Εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου, διάγουμε υποτίθεται την πλέον γόνιμη περίοδο, κατά την οποία πολιτικοί και επίδοξοι πολιτικοί αποτυπώνουν τις θέσεις τους ενώπιον των πολιτών στη δημόσια σφαίρα, ώστε να καταφέρουν να πείσουν για το ευ ζην και το καλό της κοινωνίας και να εξασφαλίσουν μια αιρετή θέση εξουσίας.

Είναι όντως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Η Πολιτική, ως όρος, ανάγεται στους αρχαίους Αθηναίους, που εφηύραν τη Δημοκρατία και είναι η αναζήτηση, μέσα από διάλογο, στην Εκκλησία του Δήμου, των βέλτιστων πρακτικών για το εν γένει καλόν το της Πόλεως και της εύρυθμης, αρμονικής λειτουργίας του Δήμου/Κοινωνίας.

Ο λόγος της απαξίωσης

Η ενασχόληση με την πολιτική σήμερα, είναι δυστυχώς ταυτόσημη με την κατάληψη και τη διατήρηση της εξουσίας και είναι κυρίως αυτός ο λόγος που έχει αρνητικό πρόσημο και έχει απαξιωθεί από τους πολίτες.

Η πολιτική στα μάτια πολλών ανθρώπων έχει αρνητική χροιά, αφού διαρκώς βλέπουν μπροστά τους να παίζονται παιχνίδια εντυπώσεων, με απώτερο στόχο την αποφυγή ευθυνών, τις υπεκφυγές, του αποπροσανατολισμού και εν τέλει της εξαπάτησης, ούτως ώστε να κερδηθεί το «πολιτικό» παιχνίδι, είτε της κατάληψης της εξουσίας, είτε της διατήρησής της.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που οι ευσυνείδητοι και σκεπτόμενοι υγιώς πολίτες, συνειδητά απέχουν από αυτά τα «πολιτικά» παιχνίδια εξουσίας, που ουδεμία σχέση έχουν με το καλόν το της πόλεως.

Η απαξίωση της πολιτικής έχει να κάνει πρωτίστως με τον αμοραλισμό αυτών που, ασχολούμενοι κατ’ επάγγελμα με αυτήν, δεν διστάζουν να μετέλθουν ανήθικων πρακτικών, ούτως ώστε να αποκτήσουν πλεόνεκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, προς την κατάληξη ή διατήρηση της εξουσίας τους, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστον για το καλόν το της πόλεως.

Ο αμοραλισμός αυτός εντείνεται και μεγεθύνεται ακόμα παραπάνω από το γεγονός ότι αυτοί που μετέρχονται τέτοιων ανήθικων πρακτικών είναι κατ’ ουσίαν ανεξέλεγκτοι, αφού η λεγόμενη πολιτική ευθύνη παραμένει απλά ένα ευχολόγιο, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και αποτέλεσμα που έχει η ευχή για παγκόσμια ειρήνη και αγάπη που ακούγεται στα καλλιστεία.

Ο μέσος Κύπριος πολιτικός

Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ένταξη μας στην ΕΕ και είναι παραδεκτό ότι αυτό ώθησε πάρα πολλές πολιτικές και θεσμικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, που σε καμιά περίπτωση δεν θα λάμβαναν χώρα αν δεν υπήρχε η, ας την ονομάσουμε, δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων από την ΕΕ, αφού φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες, μαθημένοι αλλιώς, δεν είναι πρόθυμοι να προβούν σε τομές και αλλαγές αν δεν εξαναγκαστούν από τα έξω!

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τομών που δεν θα λάμβαναν ποτέ χώρα αν δεν υπήρχε ο εξαναγκασμός από τα «έξω», είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία ευσεβάστως είναι η θέση μου ότι ο μέσος Κύπριος πολιτικός, εκτός του ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί αυτά είναι σοβαρά, τα θεωρεί και ως εμπόδιο μάλιστα στη δική του αντίληψη «ανάπτυξης» και «οικονομικής ευημερίας».

Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι, ότι, μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, η Κύπρος αυτό που «παρήγαγε» σε μεγάλες ποσότητες, ουσιαστικά καταχρώμενη πλήρως την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, ήταν η πώληση διαβατηρίων της ΕΕ σε εύπορους πολίτες τρίτων χωρών, με μεγάλη πιθανότητα, όπως διαφάνηκε, αυτοί να είναι διεθνείς εγκληματίες ή να ενέχονται σε διεθνή σκάνδαλα,  σε συνδυασμό με τον άλλο τομέα κυπριακής «παραγωγής» ήτοι την πώληση χωραφιών, οικοπέδων, διαμερισμάτων σπιτιών, κλπ.

Πουλώντας την πατρίδα

Ουσιαστικά, το απόφθεγμα περί «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» αντιστράφηκε, παραδίδοντας ολόκληρες πόλεις, πουλώντας την πατρίδα κομμάτι-κομμάτι, χωράφι-χωράφι, οικόπεδο-οικόπεδο, όπως πχ τη Λεμεσό σε ξένους εύπορους υπηκόους με πολλαπλές παρενέργειες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά: στον Φιλελεύθερο της 3ης Νοεμβρίου 2020 διαβάζουμε ότι συγκεκριμένος εργολάβος, πρώην βουλευτής, κατηγορείται ότι παράνομα προέβη στην ανέγερση δύο επιπλέον ορόφων, με τις τοπικές αλλά και τις κρατικές αρχές προφανώς να το γνωρίζουν έγκαιρα αλλά απλά να σφυρίζουν αδιάφορα: «Σε αυτό το πλαίσιο, εάν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια και την εμπλοκή του βουλευτή και μεγαλοεργολάβου Χριστάκη Τζιοβάνη, ενδεχομένως σήμερα να παρακάμπτονταν οι διαδικασίες και να νομιμοποιούνταν οι δύο επιπλέον όροφοι που κτίστηκαν παράνομα, καθώς και άλλα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιάζει η εν λόγω ανάπτυξη. Παρότι ο Δήμος Σωτήρας διαπίστωσε από τον Ιούνιο του 2018 την έναρξη παράνομων εργασιών για την κατασκευή επιπλέον ορόφων, απλά απέστειλε μία επιστολή στην κατασκευάστρια εταιρεία για τερματισμό των παράνομων εργασιών. Έτσι, θεώρησε ότι ξεμπέρδεψε, αντί να προχωρήσει, ως Οικοδομική Αρχή, στη λήψη των αναγκαίων νομικών μέτρων με βάση τις πρόνοιες του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.

Ως αποτέλεσμα, πλέον έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των δύο επιπλέον ορόφων, παρότι το έργο βρίσκεται στον πάγο για τουλάχιστον ενάμισι χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά, η Πολεοδομική Αρχή συνέχισε να εξετάζει αρχικά αίτηση και ακολούθως ιεραρχική προσφυγή της κατασκευάστριας εταιρείας για νομιμοποίηση των παρανομιών που έγιναν, χωρίς καν να ενημερώσει την Περιβαλλοντική Αρχή. Και η Περιβαλλοντική Αρχή ούτε καν παρακολουθούσε την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης, παρότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στην προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν τον Νοέμβριο 2019 για την κακή εφαρμογή του άρθρου 6, παράγραφος 3, της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ)».

Παραπομπή στο Δικαστήριο

Το Κολλέγιο Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα μέτρα πίεσης, ενεργοποίησε ήδη τη δαμόκλειο σπάθη, όπως την ονόμασα πιο πάνω, αφού αποφάσισε στις 13/3/24 να παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, για τη μη ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000.

Οι δύο όροφοι και οι μετατροπές

Στον Φιλελεύθερο 12/11/22: «Μετά και την απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής της εταιρείας Jimchang Cyprus Developing Ltd, πλέον εκκρεμούσε η κατεδάφιση των δύο παράνομων ορόφων, προς συμμόρφωση με τους όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης και της πολεοδομικής άδειας.
Ωστόσο, μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων προχωρεί στη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης για εξέταση της αίτησης για προσθηκομετατροπές σε αδειοδοτημένη μεικτή τουριστική ανάπτυξη, στα τεμάχια αρ. 396, 391 και 407, του Φ/Σχ. 2-285-372, Τμήμα 11, στον Δήμο Σωτήρας της επαρχίας Αμμοχώστου.

Οι προσθηκομετατροπές συνιστούν παράβαση ουσιώδους όρου της περιβαλλοντικής έγκρισης και προτεινόμενου μέτρου μετριασμού των επιπτώσεων από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη.
Περαιτέρω, οι δύο επιπλέον όροφοι έχουν ήδη ανεγερθεί κατά παράβαση της περιβαλλοντικής έγκρισης, της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής και γι’ αυτό μάλιστα επιδόθηκε ειδοποίηση επιβολής από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως».

* Advocates-Legal Consultants