Ένα σημαντικό βήμα για ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο έγινε χθες, με την υπογραφή συμφωνίας για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία.

Συμφωνία που την ίδια ώρα ανέδειξε, όπως κατέγραψε και σε δηλώσεις που έκανε μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης πολιτικής για το θέμα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, για άλλη μια φορά τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας στις εργασιακές σχέσεις, ήτοι τη συνεργασία μεταξύ συντεχνιών, εργοδοτών και κυβέρνησης, για διαχείριση εργασιακών ζητημάτων.

Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν χθες, θεσμοθετείται η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων μετά τη διεκπεραίωση των οποίων θα παρέχεται κάρτα ασφάλειας «safe pass».
Σε πρώτη φάση, το «safe pass» και η εκπαίδευση των εργαζομένων στις κατασκευές θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση αλλά με προοπτική στο μέλλον -μετά από δύο χρόνια συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο υπουργός Εργασίας- να καταστεί υποχρεωτικό το «safe pass» για είσοδο σε εργοτάξια.

Επιλογή εκπαιδευτή

Ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον προγραμματισμό της παροχής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εξασφάλιση του «safe pass», που θα ξεκινήσουν αμέσως, διευκρινίζοντας αργότερα, μιλώντας στο philenews podcast, πως η ΑναΔ, μετά από διαγωνισμό έχει ήδη επιλέξει τον συγκεκριμένο πάροχο για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», μέσω της σύμβασης που υπέγραψε η ΑνΑΔ, σε πρώτη φάση αναμένεται να εκπαιδευτούν σε θέματα ασφάλειας και υγείας και να πάρουν το «safe pass» γύρω στις 15 χιλιάδες εργαζόμενοι, από τις περίπου 40 χιλιάδες που φαίνεται να απασχολούνται στις οικοδομές.

Όπως γράψαμε ξανά, η εκπαίδευση για την απόκτηση της κάρτας «safe pass» θα είναι διάρκειας έξι ωρών και η χρονική διάρκεια ισχύος του «safe pass» θα είναι πέντε χρόνια και ακολούθως θα απαιτείται επανεκπαίδευση διάρκειας έξι ωρών για ανανέωση της ισχύος της κάρτας.
Τα πιο πάνω, μαζί και με τα προγράμματα εκπαίδευσης για εξασφάλιση του «safe pass», περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση πολιτικής που υπογράφηκε χθες στο Υπουργείο Εργασίας, που έχει τίτλο «Όραμα «Μηδέν Ατυχήματα» – Κάρτα Ασφάλειας «safe pass» – Εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών σε θέματα ασφάλειας και υγείας».

Η κοινή δήλωση και η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες υπογράφηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις Εργοδοτικές Οργανώσεις (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΟΣΕΟΚ), τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ), το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών (ΣΕΕΕ) και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

«H σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στη χώρα μας, επειδή έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία», ανέφερε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Παναγιώτου, επιβεβαιώνοντας πως σε πρώτη φάση η συμφωνία θα εφαρμοστει στην ουσία σε εθελοντική βάση. Όπως είπε «έχει συμφωνηθεί ότι η περίοδος των επόμενων δύο χρόνων θα είναι μεταβατική, ώστε να δοθεί σταδιακά η δυνατότητα της συμμόρφωσης με την υποχρέωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων, μετά από την παρέλευση της οποίας θα προωθηθεί η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές, ως προϋπόθεσης για την πρόσβαση στα εργοτάξια για την τέλεση της εργασίας τους».