Οι έλεγχοι για το ΠΟΠ διεξάγονται κανονικά από τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε στον ACTIVE ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ξεκαθαρίζοντας ότι, οι τυροκόμοι δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη διαδικασία παραγωγής ΠΟΠ.

«Τα μεγάλα τυροκομεία, διότι τα μικρά δεν μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία. Όταν στάλθηκαν οι σχετικές επιστολές και καλούσαμε τα τυροκομεία να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να τηρήσουν τους κανονισμούς ΠΟΠ, μας είχαν απαντήσει με νομική γλώσσα, ότι μπορούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους κάτω από το εμπορικό σήμα».

Γι αυτό το λόγο, εξήγησε ο κ. Καδής, άρχισε διερεύνηση από τη Νομική Υπηρεσία, αν ένα προϊόν με το όνομα χαλούμι, μπορεί να τυγχάνει εμπορίας ταυτόχρονα και ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και κάτω από την ομπρέλα του σχετικού Ευρωπαϊκού κανονισμού ή αν υπάρχει η ευχέρεια να το εμπορεύεται κάποιος και κάτω από ένα σήμα, που προϋπήρχε.

«Το υπουργείο Εμπορίου παρουσίασε την διενέργεια ελέγχων και τα αποτελέσματα δείχνουν αποκλίσεις. Συνεννοηθήκαμε με την υπ. Εμπορίου ότι, αφού έχουμε και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ένα προϊόν με το όνομα χαλούμι, να ελέγχεται από διεθνείς οργανισμούς και όχι μόνο από τις υπηρεσίες του κράτους»  διευκρίνισε ο κ. Καδής. 

Active Radio