Για έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο συχνά φέρνει το νομοθετικό Σώμα ενώπιον ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για να εγκριθούν σημαντικά νομοθετήματα, τα οποία κατατίθενται με μεγάλη καθυστέρηση στο Κοινοβούλιο.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Δαμιανού αποτέλεσε αριθμός νομοθετημάτων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία προωθήθηκαν ή προωθούνται εκπρόθεσμα στην αρμόδια επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για μελέτη και συζήτηση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου (ημερομηνίας 9 Μαϊου), αναφέρει πως παρατηρεί έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο σώμα και η λειτουργία της ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της.
Τα γεγονότα
Όπως επισημαίνει ο κ. Δαμιανού στην επιστολή του, τον Μάρτιο του 2022 ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα τρία νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε και άλλα νομοσχέδια με επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αναθεωρήθηκαν και κάποιες άλλες διατάξεις για την εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των τοπικών αρχών, τα οποία εγκρίθηκαν πέρσι τον Ιούλιο. Στο μεταξύ, φέτος τον Γενάρη, όταν η Επιτροπή Εσωτερικών ενημερωνόταν για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, εκπρόσωπος του υπουργείου πληροφόρησε τους βουλευτές για επικείμενη κατάθεση νέας δέσμης νομοσχεδίων.
Τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Δαμιανού είχε ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών πως η Επιτροπή θα λειτουργούσε υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της εξέτασης των νέων νομοσχεδίων, δεδομένου ότι δεν είχαν κατατεθεί ενώπιον του Σώματος σε χρόνο, όπως σημειώνει, που να απέχει επαρκώς από τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από την ημερομηνία που επρόκειτο να τεθεί συνολικά σε εφαρμογή η νομοθεσία που αφορά στη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις 5 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών, με επιστολή του προς τη Βουλή την ενημέρωνε πως εντός Φεβρουαρίου θα κατατίθονταν τα νομοσχέδια, παραθέτοντας και τους λόγους που καθυστέρησαν τα κείμενα να προωθηθούν στο Κοινοβούλιο. Μόλις τα νομοσχέδια έφτασαν στη Βουλή, όπως αναφέρεται, η Επιτροπή Εσωτερικών άρχισε τη συζήτηση τους.
«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των κυβερνητικών αρμοδίων για επείγουσα προώθηση ορισμένων προνοιών των νομοσχέδιων, κυρίως για ζητήματα τα οποία έπρεπε είτε να ρυθμιστούν περαιτέρω είτε να αναθεωρηθούν σε χρόνο που απείχε επαρκώς από τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών, προωθήθηκε προς ψήφιση μόνο το μέρος των νομοσχεδίων που έχρηζε άμεσου χειρισμού», τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών. Ουσιαστικά η Βουλή ψήφισε μέρος των νομοσχεδίων, με τον κ. Δαμιανού να τονίζει πως η Επιτροπή είχε τεθεί και πάλι μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Και άλλα νομοθετήματα
Πέραν των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα κατατέθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος άλλο νομοσχέδιο, που σχετίζεται και πάλι με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου, σε σχέση με τη λειτουργία των σχολικών εφοριών κατά το μεταβατικό στάδιο της μεταρρύθμισης, η Επιτροπή διαπίστωσε κενά στη νομοθεσία, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών αλλά και την ομαλή μετάβαση των σχολικών εφοριών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2029. Μετά από τις συστάσεις της Επιτροπής, κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. «Η Επιτροπή τίθεται συνέχεια ενώπιον ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων προς μελέτη εκτενών και εξαιρετικής σημασίας τροποποιήσεων, χωρίς να της παρέχεται επαρκής χρόνος για τη μελέτη εξίσου σημαντικών άλλων νομοθετημάτων αλλά και για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου» διαμαρτύρεται ο κ. Δαμιανού.
Πιέσεις και για το Ταμείο Ανάκαμψης
Πέραν των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Εσωτερικών σε σχέση με τη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση στην Επιτροπή από την Εκτελεστική Εξουσία, η οποία απαιτεί να εγκριθούν τα νομοσχέδια που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης.
«Είναι προφανές ότι ηθελημενα ή άθελα δημιουργείται η εντύπωση πως η Εκτελεστική Εξουσία προσπαθεί να μετακυλήσει τις δικές της ανεπάρκειες και καθυστερήσεις στη Βουλή», υποδεικνύει ο κ. Δαμιανού. Παραθέτει και άλλες περιπτώσεις που η Βουλή βρέθηκε υπό εκβιασμό, κατά τον ίδιο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα νομοσχέδια για την έκδοση μπλε κάρτας, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου, παρόλο που στις 24 Ιανουαρίου η Δημοκρατία έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη μεταφοράς της Οδηγίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.
Επιπλέον, κάνει αναφορά στους κανονισμούς για την αναθεώρηση των κατηγοριών των αδειών μετανάστευσης, για τους οποίους πριν από μερικές εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει από τη Βουλή να προχωρήσει σε άμεση εγκρισή τους.