Λιγότερο αισιόδοξη από την κυβέρνηση εμφανίζεται η Κομισιόν, η οποία αναμένει πληθωρισμό 5,2% για το 2022 καιμετριασμό του στο 2,7% το 2023, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για το έτος πληθωρισμό 4,5% και η Κεντρική Τράπεζα 6,8%, σύμφωνα με τις αναφορές του διοικητή.

Στις εαρινές της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες, η Κομισιόν σημειώνει ότι η κυπριακή οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το 2022, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τον τουρισμό και τις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς η Ρωσία είναι σημαντική αγορά και για τα δύο. H ακρίβεια που θα υπάρχει το 2022 στην αγορά δεν είναι φαινόμενο μόνο κυπριακό, αλλά και ευρωπαϊκό, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να εκτιμάται από την Κομισιόν στο 6,1% το 2022, με εκτίμηση μείωσης στο 2,7% το επόμενο έτος. Πριν από τον πόλεμο, η Κομισιόν ανέμενε ότι οι τιμές στην Ευρωζώνη θα αυξάνονταν 3,5% το 2022 και 1,7% το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκρηξη ακρίβειας: Καπέλο 10% στις τιμές των τροφίμων

Καλύτερα το 2023

Στην εαρινή έκθεση για την Κύπρο, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων και η άνοδος του πληθωρισμού αποτελούν πρόσθετη πρόκληση για τον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, με την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει επίσης την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών το 2022, σημειώνει η Κομισιόν.

Για τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί πως η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές πετρελαίου, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Κύπρου στα πετρελαϊκά προϊόντα, ενώ οι τιμές ωθούνται ανοδικά και από τις αυξήσεις μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και τροφίμων. Το 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να μετριαστούν κάπως και τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς θα εκτονωθούν, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 2,7%, σημειώνεται στην εαρινή έκθεση.

Ανάπτυξη 2,3%

Ταυτόχρονα, αναφέρει η Κομισιόν, η κρατική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς τα μέτρα στήριξης της πανδημίας σταδιακά καταργούνται. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2022 και αναμένεται σύμφωνα με την Κομισιόν ισχυρή δυναμική το 2023, που θα ανέλθει στο 3,5%, καθώς η τουριστική ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά και η καθυστερημένη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αναμένεται να στηρίξει την αγοραστική δύναμη. Οι προβλέψεις Υπουργείου Οικονομικών, όπως  καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, είναι λίγο πιο αισιόδοξες, αναμένοντας ανάπτυξη 2,7% το 2022 και 3,8% το 2023.

Πάντως, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους, καθώς οι τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, που είναι συνδεδεμένοι με τις εξαγωγές, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εξωγενείς κλυδωνισμούς.

Σε σχέση με την ανεργία, η Κομισιόν εκτιμά ότι παρά τη δημιουργία θέσεων εργασίας το 2021, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας «θα φρενάρει» την αγορά εργασίας αργότερα το 2022. Συναφώς, εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανεργίας θα αυξηθεί ελαφρώς στο 7,8% φέτος (από 7,5% το 2021), προτού υποχωρήσει στο 7,3%, τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, σημειώνεται ότι για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το 2022 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στο 0,3% του ΑΕΠ. Οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν με τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης της πανδημίας, όπως τα προγράμματα στήριξης του τομέα της υγείας, οι επιδοτήσεις μισθών και η στήριξη ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα δημόσια έσοδα αναμένεται να αυξηθούν με χαμηλότερο ρυθμό λόγω των λιγότερο θετικών μακροοικονομικών προοπτικών.