Δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή η επιλογή της κινεζικής κρατικής εταιρείας CPP να διακόψει πριν από δύο μήνες μονομερώς τη συνεργασία της με την κοινοπραξία υπεργολάβων, την οποία αποτελούσαν η κυπριακή εταιρεία Multimarine Services και η ελληνική εταιρεία Spanopoulos Group (μέσω της ΙΜ Marine Cyprus), οι οποίες την είχαν βοηθήσει, με το αζημίωτο, να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει για μεγάλο διάστημα, για την κατασκευή της προβλήτας στο Βασιλικό, για τις ανάγκες του τερματικού LNG (στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας της CPP με την κοινοπραξία).

Από την ημέρα που τερματίστηκε η συνεργασία αυτή «δεν μπήκε ούτε βίδα» στην προβλήτα, μάς είπε επαγγελματίας που παρακολουθεί το έργο.

Και δεν πρόκειται να μπει σύντομα, αν η CPP δεν συνομολογήσει νέα συμφωνία με τις δύο εταιρείες. Χωρίς αυτές, ιδιαίτερα χωρίς τη Multimarine που έχει επενδύσει σε εξοπλισμό πολλών εκατομμυρίων για να εκτελέσει τα (κυρίως οικοδομικά, αλλά εξειδικευμένης φύσης) έργα που της ανέθεσε ο Κινέζος εργολάβος, η CPP δεν μπορεί να δώσει συνέχεια στο έργο. Και δύσκολα μπορεί να την αντικαταστήσει μέσα σε λογικό χρόνο, καθώς η κατασκευή της προβλήτας -περίπου 1500 μετρα μέσα στη θάλασσα του Βασιλικού- προϋποθέτει ειδικό εξοπλισμό, διαθέσιμους χώρους για την κατασκευή των μεγάλων ποσοτήτων μπετόν που απαιτεί το jetty, όπως προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου, αλλά και τεχνογνωσία.

Μετά όμως και τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της CPP (εμφανίζεται και η ελληνική METRON ως μέλος της κοινοπραξίας, παρότι δεν δίνει σημεία ζωής στο Βασιλικό), είναι μάλλον ξεκάθαρο πως η CPP δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει μέσω υπεργολάβων ή άλλως πως τις εργασίες στην προβλήτα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η CPP έψαξε στην Κύπρο αλλά και σε γειτονικές χώρες για να βρει άλλους υπεργολάβους για να συνεχίσουν το έργο. Δεν βρήκε. Γι’ αυτό επαναπροσέγγισε πρόσφατα την κοινοπραξία Multimarine Services και Spanopoulos, για μια νέα συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν, αλλά δεν ήταν σαφές έως χθες αν ναυάγησαν οριστικά. Η πληροφόρηση που έχουμε αναφέρει πως αναμένονταν αποφάσεις από τα κεντρικά γραφεία της CPP.

Αφού όμως όλοι όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το τερματικό LNG θεωρούν ότι η απόφαση της κινεζικής εταιρείας να διακόψει τη συνεργασία με την κοινοπραξία ήταν ένα πολύ οδυνηρό για την ίδια αυτογκόλ, εγείρεται το ερώτημα: Ήταν απλά μια άστοχη επιλογή του εργολάβου ή κάτι άλλο; Δεν γνώριζε η CPP πως μόνη της δεν μπορεί χωρίς μεγάλη καθυστέρηση να εκτελέσει τα συγκεκριμένα έργα;

Το plan b της Κύπρου

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η διακοπή της συνεργασίας με τους υπεργολάβους αποσκοπούσε να στερήσει από την κυπριακή Κυβέρνηση το πολυσυζητημένο plan b. Δηλαδή, την επιλογή ανάγκης για διακοπή του συμβολαίου με τη CPP-Metron και την ανάθεση της ολοκλήρωσης των έργων στην προβλήτα και την ξηρά στους υπεργολάβους της CPP. Κάτι που, όπως λέγεται ευρέως, της επιτρέπει το συμβόλαιο να πράξει, χωρίς να προκηρύξει νέες προσφορές, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση.

Τερματίζοντας τη συνεργασία με τη Multimarine και την εταιρεία Spanopoulos, οι Κινέζοι στέρησαν μεν από την Κυπριακή Δημοκρατία την ευχέρεια να αξιοποιήσει τις δύο εταιρείες για να ολοκληρώσει τα έργα στο Βασιλικό, αλλά στέρησαν και από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην υλοποίηση του συμβολαίου και στριμώχθηκαν ακόμα περισσότερο στη γωνιά.

Στα δικαστήρια για εκατομμύρια

Παράλληλα, οι Κινέζοι διακινδυνεύουν να πληρώσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις στους δύο υπεργολάβους τους, καθώς αυτοί είναι αρκετά πιθανό να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν πολύ μεγάλα ποσά ως δεδουλευμένα, αλλά επίσης μεγάλα ποσά ως αποζημιώσεις (δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με πληροφορίες) για τη μονομερή διακοπή του συμβολαίου και τις πανάκριβες επενδύσεις που έκαναν για να αναλάβουν τα έργα και για τα διαφυγόντα έσοδα. Και χωρίς μια νέα συμφωνία μαζί τους, η CPP μοιάζει αναπόφευκτο να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Προφανώς, αποζημιώσεις δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι πλέον πιθανό να κληθούν, μέσω δικαστηρίων, να πληρώσουν και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κατέβαλε μέχρι στιγμής πέραν των 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει κατοχή και χρήση του πλοίου – FSRU Προμηθέας και των υποδομών στο Βασιλικό και χωρίς να προσβλέπει, με υθύνη της CPP -για μερικά ακόμα χρόνια- το πολύ μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.