Πηγές από τη Cyta που κλήθηκαν να σχολιάσουν την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου από το Υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του οργανισμού, μέσω τροποποίησης του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του, αναφέρουν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν είναι κάτι νέο αλλά βρισκόταν στους σχεδιασμούς της Cyta εδώ και χρόνια.
Αποτελούσε, μας ανέφεραν, μέρος του εγγράφου «Εκσυγχρονισμός Θεσμικού Πλαισίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου», το οποίο είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό της Cyta και την προσθήκη ευελιξίας, καινοτομίας, ταχύτητας, απλότητας και πρόσθετης αποτελεσματικότητας στις λειτουργίες της.
Για το θέμα των έξυπνων μετρητών της AHK, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Cyta έχει καταχωρήσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης επειδή προφανώς θεωρεί ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό καλύπτεται πλήρως από τις πρόνοιες του υφιστάμενου νόμου. Η απόφαση όμως του δικαστηρίου για τους μετρητές, μάς είπαν οι πηγές από τη Cyta, αναπόφευκτα έχει δημιουργήσει αμφιβολία τόσο σε πελάτες όσο και σε συνεργάτες της Cyta για την υποβολή προσφορών όσο και την έκβαση πιθανών μελλοντικών προσφυγών. Το γεγονός αυτό από μόνο του έχει καταστήσει την υποβολή του σχετικού νομοσχεδίου κατεπείγουσα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διατάραξη σε υφιστάμενες δραστηριότητες και συνεργασίες της Cyta, οι οποίες θα επηρεάσουν σοβαρά τον κύκλο εργασιών της.
Από τη Cyta θεωρούν ότι «σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του νόμου ώστε να αρθούν αμφιβολίες που δημιουργούνται από την αυθαίρετη και/ή αποσπασματική ερμηνεία των προνοιών που αφορούν τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται και ανταγωνίζεται η Cyta. Η ευρωστία της Cyta και η προσφορά της στον τόπο εξαρτώνται άμεσα από την ικανότητά της να αναπτύσσεται, να προσφέρει νέες και καινοτόμες υπηρεσίες που απολαμβάνουν πολίτες προηγμένων χωρών και να παραμένει ανταγωνιστική απέναντι σε εταιρείες κολοσσούς. Για την Cyta, ο εκσυγχρονισμός του νομικού της πλαισίου αποτελεί μονόδρομο, αφού έχει να κάνει άμεσα με την επιβίωσή της».