυτική και την ΕΤΥΚ, οι οποίοι είτε απευθείας είτε μέσω συνδεδεμένων προσώπων κατέχουν κοντά στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

Δύο μέτοχοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις και για τον λόγο αυτό έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης σε σχέση με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας από τον ελληνικό όμιλο Eurobank.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του ελληνικού ομίλου από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία εξετάζει διάφορα σενάρια και πλάνα για την απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας, όπως άλλωστε είχε προδιαγραφεί τον Μάρτιο στην Αθήνα, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας ενημέρωσε κυπριακή αποστολή δημοσιογράφων.

Τι αναμένεται

Τώρα έχει ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η Eurobank, όπως ανακοίνωσε χθες, θα προχωρήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης για εξαγορά όλων των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, στην τιμή 2,56 ευρώ ανά μετοχή, σε όλους τους μετόχους που θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση.

Το συνολικό εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας αποτελείται από 412.805.230 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,50 η κάθε μία. Όπως προστίθεται, η Εurobank έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή του προτεινόμενου ανταλλάγματος στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας που θα αποδεχτούν την προσφορά εξαγοράς.

Η δημόσια πρόταση είναι υποχρεωτική αφού ξεπέρασε το κρίσιμο ποσοστό 30% και εκτιμάται ότι η περίοδος της δημόσιας πρότασης θα διαρκέσει μίνιμουμ 45 μέρες μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη δημοσίευσή του όπως ορίζει η νομοθεσία. Η δημοσίευση του εγγράφου της δημόσιας πρότασης αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουνίου και για διάστημα μίνιμουμ 45 ημερών, δηλαδή μέχρι τέλος Ιουλίου, οι μέτοχοι που κατέχουν το υπόλοιπο 44,7% θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση ή όχι.

Η αντίδραση θα καθορίσει τις εξελίξεις

Με τη λήξη της ισχύος της δημόσιας πρότασης θα φανεί, πρώτον, η αντίδραση των μετόχων, Δήμητρα Επενδυτική και ΕΤΥΚ και κατά δεύτερον, αναμένεται να γίνει το βασικό βήμα για να προγραμματιστεί γενική συνέλευση, στην οποία θα διοριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο και θα καθοριστεί ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος στην Ελληνική.

Στην περίπτωση που το ποσοστό που θα εξασφαλίσει ο ελληνικός όμιλος είναι κάτω από το 75%, αναμένεται να εξεταστούν και άλλα σενάρια που θα επιτρέψουν στον νέο μεγαλομέτοχο να έχει τον έλεγχο των κινήσεων στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, είτε μέσω συγχώνευσης, είτε μέσω απορρόφησης. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καραβίας είχε αναφέρει ότι στο άμεσο μέλλον η Eurobank Κύπρου και η Ελληνική θα λειτουργήσουν ως δύο χωριστές ανεξάρτητες τράπεζες, με ξεχωριστές διοικήσεις και ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια.