Αίσθηση προκαλεί η εισήγηση του ΚΕΒΕ στο πλαίσιο της κατάθεσης των θέσεων του Επιμελητηρίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία προτείνεται η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%.

Ωστόσο, τονίζεται ότι αυτό προτείνεται υπό μια βασική προϋπόθεση και σε καμία περίπτωση ως αυτούσιο μέτρο. Η προϋπόθεση είναι να υπάρξει πλήρης κατάργηση της πρόνοιας για Λογιζόμενη Διανομή Μερίσματος, για σκοπούς της έκτακτης αμυντικής εισφοράς (λογιζόμενης και πραγματικής) στα μερίσματα κυπριακών εταιρειών.

Αναλυτικότερα, το ΚΕΒΕ κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πακέτο με σειρά προτάσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στο κομμάτι των εισηγήσεων για μέτρα που αφορούν τη φορολόγηση Νομικών Προσώπων, το ΚΕΒΕ κάνει λόγο για πλήρη κατάργηση της πρόνοιας για Λογιζόμενη Διανομή Μερίσματος, για σκοπούς της έκτακτης αμυντικής εισφοράς (λογιζόμενης και πραγματικής) στα μερίσματα κυπριακών εταιρειών, καθότι, όπως τονίζει, δημιουργεί υπέρμετρο βάρος σε επιχειρήσεις οι οποίες έκριναν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα καταβολής μερίσματος, είτε λόγω επανεπένδυσης είτε λόγω χρήσης των κερδών για πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων. Η πιο πάνω φορολογία αφορά μόνο κυπριακές εταιρείες που οι μέτοχοι τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου. 

Όπως επισημαίνει το ΚΕΒΕ, στην περίπτωση που οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, τότε η πιο πάνω νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε κυπριακές εταιρείες με μετόχους από Κύπρο και κυπριακές εταιρείες όπου οι μέτοχοι τους δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου ή βρίσκονται στην Κύπρο υπό το καθεστώς του Non-domiciled.

Ως αντισταθμιστικό μέτρο, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι θα μπορούσε ο Εταιρικός Φόρος να αυξηθεί στο 15%, ώστε ως Κύπρος να είμαστε σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για ενιαίο φορολογικό συντελεστή στην Ε.Ε.

Η εξήγηση από Μ. Τσιακκή

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εισήγηση και κατά πόσο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ξεκαθάρισε αρχικά ότι το ΚΕΒΕ δεν καταθέτει εισήγηση για αύξηση του εταιρικού φόρου ως αυτούσιο μέτρο. Γίνεται εισήγηση για πλήρη κατάργηση της πρόνοιας για Λογιζόμενη Διανομή Μερίσματος, για σκοπούς της έκτακτης αμυντικής εισφοράς στα μερίσματα κυπριακών εταιρειών και ως αντιστάθμισμα να υπάρξει αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%. Αυτό θα εξαλείψει, όπως είπε, τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα μεταξύ Κυπρίων και ξένων μετόχων και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει το αίτημα της ΕΕ για αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 15%. Επομένως, αν όλες οι χώρες υιοθετήσουν το 15%, δεν θα υπάρχει λόγος να φύγουν ή να μην έρθουν επενδυτές στην Κύπρο.

Αδικία για τις κυπριακές

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι κυπριακές εταιρείες και οι Κύπριοι μέτοχοι υφίστανται μια σημαντική αδικία σε σχέση με τους ξένους, καθότι πέραν του 12,5% εταιρικού φόρου που πληρώνουν όλοι, καλούνται να καταβάλουν αμυντική εισφορά επί των μερισμάτων. Συγκεκριμένα, οι κυπριακές εταιρείες καταβάλλουν ένα επιπρόσθετο 17% πάνω στο 70% του κέρδους, σε περίπτωση που μετά από 2 χρόνια κερδοφορίας δεν διανεμηθεί μέρισμα. Όπως είπε ο κ. Τσιακκής, αυτό σημαίνει ότι οι κυπριακές εταιρείες καταβάλλουν συνολικά φορολογία που ξεπερνά το 24%, σε αντίθεση με τις ξένες εταιρείες, οι οποίες καταβάλλουν απλώς τον εταιρικό φόρο του 12,5%.