Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το Σχέδιο Επιδότησης  Υπηρεσιών Φροντίδας Παιδιών μέχρι 3 ετών και οκτώ μηνών. Σκοπός του Σχεδίου είναι η ενίσχυση των οικογενειών, μέσω της επιδότησης υπηρεσιών φροντίδας, η αύξηση της παροχής προσβάσιμων, προσιτών, ευέλικτων και ποιοτικών υπηρεσιών παιδικής φροντίδας για βρέφη και νήπια ηλικίας μέχρι 3 ετών και 8 μηνών καθώς και η διασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων ποιοτικής φροντίδας και εκπαίδευσης προς τα παιδιά.

Εκτιμάται πως μέσω του Σχεδίου θα παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας σε 15 χιλ. παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών και οκτώ μηνών. Το Σχέδιο ήδη παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και όταν οριστικοποιηθεί αναμένεται να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση. Πρόκειται για Σχέδιο που ήδη εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο διευκολύνει τους γονείς να παραμένουν στην αγορά εργασίας. Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δίνει λεπτομέρειες για τις βασικές πρόνοιες του Σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνεται στις πολιτικές που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η επιδότηση προς τους γονείς θα γίνεται  βάσει οικονομικών κριτηρίων, νοουμένου ότι τα παιδιά θα φοιτούν σε εγκεκριμένες δομές φροντίδας όπως είναι κοινοτικοί/ιδιωτικοί βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί και κατ’ οίκον παιδοκόμοι. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας η υλοποίηση του συγκεκριμένου Σχεδίου αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς θα συμβάλει στην υποστήριξη της ευρύτερης δημογραφικής πολιτικής του κράτους, στην αύξηση του ποσοστού παιδιών που φοιτούν σε εγγεγραμμένες δομές ημερήσιας παιδικής φροντίδας και στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε σχέση με την πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας για όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Παράλληλα θα συμβάλει στη συμφιλίωση του οικογενειακού και του επαγγελματικού βίου, στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας οι οποίοι επιβαρύνονται με τη φροντίδα παιδιών της οικογένειάς τους, ειδικά για τις γυναίκες. Επιπρόσθετα θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής αδρανούς εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας και θα  διευκολύνει την παραμονή εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιών. Καταλήγοντας η κ. Αιμιλιανίδου, τονίζει πως το Σχέδιο θα αντιμετωπίσει τη μέχρι σήμερα αδήλωτη εργασία στον κλάδο της παροχής φροντίδας σε παιδιά, η οποία, όπως σημειώνει, σε πολλές περιπτώσεις υπολείπεται και ποιοτικά.