Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν από λίγο, το νομοσχέδιο που κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η Κυβέρνηση, ώστε να αυξηθούν οι τομείς στους οποίους η Cyta θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής «επιπρόσθετα από τα καθήκοντά της, η Αρχή δύναται να διεξάγει είτε μόνη της, είτε μέσω άλλων προσώπων, όλες τις άλλες εργασίες ή δραστηριότητες, ως ήθελε φανεί στην Αρχή αναγκαίο και επωφελές για αυτή να διεξάγει, προς εκμετάλλευση των περιουσιακών της στοιχείων, των κεφαλαίων, των τεχνικών ή εμπορικών της δυνατοτήτων, των εγκαταστάσεων, των υπηρεσιών ή της τεχνογνωσίας της και η δυνατότητα αυτή ασκείται με απόφαση της Αρχής, για εργασίες ή δραστηριότητες που σχετίζονται με τους κλάδους τηλεπικοινωνιών, μέσων επικοινωνίας, τεχνολογίας των πληροφοριών, καθώς και άλλους παρεμφερείς κλάδους τεχνολογίας».

Η Βουλή αποφάσισε να μην εγκρίνει στο παρόν στάδιο μία από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία η Cyta, με την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί σε οποιεσδήποτε άλλες εργασίες ή δραστηριότητες πέραν των καθοριζόμενων που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα επικοινωνίας, τις πληροφορίες και την τεχνολογία.

Βουλευτές ανέφεραν πως η συγκεκριμένη πρόνοια απαιτεί αναλυτικότερη συζήτηση, κάτι που αν χρειαστεί θα γίνει σε επόμενο στάδιο.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, πριν από τη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε πει πως το δεύτερο σημείο του νομοσχεδίου (αυτό που ανοίγει την πόρτα στη Cyta για οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες με μόνη προϋπόθεση την εξασφάλιση έγκρισης από τον αρμόδιο υπουργό) θα πρέπει να αφαιρεθεί, καθώς, όπως είπε, δεν πρέπει να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις ο υπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η CΥΤΑ δεν μπορεί να μπαίνει σε τομείς που είναι εκτός της δραστηριότητας της επειδή έτσι βολεύεται η κυβέρνηση.

«Καλούμε τη Βουλή να βρεί τον τρόπο να απαιτείται έγκριση της Βουλής για τέτοιες δραστηριότητες» σημείωσε. Εκ μέρους της ηγεσίας του CYTA, δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως ο Οργανισμός δεν έχει πλάνο να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, σημείωσαν πως ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου αποτελούσε πάγιο αίτημα του Οργανισμού.