Θετική, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κρίνεται η αναβάθμιση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, αλλά όχι αρκετή για να οδηγήσει σε αναβάθμιση της ίδιας της οικονομίας.
Πλέον έχουμε μπει για τα καλά στα ραντάρ των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα τους οδηγήσουν στην απόφαση να μας τοποθετήσουν σε ψηλότερη βαθμίδα.
Μιλώντας στο «Φ», ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας, δεδομένου μάλιστα, όπως είπε, ότι προέρχεται από τον οίκο Moody’s, ο οποίος θεωρείται ο πλέον δύσκολος οίκος για να προχωρήσει σε αναβάθμιση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για να επέλθει αναβάθμιση της ίδιας της οικονομίας, θα πρέπει να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα που θέτουν, αλλά συνάμα να μας αναβαθμίσει ακόμα ένας οίκος αξιολόγησης.
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Τελώνης, τα θετικά στοιχεία τα οποία έχουν εντοπίσει οι Moody’s ήταν η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και η αρκετά καλή προοπτική ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται να χτυπούν καμπανάκι για το δανειοδοτικό πλαίσιο, για το οποίο οι οίκοι δεν θα ήθελαν περαιτέρω παρεμβάσεις, καθώς επίσης και για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Μπορεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έφυγαν από τις τράπεζες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν από την οικονομία. Επομένως, είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Τελώνης, όταν ο ιδιωτικός τομέας είναι υπερχρεωμένος, δύσκολα μπορεί να δανειστεί, κάτι που ασφαλώς επηρεάζει την ανάπτυξη.
Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η επισήμανση του οίκου ότι «ο περιορισμός των δαπανών θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικότερος εάν οι κυπριακές αρχές περιορίσουν το ρυθμό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, αντισταθούν σε περαιτέρω αυξήσεις της ΑΤΑ ή/και περιορίσουν τις πιέσεις αύξησης των δαπανών του ΓεΣΥ».
Από την άλλη, ο κ. Τελώνης αναφέρθηκε στα θετικά που φέρνει μαζί της η αναβάθμιση της οικονομίας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Συγκεκριμένα, εστίασε στα εξής τρία σημεία:
– Πρώτο, μπορείς να δανειστείς με χαμηλότερο επιτόκιο από την αγορά.
– Δεύτερο, το ποσό που μπορείς να δανειστείς είναι μεγαλύτερο εάν είσαι σε ψηλότερη επενδυτική βαθμίδα.
– Τρίτο, μπορείς να προσελκύσεις περισσότερα επενδυτικά ταμεία να αγοράσουν τα ομόλογα σου και επομένως αυξάνεις τη δεξαμενή μέσα από την οποία μπορείς να αντλήσεις κεφάλαια.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν, ο κ. Τελώνης στάθηκε στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Αποτελεί, όπως είπε, ένα στοίχημα για τους αρμοδίους να δείξουν ότι είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια μεταρρύθμιση. Επομένως, εάν επιτευχθούν οι εξοικονομήσεις και οι οικονομίες κλίμακας για τις οποίες έγινε λόγος, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα καλό σημάδι και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η φορολογική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Αν όμως εξελιχθεί σε φιάσκο, τότε και οι οίκοι θα σκεφτούν δυο φορές κατά πόσο θα μας ανεβάσουν στην επόμενη επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε.