Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας το συντομότερο δυνατόν λόγω της έξαρσης του φαινομένου που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα διεμήνυσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), ενημερώνοντας πως τα σχετικά νομοσχέδια θα βρίσκονται ενώπιον της Βουλής εντός Ιουνίου, με στόχο την ψήφισή τους πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Το ίδιο ανέφερε ο υπουργός και σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΣ, το οποίο, εκτός από τη δέσμη μέτρων για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, εξέτασε και τα μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων που αποφάσισε η Κυβέρνηση και αφορούν το Υπουργείο Εργασίας (σχετική είδηση σε άλλη ανάρτηση του philenews).
Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου πως ενώπιον των μελών του ΕΣΣ τέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την έξαρση του φαινομένου και τη διασύνδεσή του με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, καταγράφοντας και δημοσίως διάφορα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι από τους 34,900 αλλοδαπούς, ηλικίας 17 έως 65 ετών, που βρίσκονται στη χώρα ως κάτοχοι διεθνούς ή συμπληρωματικής προστασίας ή ως αιτητές ασύλου, καταβάλλονται εισφορές στο ΤΚΑ μόνο για 8,402, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 24% του συνόλου. Η εκτίμηση που υπάρχει ευρέως είναι πως πρόσθετο μεγάλο ποσοστό των συγκεκριμένων αλλοδαπών αναζητούν και βρίσκουν εργασία, προφανώς χωρίς να δηλώνονται από τους εργοδότες τους και χωρίς να τους καταβάλλονται εισφορές στο ΤΚΑ ή σε άλλα ταμεία (π.χ. ΓεΣΥ).
Είπε στη συνέχεια πως οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν με την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων που θα περιορίσουν ουσιαστικά την έκταση του φαινομένου, που όπως είπε επιδρά αρνητικά στον υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, στις ομαλές εργασιακές σχέσεις, στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Ο κ. Παναγιώτου επισήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του πως χθες υπήρξε ενημέρωση για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή αλλά και για αυτά που θα χρειαστούν νομοθετική ρύθμιση, όπως είναι ο διπλασιασμός των προστίμων, διαβεβαιώνοντας το ΕΣΣ και ειδικότερα τις εργοδοτικές οργανώσεις πως για τα νομοσχέδια που προωθούνται θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν απόψεις.
Τα νομοσχέδια για εξώδικα
Την ίδια ώρα, όμως, ανέφερε τόσο εντός του ΕΣΣ όσο και δημοσίως μετά το πέρας της συνεδρίασης πως στόχος της Κυβέρνησης είναι «η ολοκλήρωση των σχετικών νομοσχεδίων για την κατάθεσή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός Ιουνίου, ώστε να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας πριν από την καλοκαιρινή περίοδο».
Τα μέτρα που θα χρειαστούν νομοθετική ρύθμιση αφορούν μεταξύ άλλων την επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €1000 για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας (από 500 ευρώ σήμερα), τη συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.
Νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει και για την ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ολοκληρωθεί χθες.