Το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου διεξάγεται από το πρωί στην έδρα της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, υπό τη διοργάνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxygen for Democracy, σε συνεργασία με την Αρμοστεία.

Το Cyprus Forum διεξάγεται κάθε χρόνο στο νησί και πλέον και στο Λονδίνο, έχοντας σκοπό να καλλιεργήσει τον διάλογο και να προωθήσει επιδραστικές αλλαγές στην Κύπρο. Οι συμμετέχοντες είναι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και άνθρωποι του πνεύματος και του επιχειρείν.

Κεντρική ομιλήτρια στο πρωινό σκέλος της ημερίδας ήταν η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία επισήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «αναγνωρίζει την τεράστια αξία που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας, όχι μόνο για την οικονομία μας αλλά επίσης για την πολιτιστική μας ταυτότητα και αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις όσον αφορά τους ωκεανούς είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από καμία χώρα μεμονωμένα».

Για το λόγο αυτό συνέχισε, η Κύπρος φιλοξένησε τον περασμένο μήνα υπουργική σύνοδο της Κοινοπολιτείας. Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε η πρόταση για μία διακήρυξη των χωρών-μελών του οργανισμού που θα αναφέρεται για πρώτη φορά σε κοινές προτεραιότητες και συλλογικές δράσεις ως προς την αειφόρο διακυβέρνηση των θαλασσών, καθώς και η υπογραφή για σύσταση ενός Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας με έδρα την Κύπρο και στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

Αναφερόμενη στη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη ναυτιλία, η κα Χατζημανώλη στάθηκε στη βελτίωση της λειτουργικότητας, αποδοτικότητας και ευελιξίας της δημόσιας διοίκησης του τομέα που επέφερε η ίδρυση του Υφυπουργείου το 2018.

Σημείωσε πως πλέον το κυπριακό νηολόγιο είναι από τα κορυφαία στον κόσμο, με την εγγραφή νέων πλοίων να αυξάνεται κατά 5,5% τους τελευταίους έξι μήνες. Είπε επίσης πως η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τρίτο παγκοσμίως κέντρο διαχείρισης πλοίων, ενώ πάνω από 200 εταιρείες του τομέα έχουν βάση στο νησί.

Επισήμανε παράλληλα το ελκυστικό και σταθερό φορολογικό σύστημα για τη ναυτιλία που προσφέρει η χώρα, τη στρατηγική της γεωγραφική θέση, το απλό και αποτελεσματικό κανονιστικό πλαίσιο και το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό, παράγοντες που συνολικά καθιστούν την Κύπρο πόλο έλξης για τη διεθνή ναυτιλία.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προτεραιότητα που δίνεται στην ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής διοίκησης και στην προσοχή στην ποιότητα του στόλου, ως προς την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισήμανε τέλος τον σημαντικό ρόλο και τη δέσμευση της Κύπρου στις προσπαθείς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) που εδρεύει στο Λονδίνο, όπου μάλιστα την Παρασκευή θα απονεμηθεί στην υποψήφια της Κύπρου το 1ο Βραβείο του IMO περί Ισότητας Φύλων στη διεθνή ναυτιλία