Ολοένα και μεγαλύτερος καταγράφεται ο ρόλος των εταιρειών τεχνολογίας στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του κυπριακού ΑΕΠ και γενικότερα της οικονομίας.
Η ανάπτυξη του τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT) ήταν αλματώδης την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα το μερίδιό του στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να ανταγωνίζεται αυτό παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας, όπως του τουρισμού.
Τα κίνητρα που παραχώρησε η Κυβέρνηση προσέλκυσαν ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι μαζί με τους Κύπριους έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα το οποίο είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των μελών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Techisland, ο οποίος ήδη αριθμεί πέραν των 270 μελών. Τα οποία μέλη, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του τεχνολογικού κλάδου, με τη σειρά τους εργοδοτούν πέραν των 20.000 ατόμων.
Ο οργανισμός TechIsland, αποτελεί σήμερα ίσως τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό Σύνδεσμο Εταιρειών Τεχνολογίας στην Κύπρο. Ο σύνδεσμος, που ιδρύθηκε το 2021, έχει ταχθεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της Τεχνολογικής Βιομηχανίας και να τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Στοχεύει ακόμη να καταστήσει τον τομέα της τεχνολογίας τον πιο σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του ΑΕΠ και να διευρύνει την αγορά εργασίας έως το 2030.
Μιλώντας στον «Φ», ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, το μερίδιο του οποίου στο ΑΕΠ πλησιάζει το 14%, ξεπερνώντας παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. Όπως είπε, ο κλάδος του ICT έχει σημαντική συμβολή στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν κλάδο που επηρεάζει την οικονομία οριζόντια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται και κυπριακές εταιρείες, αλλά έχει υπάρξει σημαντική κάθοδος ξένων εταιρειών, απόρροια των κινήτρων που παραχώρησε η Κυβέρνηση, όπως είπε.
Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που παρουσιάστηκαν στις αρχές του έτους, ο τομέας αυτός την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 15%, έχοντας στη δεύτερη θέση τις δραστηριότητες παροχής και υπηρεσιών εστίασης (τουρισμός) με 12,7% και τις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (στον τομέα αυτό υπάρχουν και δραστηριότητες που επίσης σχετίζονται με τον τουρισμό), με μέσο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 10%.
Πλέον, ο τομέας του ICT βρίσκεται στην τρίτη θέση της παραγωγής, με ποσοστό 9,6% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2022, πίσω από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 12,2%, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, και ακολουθώντας κατά πόδας τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 9,8% της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής.
Ενδεικτικά, το 2013 το μερίδιο του τομέα βρισκόταν μόλις στο 4,3% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ενώ ο τομέας των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων βρισκόταν στην πρώτη θέση με 12%, κάτι που επίσης καταδεικνύει την διαφοροποίηση που έχει επιτευχθεί στην κυπριακή οικονομία μετά την κρίση του 2013.
Σε απόλυτους αριθμούς, η συνολική συνεισφορά (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) του τομέα το 2022 ανήλθε στα €2,33 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας ποσοστιαία άνοδο 277% σε μια δεκαετία, με σταθερά μεγάλες αυξήσεις να καταγράφονται τα τελευταία τρία χρόνια, υποβοηθούμενες από τα κίνητρα που είχαν δοθεί στην δραστηριοποίηση των εταιρειών ICT στην Κύπρο.