Η προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου – μοναδικών χαρακτηριστικών που τους διακρίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο – βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.
Η υπουργός Γεωργίας, μιλούσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της έναρξης του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου στη Λεμεσό. Στην οινόπολη Λεμεσό όπως αυτή έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), ήδη από το 1978, ανέφερε η κ. Παναγιώτου. Πρόκειται για ένα Διαγωνισμό που διεξάχθηκε για πρώτη φορά το 2006 και έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, καταφέρνοντας να καταστεί η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στην Κύπρο.
Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετέχουν 27 οινοποιεία του τόπου μας με 134 δείγματα οίνου, σε δύο κατηγορίες: αυτή των ξηρών και ημίξηρων οίνων και αυτή των γλυκών και ημίγλυκων οίνων.
Η διαδικασία διεξαγωγής του Διαγωνισμού, όπως και η σύνθεση αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της Κριτικής Επιτροπής, καθορίστηκαν με βάση συγκεκριμένο διεθνές πρότυπο που έχει υιοθετήσει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Με την ευκαιρία αυτή, η υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε και τους επτά διεθνούς κύρους κριτές, που με την παρουσία και τις γνώσεις τους θα συμβάλουν στην πλήρη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού και, κατ’ επέκταση, στην επιτυχή διεξαγωγή του.
Η βούληση της Κυβέρνησης για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε οργανωμένης προσπάθειας προβολής των οίνων της Κύπρου είναι ουσιαστική και δεδομένη, ανέφερε η Μαρία Παναγιώτου. Εξάλλου, η επένδυση στην ποιότητα, την παράδοση και τη µοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων – όπως οι οίνοι της Κύπρου μας – αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης, με στόχο να καταστεί ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας πόλος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Στο επίκεντρο ακριβώς της πολιτικής μας βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου, μοναδικών χαρακτηριστικών που τους διακρίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, η υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων Διαγωνισμών Οίνου είναι πολλαπλά, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας, και κατ΄ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας των οίνων.