Η χθεσινή αίτηση πτώχευσης από τη γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία FTI Touristik ίσως είναι η αρχή για την κατάρρευση και άλλων θυγατρικών εταιρειών του ιδίου ομίλου, που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και την εξυπηρέτηση περιηγητών σε περίπου 40 τουριστικούς προορισμούς (μεταξύ τους η Κύπρος), περιλαμβανομένων και πολλών ξενοδοχείων (πχ η αλυσίδα ξενοδοχείων Labranda).

Δημοσιεύματα χθες σε γερμανικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν για πτωχεύσεις και άλλων εταιρειών του ομίλου, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα πολλαπλασιάσει τις συνέπειες στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο και μάλιστα στην περίοδο της έναρξης των διακοπών για μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η FTI θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος οργανωτής ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά την TUI και την DER Touristik). Συνεργάζεται και με την τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, καθώς το 2023 «έφερε» εδώ περίπου 30-35 χιλιάδες τουρίστες και αναμενόταν να φέρουν άλλους τόσους ή και περισσότερους φέτος.

Στο οικονομικό έτος 2022/2023 η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 10%, στα 4,1 δισ. ευρώ. Βασικοί μέτοχοι της FTI είναι μέλη της διάσημης οικογένειας Sawiris, αιγυπτιακής καταγωγής. Άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας επένδυσαν και στη μαρίνα της Αγίας Νάπας.

Η είδηση της πτώχευσης της εταιρείας έπαιζε χθες σε περίοπτη θέση σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, καθώς ήδη αυτή την περίοδο δεκάδες χιλιάδες πελάτες της είτε είναι σε ταξίδια που οργάνωσε η FTI ή ετοιμάζονται να φύγουν σε ταξίδια με αυτή την εταιρεία.

«Προς το παρόν, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί», ανέφερε η εταιρεία με ανακοίνωσή της.

Πάρα πολλά ταξίδια που οργανώθηκαν απευθείας από την FTI για το επόμενο διάστημα έχουν ακυρωθεί, ενώ αρκετά άλλα -με εμπλοκή άλλων τουριστικών γραφείων σε χώρες της ΕΕ- θα πρέπει να τροποποιηθούν ή να επαναπρογραμματιστούν μέ άλλους οργανωτές.

Στον ευρωπαϊκό Τύπο δημοσιεύονταν χθες εκτενείς πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίοι οι άμεσα επηρεαζόμενοι πελάτες της FTI μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους ή -το κυριότερο- να επιστρέψουν στα σπίτια τους (μερικές εκατοντάδες παραθερίζουν σήμερα στην Κύπρο) αν το ταξίδι που πραγματοποιούν έχει επηρεαστεί.

Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, οι οποίοι ενημερώθηκαν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τη γερμανική Κυβέρνηση για οικονομική σωτηρία της δεν καρποφόρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού πολλών εκατομμυρίων, προκειμένου να εκτελέσει κανονικά το θερινό της πρόγραμμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε τελικά την Κυριακή το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα πριν ακόμα την πανδημία του κορωνοϊού αλλά είχε καταφέρει να επιβιώσει χάρη σε 595 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και άλλα 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την τράπεζα UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Την καθήλωσαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας

Τον περασμένο Απρίλιο, η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανταγωνισμού δεν ήταν έτοιμη να εγκρίνει την αγορά πριν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του ’24.

Τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας οξύνθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πωλήσεις εισιτηρίων ήταν κατώτερες των προσδοκιών. «Επιπλέον, πολλοί προμηθευτές – συνεργάτες επέμεναν για προκαταβολές σε μετρητά, κατά συνέπεια υπήρξε αυξημένη ανάγκη ρευστότητας που δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί σε αυτό το στάδιο», σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.
Τη διαχείριση της FTI θα αναλάβει τώρα το το γερμανικό Ταμείο Ασφάλισης Ταξιδίων, για να διαχειριστεί κατά προτεραιότητα την επιστροφή των προπληρωμών των πελατών, τη μεταφορά των αποκλεισμένων ταξιδιωτών στα σπίτια τους και τη διαμονή τους μέχρι το ταξίδι της επιστροφής.