Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αποδεχθεί μεθαύριο Πέμπτη την αναπομπή του νόμου για την εξαίρεση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) από την καταβολή οποιωνδήποτε τελών και δικαιωμάτων που επιβάλλονται σε άλλες εταιρείες, στη βάση κανονισμών που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο νόμος που ψηφίστηκε ήταν προϊόν πρότασης νόμου που κατάθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης. Η αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, κατά την οποία τα μέλη της αποφάσισαν να την αποδεχθούν.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην επιστολή της αναπομπής που προώθησε στη Βουλή, οι λόγοι για την αναπομπή οφείλονται στη ασυμβατότητα της νομοθεσίας με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, καθώς και με άλλα άρθρα του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την αναπομπή, η εξαίρεση των συγκεκριμένων εταιρειών από την καταβολή τελών και δικαιωμάτων συνιστά κρατική ενίσχυση. Όπως επισημαίνεται, οι καινοτόμες επιχειρήσεις ήδη απολαμβάνουν κρατικής ενίσχυσης μέσω της εξαίρεσης που τους παρέχεται στο άρθρο 9 Α του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου. Υποδεικνύεται, επίσης, πως βάσει του ενωσιακού δικαίου δεν επιτρέπεται η παράλληλη και η ταυτόχρονη απόδοση κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις δυνάμει διαφορετικών σχεδίων κρατικών ενισχύσεων.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις διατάξεις του νέου νόμου διαπιστώνεται παραβίαση του άρθρου 28 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο νόμος προβλέπει διαφορετική μεταχείριση των καινοτόμων εταιρειών και των άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν είναι καινοτόμες, οι οποίες δεν εμπίπτουν στον ορισμό του άρθρου 9 Α του νόμου περί Φορολογίας του Εισοδήματος. Επίσης, τονίζει πως αυτό διαφοροποιεί τις καινοτόμες εταιρείες από τις υπόλοιπες εταιρείες που καταβάλλουν τέλη και δικαιώματα στον Έφορο Εταιρειών. «Η Αρχή της Ισότητας απαιτεί την ίση μεταχείριση των όμοιων και την άνιση μεταχείριση των ανόμοιων και κατά προέκταση απαγορεύει τη διάκριση μεταξύ ίσων και εξομοίωση ανόμοιων» προστίθεται.
Η Βουλή οφείλει να σέβεται τη διάκριση εξουσιών
Σε σχέση με την παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών, όπως αναφέρεται στην αναπομπή, οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας οι οποίες ασκούν εκτελεστική εξουσία με βάση το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τέτοιας μορφής που δεν είναι δυνατό να αναληφθούν από τη Βουλή, η οποία δεν έχει την αρμοδιότητα να αξιολογήσει την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή του νόμου.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο νόμος καταστρατηγεί την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, την οποία ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται όταν νομοθετεί και να μην υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του. « Η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και η ευθύνη για την υλοποίηση της με βάση τις αυξημένες στην παρούσα φάση απαιτήσεις που απορρέουν από το ενωσιακό και κυπριακό δίκαιο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσία η οποία έχει και την συνολική εικόνα επί όλων των παραμέτρων που απαιτούνται για αυτή τη σύνθετη διαδικασία» καταλήγει.