Πολλά αποδεικνύονται στην πράξη τα εμπόδια για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Μετά τη μεγάλη αναστάτωση που σημειώθηκε με το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στον αέρα βρίσκονται τώρα οι διατμηματικές προαγωγές.
Και αυτό γιατί η Βουλή δεν έχει εγκρίνει ακόμα τα 250 σχέδια υπηρεσίας τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί και κατατέθηκαν ενώπιόν της για να μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση. Μέχρι στιγμής στο Κοινοβούλιο έχουν κατατεθεί μόνο 175 νέα σχέδια υπηρεσίας ενώ τα υπόλοιπα 75, που αφορούν θέσεις προαγωγής στα υπουργεία και στα υφυπουργεία, δεν έχουν ακόμη προωθηθεί στη Βουλή.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας πιθανόν να είναι η τελευταία πριν τις εκλογές. Η Βουλή θα επαναρχίσει τις εργασίες της στις 17 Ιουνίου και ένα μήνα αργότερα θα τις διακόψει και πάλι, για τις θερινές διακοπές και θα ξαναπιάσει δουλειά τέλη Σεπτεμβρίου.
Με αυτά τα δεδομένα καθυστερούν και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για την υλοποίηση του νέου εγχειρήματος που ανέλαβε, κάτι που δεν αποκλείει τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι διατμηματικές προαγωγές.
Ως γνωστό, η ΕΔΥ, μετά την έγκριση του σχεδίων υπηρεσίας από τη Βουλή, θα πρέπει να προκηρύξει τις θέσεις και στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις για τα εξεταστικά κέντρα, καθώς οι υποψήφιοι για τις διατμηματικές προαγωγές θα πρέπει να παρακαθήσουν σε γραπτές εξετάσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως για να μπορούν να πληρωθούν οι θέσεις διατμηματικής προαγωγής θα πρέπει να εγκριθούν τα σχέδια υπηρεσίας. «Εμείς κάναμε ό,τι χρειάζονταν, αλλάξαμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», υπέδειξε ο κ. Παπαγεωργίου. Όπως είπε, μάλιστα, και να εγκριθούν από τη Βουλή τα σχέδια υπηρεσίας θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις διατμηματικής προαγωγής και να ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν χρόνο.
Επίσης, η ΕΔΥ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και για τις προσφορές που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη δημιουργία δυναμικού συστήματος αγορών, με σκοπό την αγορά υπηρεσιών για στελέχωση των εξεταστικών κέντρων για την πρόσληψη ή και την προαγωγή σε θέσεις διατμηματικής προαγωγής και σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία (μεσοδιευθυντικές και διευθυντικές θέσεις).
Ο κ. Παπαγεωργίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν δεν εγκριθούν εμπρόθεσμα τα σχέδια υπηρεσίας, να υπάρξει πρόβλημα με τις διατμηματικές προαγωγές. Υπενθυμίζεται πως με τη διατμηματική προαγωγή μπορεί ένας εργαζόμενος από μια υπηρεσία ή υπουργείο να διεκδικήσει προαγωγή στην κλίμακα Α13 σε άλλη υπηρεσία και άλλο υπουργείο. Η διατμηματική προαγωγή θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά των υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι θα παρακάθονται σε γραπτές εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα.
ΕΔΥ: Προαγωγές με τις υφιστάμενες αξιολογήσεις
Επιπλέον, δεν ξεκαθάρισε ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι για την προσωρινή αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης, καθώς δεν θα τεθεί ενώπιον της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ με την οποία θα αναθεωρηθεί η βαρύτητα που θα έχουν τα κριτήρια για την προαγωγή στο Δημόσιο. Πάντως, στην ΕΔΥ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για πλήρωση πέραν των 300 θέσεων προαγωγής.
Η ΕΔΥ όπως πληροφορούμαστε θα αρχίσει σύντομα τις διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων, με το ισχύον (νέο) σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΕΔΥ, και να περάσει η σχετική πρόταση νόμου, δεδομένης της θέσης της Νομικής Υπηρεσίας ότι η προσωρινή αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης δεν μπορεί να αγγίξει τις αιτήσεις που ήδη υποβλήθηκαν στην Επιτροπή, η ΕΔΥ έχει υποχρέωση να εξετάσει όλες τις προτάσεις που είναι ενώπιον της.
Το κριτήριο της αξιολόγησης για τους συγκεκριμένους υποψηφίους θα έχει βαρύτητα στη γενική βαθμολογία 45 μονάδες. Όμως, για όσες θέσεις δυνατό να πληρωθούν μετά την έγκριση της πρότασης νόμου από τη Βουλή, το κριτήριο της αξιολόγησης θα προσμετρά με μόνο 15 μονάδες στη γενική βαθμολογία. Η διαφορετική αξιολόγηση που θα τύχουν οι εργαζόμενοι προκαλεί προβληματισμό, καθώς είναι πολύ πιθανό κάποιοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για παραβίαση της αρχής της ισότητας. Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, επί της αρχής η πρόταση νόμου είναι καλή, ωστόσο θα ήταν λειτουργική η αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης αν γινόταν πιο γρήγορα, δηλαδή πριν υποβληθούν αιτήσεις για προαγωγές στη βάση του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης.
Ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε πως η ΕΔΥ θα εφαρμόσει τους νόμους, τονίζοντας πως οι επιπρόσθετες αλλαγές από τη Βουλή θα προκαλέσουν επιπλέον καθυστέρηση, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στο μηχανογραφικό σύστημα.