Νομικό κώλυμα έχει προκύψει για την εργοδότηση δεκάδων εργαζομένων σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, αφού τελικά η ανάδοχος εταιρεία δεν απέστειλε επιστολή απόλυσης στους εργαζόμενους, αλλά επιστολή μεταφοράς τους στο κράτος.

Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο philenews οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, πρέπει να στείλει επιστολή απόλυσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να προσληφθούν ξανά από την Αναπτυξιακή, σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται πως θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

«Για να γίνει επίσημα η μετακίνησή τους στην Αναπτυξιακή, πρέπει η Kition να δώσει τερματισμό απασχόλησης, για να μπορέσει να τους αναθέσει δουλειές. Η επιστολή της Kition δεν είναι επιστολή τερματισμού απασχόλησης, είναι επιστολή μεταφοράς. Αυτή όμως η επιστολή μεταφοράς, για να σταλεί πρέπει να έχει προκύψει μια επιχειρηματική συμφωνία, δηλαδή, κάποιος να πωλήσει και κάποιος να αγοράσει.

Η επιστολή της Kition δεν είναι κατάλληλη για εργαζόμενους και όσο δεν έχουν τη σωστή επιστολή έχει την ευθύνη εργοδότη σε σχέση με μισθούς, δικαιώματα που απορρέουν από εργατικές νομοθεσίες» μας ανέφερε η ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, Νάτια Κυρίτση. Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αυγουστή, ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΙΕ-ΣΕΚ, ανέφερε πως οι συντεχνίες ενημερώθηκαν πως το Υπουργείο Εργασίας θα ενημερώσει την εταιρεία πως «θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν από τη στιγμή που δεν τους τερμάτισαν τη σύμβαση.

Είναι νομικά θέματα και θα γίνει διαχείριση από το Υπουργείο. Για μας η συμφωνία είναι ξεκάθαρη, από κει και πέρα εάν θα παραμείνουν στον εργοδότη τους ακόμα λίγες μέρες, ο κόσμος θα διεκδικήσει, μέσω του Υπ. Εργασίας, τα δεδουλευμένα του και δεν κινδυνεύει να τα χάσει επειδή προστατεύονται από τον Νόμο. Μέχρι την ημέρα τερματισμού για μας εργοδότης θα είναι η Kition και από αυτή θα ζητήσουμε τα δεδουλευμένα».

Διαφορετική άποψη έχει πάντως η εταιρεία και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν και αυτή η διαφορά με το κράτος θα καταλήξει στη δικαιοσύνη. Πηγές από την εταιρεία ανέφεραν στην ιστοσελίδα μας πως έχει σταλεί στους εργαζόμενους το βράδυ της επιστολή που πηγάζει από τη σχετική νομοθεσία.

«Η εταιρεία αναφέρεται στον Νόμο TUPE και θεωρεί πως το κράτος πρέπει ν’ αναλάβει και τους 89 εργαζομένους της, για να μην μείνει κάποιος εκτεθειμένος», ανέφερε η εταιρεία που ανακοίνωσε χθες πως έχει προσλάβει δικηγόρο με δικά της έξοδα για να συμβουλέψει τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.

Όπως είχε αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωση «σύμφωνα με τον Νόμο περί της Διατήρησης και Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων κατά τη Μεταβίβαση Επιχειρήσεων, Εγκαταστάσεων ή Τμημάτων Επιχειρήσεων ή Εγκαταστάσεων Νόμου του 104(Ι)/2000 (Νόμος TUPE), όταν μια επιχείρηση μεταφέρεται, οι εργαζόμενοι μεταφέρονται αυτόματα στην οντότητα που αναλαμβάνει την επιχείρηση μαζί με όλα τα δικαιώματά τους και χωρίς να διακόπτεται το συνεχές της απασχόλησής τους. Αυτός ο νόμος υπάρχει για να προστατεύει τους εργαζόμενους από τον τερματισμό της απασχόλησης τους όταν υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης.

Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όταν αυτός αναλαμβάνει μια επιχείρηση από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με κυπριακές και ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις».

Σημειώνεται πως με βάση την χθεσινοβραδινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με τα Υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών συμφωνήθηκε η πρόσληψη 69 εργαζομένων σε λιμάνι και μαρίνα.

Οι εργαζόμενοι, εν τω μεταξύ, είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας το μεσημέρι της Πέμπτης και όπως ανέφερε στο philenews ο κ. Βύρας έθεσαν ενώπιον του το συγκεκριμένο θέμα εκφράζοντας ανησυχίες. Ο δήμαρχος ανέφερε πως θα μιλήσει με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα και καθορίστηκε νέα συνάντηση τη Δευτέρα με τους υπουργούς για να το συζητήσουν.