Κοινή δήλωση πολιτικής για την εισαγωγή κάρτας ασφάλειας -safe pass- στον κατασκευαστικό κλάδο υπογράφουν σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας οι κοινωνικοί εταίροι, παρά την εκκρεμότητα όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.
Η σχετική συμφωνία και η κοινή δήλωση πολιτικής για την υιοθέτηση safe pass στις κατασκευές θα υπογραφεί από διάφορους εμπλεκομένους στον τομέα, των συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων περιλαμβανομένων, μετά από διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας και στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και υγείας στον συγκεκριμένο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή δήλωση πολιτικής προβλέπει την ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο σε θέματα ασφάλειας και υγείας και την έκδοση «safe pass» που θα πιστοποιεί αυτήν την εκπαίδευση για είσοδο σε εργοτάξια. Η εν λόγω πιστοποίηση σε πρώτη φάση δεν θα είναι υποχρεωτική, καθώς η συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα θα εφαρμοστεί αρχικά σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», η κατοχή κάρτας ασφάλειας «safe pass» θα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τη βασική εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας στο εργοτάξιο και θα εκδίδεται τόσο για το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό όσο και για εργατοτεχνικό προσωπικό.
Βάσει των όσων αναμένεται να υπογραφούν σήμερα, η κατοχή της κάρτας «safe pass» θα απαιτείται από όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται για εργασία σε ένα εργοτάξιο και επίσης θα αποτελεί, εφόσον στο μέλλον καταστούν υποχρεωτικά τα Πρότυπα Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ) όπως ζητούν οι συντεχνίες , βασική προϋπόθεση για εξασφάλιση των ΠΕΠ.
Η εκπαίδευση για την απόκτηση της κάρτας «safe pass» θα είναι διάρκειας τουλάχιστον έξι ωρών και τα σχετικά προγράμματα θα υλοποιούνται από εκπαιδευτές εγκεκριμένους από την ΑνΑΔ. Η χρονική διάρκεια ισχύος της κάρτας «safe pass» θα είναι 5 χρόνια και ακολούθως θα απαιτείται επανεκπαίδευση διάρκειας έξι ωρών για ανανέωση της ισχύος της.
Όπως αναφέρθηκε, με το κείμενο που θα υπογραφεί σήμερα η κατοχή της κάρτας «safe pass» θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση – για περίοδο διάρκειας δύο χρόνων – με προτεραιότητα στους νεοεισερχόμενους και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί με προοπτική θεσμοθέτησής της. Προκειμένου, πάντως, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι κι άλλοι εμπλεκόμενοι να ενθαρρυνθούν για την κάρτα ασφάλειας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί να δημοσιεύει κατάλογο των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για εξασφάλιση του «safe pass».
Περαιτέρω, η συμφωνία καταγράφει μέσω της κοινής δήλωσης πολιτικής την κατανόηση όλων των εταίρων στις κατασκευές ότι η βελτίωση των συνθηκών και του περιβάλλοντος εργασίας, συνεισφέρουν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας στην εργασία και της ποιότητας ζωής και ότι για πλήρη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη νομοθεσία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία πρέπει να είναι συνειδητή και συλλογική.
Καταγράφεται επίσης η βούληση όλων για επίτευξη του οράματος «Μηδέν Ατυχήματα», που αποτελεί στόχο και της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.
Τη συμφωνία για το «safe pass» θα υπογράψουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι που εμπλέκονται με τον κατασκευαστικό τομέα, όπως οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ, οι συντεχνίες οικοδόμων της ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, η ΟΣΕΟΚ, το ΕΤΕΚ, το Υπουργείο Εργασίας και η ΑνΑΔ, που θα αναπτύξει τα προγράμματα ασφάλειας και υγείας τα οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται στη σχετική συμφωνία και την κοινή δήλωση πολιτικής.