Με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα αρθούν οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις στην κρατική μηχανή, οι οποίες εφαρμόζονται από το 2013, στο πλαίσιο του μνημονίου δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η κυβέρνηση επιμένει στη συμφωνία που έκανε με την ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ, για πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων πλήρωσης θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία μάλιστα θα μετουσιωθεί με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Από την άλλη, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επιμένουν στην πρόταση νόμου με την οποία το ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής (όχι των προσλήψεων) δεν θα περνά ανά περίπτωση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα γίνεται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Μάλιστα, τροπολογία επί της πρότασης νόμου θα καταθέσει ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας, με την οποία θα καταργηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, δηλαδή να σταματήσουν και οι απαγορεύσεις για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, μιλώντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τόνισε πως με την κατάργηση της νομοθεσίας ο έλεγχος από την κυβέρνηση θα γίνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως είπε, θα πληρώνονται οι θέσεις που είναι αναγκαίες και θα καταργούνται οι θέσεις που δεν είναι αναγκαίες. Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα είναι θέμα μηνών να μπει ένα τέλος στους ισχύοντες οριζόντιους περιορισμούς στις προσλήψεις.

Επιμένουν στη συμφωνία

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, διαφώνησε με την προώθηση μεμονωμένης νομοθετικής ρύθμισης για τις προαγωγές, αναφέροντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συντεχνίες. Σημείωσε, επίσης, πως σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για πλήρη κατάργηση της σχετικής απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα αφορούν τόσο τις θέσεις προαγωγής, όσο και τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής. Είπε, επίσης, πως μετά την κατάργηση της νομοθεσίας, το πρώτο τετράμηνο του 2023 αναμένεται να δημοσιευθούν οι θέσεις στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την κ. Αζίνα, γίνεται έλεγχος σε σχέση με την πλήρωση θέσεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, αναφέροντας πως υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία διευθύνσεων προσωπικού σε κάθε υπουργείο, έτσι ώστε να εξετάζονται οι ανάγκες προτού προωθηθούν τα σχετικά αιτήματα στο Τμήμα. Υπέδειξε, επίσης, πως η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ τονίστηκε η ανάγκη για εφαρμογή της συμφωνίας που συνήψαν με το αρμόδιο υπουργείο. Όπως υποστήριξαν, παρόλο που η πρόταση νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να καταργηθούν οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις, τονίζοντας πως τις επόμενες 2-3 εβδομάδες αναμένεται να σταλεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στο περίμενε για άλλη μια εβδομάδα

Στο μεταξύ, χθες, τα μέλη της Επιτροπής δεν συναίνεσαν στο ξεπάγωμα 1415 θέσεων στον δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες, όπως λέχθηκε, δεν σχετίζονται με τη συμφωνία που έγινε. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν στοιχεία σε σχέση με τις θέσεις που αφορούν τους δήμους, οι οποίες πιθανόν να επηρεάζονται από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάντως, βουλευτές του ΑΚΕΛ άφησαν αιχμές ότι οι συγκεκριμένες θέσεις σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές, ενώ έκαναν λόγο και για σκοπιμότητες πίσω από τις θέσεις στους δήμους, την στιγμή που θα υπάρξουν αλλαγές λόγω της μεταρρύθμισης και της συνένωσης δήμων.