Συνέρχεται εκτάκτως στις 4 Ιουνίου η Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) για να συζητήσει το θέμα της τροποποίησης των κανονισμών που ενέκρινε η Βουλή, με την οποία καταργείται το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα δημόσια νοσηλευτήρια, για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
Η αφαίρεση του δικαιώματος των κρατικών υπαλλήλων έγινε μετά την έγκριση τροπολογίας που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ. Τη σύγκληση της συνεδρίας της ΜΕΠ ζήτησε η ΠΑΣΥΔΥ, με στόχο να αποκατασταθεί το δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από μία κατηγορία εργαζομένων, την οποία η συντεχνία θεωρεί μονομερή ενέργεια της Βουλής.
Η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας επί των περί Δημοσίας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμών του 2021, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε και στις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Η οργάνωσή μας αντέδρασε αμέσως σε αυτή την εξέλιξη, αφού με την έκδοση των Κανονισμών διαβιβάστηκε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρόεδρο της Βουλής, ημερομηνίας 25.04.2024, με κοινοποίηση στους προέδρους και αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΔΥ.
Όπως προσθέτει, η συγκεκριμένη μονομερής ενέργεια από μέρους της Βουλής, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών θεσμίων και δημιουργεί προηγούμενο με αρνητικό αντίκτυπο για την πορεία των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας. Παράλληλα, υποδεικνύει πως το Υπουργείο Οικονομικών, ως ο εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων, είχε εκφράσει την αντίθεσή του επί του περιεχομένου της προτεινόμενης τροπολογίας στη σχετική συζήτηση που είχε προηγηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής.
«Είναι επίσης σημαντικό να καταγραφεί ότι η ΠΑΣΥΔΥ, ως το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ουδέποτε κλήθηκε από τη Βουλή να εκφέρει άποψη επί του θέματος» προστίθεται. Επιπρόσθετα υποστηρίζει πως η αφαίρεση από τη Βουλή ενός κεκτημένου δικαιώματος μερίδας εργαζομένων συνιστά αδικία και δυσμενή διάκριση εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες απολαβές περί τα 1200 ευρώ είναι δικαιούχοι ταυτότητας νοσηλείας, για κάλυψη από τα δημόσια νοσηλευτήρια των υπηρεσιών υγείας που δεν τους καλύπτει το ΓεΣΥ, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν τον ίδιο μισθό δεν θα δικαιούνται να τύχουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκτός ΓεΣΥ από τα κρατικά νοσοκομεία» καταλήγει.