Αντί της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, το ΑΚΕΛ προτείνει τελικά την επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης στις τράπεζες, τα έσοδα από το οποίο θα καταλήγουν σε ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών, το οποίο επίσης προτείνεται να συσταθεί.
Στόχος της πρότασης νόμου είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της ανόδου του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και των αυξήσεων των δανειστικών επιτοκίων μετά τις διαδοχικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την πρόταση νόμου, που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής, την υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Όπως επισημαίνει ο εισηγητής, η ίδρυση του Ταμείου και η χρηματοδότησή του θα γίνεται με πόρους, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα προέρχονται από την επιβολή έκτακτου τέλους επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών. «Το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιβάλλεται για τα φορολογικά έτη 2024 και 2025 επί της σημειωθείσας, σε σύγκριση με τα έσοδα του φορολογικού έτους 2022, αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους ΑΠΙ».
Το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης θα είναι 5% επί των εσόδων των τραπεζών για το 2024 και 2025. Μάλιστα, προτείνει όπως, σε περίπτωση που οι τράπεζες μετακυλήσουν το τέλος στους πελάτες τους, να επιβάλλεται πρόστιμο 150% του μετακυλισθέντος ποσού.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το συγκεκριμένο Ταμείο θα οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή των οικονομικών επιπτώσεων εντός της κοινωνίας, οι οποίες έχουν προκληθεί από την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων από το 2022 και εντεύθεν.