Ταυτόχρονα με το «κουτσούρεμα» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημoσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους, που προσφερόταν έως πρόσφατα από τα δημόσια νοσηλευτήρια για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, η Βουλή άγγιξε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για το 2024, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τροπολογία που ετοίμασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με την οποία απαγορεύεται η συνεισφορά του εργοδότη (το κράτος) σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων.

Ειδικότερα, στους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών, των πανεπιστημίων και άλλων κρατικών Αρχών περιλήφθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία «ουδεμία δαπάνη διενεργείται για σκοπούς κάλυψης της συνεισφοράς εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων». Όπως είχε λεχθεί από βουλευτές, η λειτουργία του ΓεΣΥ και η ευρεία κάλυψη που παρέχει για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες δεν καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση και ιδιωτικής ασφάλισης από τους οργανισμούς του δημοσίου.

Η συγκεκριμένη τροπολογία επηρέασε τους οργανισμούς οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι με ασφαλιστικές εταιρείες που παρείχαν ασφάλειες υγείας. Σύμφωνα με εκπρόσωπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, κάποιοι οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Cyta και η ΑΗΚ, δεν έχουν επηρεαστεί από την εν λόγω τροποποίηση, καθώς σε αυτούς λειτουργούν συμπληρωματικά σχέδια υγείας, τα οποία εξακολουθούν να καλύπτουν υπηρεσίες υγείας προς το προσωπικό, συμπληρωματικά του ΓεΣΥ. Δηλαδή, υπηρεσίες που δεν καλύπτει το σύστημα υγείας.

Όμως, η απαγόρευση που ψήφισε η Βουλή ως προς τη διατήρηση ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων στο ευρύτερο δημόσιο οδήγησε τελικά κάποιους οργανισμούς να σπεύσουν να μετατρέψουν τις ασφάλειες υγείας σε εσωτερικά ταμεία υγείας (κατ’ αναλογία αυτών που λειτουργούν σε Cyta και ΑΗΚ), τα οποία παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες υγείας, πέραν αυτών που καλύπτει το ΓεΣΥ.

Στις συλλογικές συμβάσεις

Όπως μας λέχθηκε από συνδικαλιστές, η μετατροπή των ασφαλειών υγείας σε εσωτερικά συμπληρωματικά ταμεία υγείας δεν είναι παράνομη, καθώς αυτά λειτουργούν μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου του 2019. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, τότε, τη μετεξέλιξη των ταμείων υγείας σε συμπληρωματικά ταμεία, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ. Η λειτουργία αυτών των ταμείων προβλέπεται, όπως μας αναφέρθηκε, από τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων.

Συνεπώς, οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εργοδότες, συνεχίζουν να καταβάλλουν συνεισφορά προς τα συμπληρωματικά ταμεία υγείας, η οποία δεν ξεπερνά το 3%, και παράλληλα καταβάλλουν και τη νόμιμη συνεισφορά για το ΓεΣΥ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεισφέρουν τόσο για τα συμπληρωματικά σχέδια υγείας, όσο και για το ΓεΣΥ. Ωστόσο, σε κάποιους μεγάλους οργανισμούς του ημιδημόσιου τομέα η συνεισφορά των εργαζομένων είναι ελάχιστη έως μηδενική.Τόσο τα συμπληρωματικά σχέδια υγείας, όσο και οι εισφορές, αναθεωρούνται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει (και προσθέτει) το ΓεΣΥ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε στον «Φ» πως οι ημικρατικοί συμμορφώθηκαν με την απόφαση της Βουλής και για όσους έληξαν οι συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες δεν τις έχουν ανανεώσει. Είπε, επίσης, πως κάποια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μετατρέπουν τις ασφάλειες υγείας σε συμπληρωματικά ταμεία υγείας, καθώς προβλέπεται από τις συλλογικές τους συμβάσεις.

Ετοιμάζονται για την Τρίτη

Την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού το θέμα της κατάργησης του ωφελήματος που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν υπηρεσίες από τα κρατικά νοσηλευτήρια, όταν αυτές δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ (π.χ. οδοντιατρικές).
Προ ημερών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, χάραξαν κοινή γραμμή και αποφάσισαν πως δεν θα γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες αφαίρεσης κεκτημένων, χωρίς να υπάρξουν διαβουλεύσεις.

X. Γεωργιάδης: Δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε στον «Φ» πως η ρύθμιση που έγινε από τη Βουλή για τους δημόσιους υπάλληλους (κατάργηση της πρόσθετης περίθαλψης), δεν καλύπτει τους εκπαιδευτικούς, τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες. Όπως είπε, όμως, θέση της πλειοψηφίας της Βουλής είναι να εγκριθεί η ίδια ρύθμιση για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει κανονισμούς που να ρυθμίζουν το ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους.

Σε σχέση με τους ημικρατικούς οργανισμούς, είπε πως όταν λήξουν οι ασφάλειες υγείας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα δικαιούνται να τις ανανεώσουν. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από την στιγμή που λειτουργεί το ΓεΣΥ δεν νοείται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν για να απολαμβάνουν περισσότερα ωφελήματα οι εργαζόμενου του κρατικού και του ημικρατικού τομέα.