Βασική προτεραιότητα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και, ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, επιδιώκοντας την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της Κύπρου μέσω της βελτίωσης και ενδυνάμωσης του υφιστάμενου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Νατάσα Πηλείδου.

Σε χαιρετισμό της στο πρώτο Επιχειρηματικό Φόρουμ Αμμοχώστου, η κ. Πηλείδου είπε πως ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε πλήρως την αναγκαιότητα άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα που συνθέτουν το σημερινό εμπορικό και επενδυτικό περιβάλλον, παρακολουθώντας στενά και αξιολογώντας τις διάφορες παραμέτρους, με στόχο τη διαμόρφωση και εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

Όπως είπε, με οδηγό το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος _ το Αύριο», Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του ΕΒΕ Αμμοχώστου, εργαζόμαστε συλλογικά για ανάκαμψη της οικονομίας και ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά, στα κονδύλια που εξασφάλισε το Υπουργείο μας από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για άμεση ή έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεπεράσουν τα €540 εκατομμύρια για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Το 2021 προκηρύξαμε Σχέδια Χορηγιών ύψους €130 εκατομμυρίων, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσό θα φθάσει τα €155 εκατομμύρια, είπε.

Σε σχέση με τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των δυσάρεστων συνεπειών που έχουν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, η κ. Πηλείδου υπενθύμισε πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν λόγω της πανδημίας βρισκόμασταν ενώπιον σημαντικών αυξήσεων στον τομέα των καυσίμων, λήφθηκαν αμέσως αντισταθμιστικά μέτρα.

Αναφέρθηκε στην οριζόντια μείωση 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ακολούθησε τον Νοέμβριο η μείωση του ΦΠΑ στο 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές και στο 9% για τα υπόλοιπα νοικοκυριά, μέτρα τα οποία συνεχίζουν να εφαρμόζονται δεδομένης της κρίσης που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Τόνισε δε πως πέραν των μέτρων αυτών, έχουν ανακοινωθεί, για το 2021 και 2022, πληθώρα Σχεδίων Χορηγιών με στόχο τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια και τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, όπως το εξοικονομώ/αναβαθμίζω στις κατοικίες, με €70 εκατ., η θερμομόνωση οροφής, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμοσιφώνων με €16 εκατ. η ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με €40 εκατ. και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με €1,5 εκατ.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο 

Με το ζήτημα των επενδυτικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια εποχή κρίσεων ασχολήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου. 

Στην παρέμβασή της η κ. Πηλείδου δήλωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στο εμπόριο και τη βιομηχανία στην Κύπρο ότι παρά τις προκλήσεις, παρατηρείται μία αυξητική τάση, με τις κυπριακές εταιρείες να έχουν δείξει τεράστια ανθεκτικότητα.

Προσέθεσε πως από την πλευρά του Υπουργείου υπάρχει εστίαση σε δύο πυλώνες, εξηγώντας πως ο πρώτος είναι μέσα από τα σχέδια χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που έχει να κάνει με την τεχνολογική αναβάθμιση και την προσέλκυση της διεθνούς αγοράς με ένα πιο σύγχρονο τρόπο. Ο δεύτερος, συνέχισε, είναι η στροφή στην πράσινη μετάβαση, η οποία έχει να κάνει με τις πρακτικές των ίδιων των εταιρειών, αλλά και του κράτους, ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως η κατάσταση απαιτεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προσθέτοντας πως με τα σχέδια χορηγιών ενεργειακής αναβάθμισης προσφέρεται απτή στήριξη με €150 εκ. το 2021 και άλλα τόσα το 2022, όμως η πρόοδος αφορά και στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Συμπλήρωσε πως έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για ενίσχυση της μονάδας διευκόλυνσης επιχειρήσεων, μέσω της οποίας 25 με 30 επιχειρήσεις έφεραν εκατοντάδες εργαζομένων στην Κύπρο σε τομείς όπως η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία και η ναυτιλία. Πάνω από 300 εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή μέλη αυτού του μηχανισμού, συνέχισε η Υπουργός, ενώ είπε ότι το σύστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως και να εντάξει το one-stop-shop για την αδειοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Σχετικά με την ενέργεια η Υπουργός είπε πως χρειάζεται ειδική στόχευση. Υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση της Κύπρου με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 650 εκ. από την ΕΕ, ενώ αναμένονται και σχέδια χορηγιών για την αποθήκευση ενέργειας εντός του έτους, είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψαν τις εξαιρετικά ευοίωνες προβλέψεις σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2020 και του 2022 αντίστοιχα, με την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα να εντείνει ακόμη περισσότερο την ήδη επικρατούσα αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο με τις έντονες πληθωριστικές τάσεις και τις διαταραχές στην ανεφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ελληνική Κυβέρνηση πήρε μια σειρά μέτρων με κύριο στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών προς αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ προέβη επίσης σε μεγάλη μείωση διαφόρων κατηγοριών φόρων και σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του βασικού μισθού, καθώς και σε σειρά επιδοματικών πολιτικών με στόχο να προληφθεί η πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει και κοινωνική αστάθεια, αλλά και μεγάλη ανάσχεση στην οικονομία.

Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Ευρώπη δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις απέναντι σε ένα δύσκολο πρόβλημα, σε μία Ευρωζώνη με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ιστορία της, τονίζοντας πως η παροχή νέου χρήματος για την ενέργεια θα οδηγήσει σε νέο πληθωριστικό κύμα.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι να μεταμορφωθεί από μία χώρα εισαγωγής ορυκτών καυσίμων σε μία χώρα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών και εξαγωγής ενέργειας, κάτι που θεωρεί απόλυτα εφικτό δεδομένου του αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας, τη στιγμή που είναι ήδη συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, σε μια περίοδο που το κόστος χρήσης των ΑΠΕ είναι μικρότερο εκείνης φυσικού αερίου και πετρελαίου, το μέχρι πρότινος ανταγωνιστικό μειονέκτημα της οικονομίας, η ακριβή δηλαδή ενέργεια, μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είπε.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι πρωτόγνωρη για την Κύπρο, καθώς η χώρα έχει ήδη αντιμετωπίσει και ξεπεράσει προβλήματα σχετικά με τη διάθεση ορισμένων φαρμάκων. Εξήγησε ότι πολλές φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην κατασκευή εμβολίων, ενώ ένα δεύτερο πρόβλημα που κατάφερε να αντιμετωπίσει η χώρα ήταν η πρόσβαση σε φάρμακα βρετανικής προέλευσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χαζτηπαντέλα προσέθεσε πως τον τελευταίο καιρό και παρά την κρίση υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, αναφέροντας ως παραδείγματα την εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από μεγάλα επενδυτικά ταμεία και την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας NIPD από νορβηγικό όμιλο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσε ως Υπουργός Υγείας της Κύπρου ήταν η πρόσβαση σε φτηνά φάρμακα και πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αγοράς φαρμάκων κατά τρόπο παρόμοιο με τον αντίστοιχο της αγοράς εμβολίων, ο οποίος μόλις τώρα αρχίζει να συζητείται.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας ανέφερε πως το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία από το 2013 κι έπειτα δεν βασίστηκε στις ρωσικές καταθέσεις σημαίνει πως η κρίση στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει τον τραπεζικό τομέα, παρόλα αυτά οι επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν τον τουρισμό, όπου γίνονται προσπάθειες αναπλήρωσης των απωλειών.

Ο κ. Τσιόλας υπογράμμισε πως πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, σημειώνοντας πως με βάση τη στρατηγική Vision 2030 η Κύπρος έχει καταφέρει να προσελκύσει εταιρείες μέσω της διαδικασίας του headquartering, ενώ χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε εργαζόμενους που έρχονται στην Κύπρο έχουν οδηγήσει στη μερική αναπλήρωση των υπηρεσιών σε νέες επιχειρήσεις που έρχονται στην Κύπρο.

Α. Γεωργιάδης: Στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας της Ουκρανίας, υπογράμμισε από τη πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις και οι λύσεις είναι «απολύτως ταυτόσημες».

«Ζούμε σε περίεργες εποχές δύσκολες εποχές. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα του πρώτου Επιχειρηματικού Φόρουμ Αμμοχώστου.

Όπως είπε, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάσουν την 24η Φεβρουαρίου «ως ένα σημείο τομής της ευρωπαϊκής ιστορίας και του κόσμου, που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στο επίπεδο της οικονομίας και πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για στενότερη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου, διότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος τους».

Όπως είπε, οι προκλήσεις είναι απολύτως κοινές και οι λύσεις που υπάρχουν είναι απολύτως ταυτόσημες.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος θαυμάζει την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα την πολύ ταχύτερη έξοδο της Κύπρου από την κρίση του 2013, σε σύγκριση με την βραδύτερο πρόοδο της Ελλάδας, παρουσιάζοντας σταθερά δημόσια οικονομικά γερές, όπως είπε, οικονομικές προοπτικές, χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού κα ανταγωνιστική οικονομία.

«Άρα έχουμε πολλά να διδαχθούμε και να ακολουθήσουμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Την αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών για καθιέρωση Κύπρου ως επιχειρηματικού κόμβου εξήρε ο Κ. Κούσιος

Την έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου με τίτλο «Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων» κήρυξε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυριάκος Κούσιος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης για τη συνεχή στήριξη και αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών ούτως ώστε να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος.

Όπως δήλωσε ο κ. Κούσιος στον χαιρετισμό του, το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αμμοχώστου και Πειραιώς, πραγματοποιείται «στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, η οποία, μια μόλις ανάσα από εδώ, περιμένει βουβή την πολυπόθητη απελευθέρωση από τον Tούρκο κατακτητή».

«Πρόκειται για έναν αδίστακτο κατακτητή, ο οποίος συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και μια προκλητικά επιθετική συμπεριφορά, επιχειρώντας να επιβάλει και νέα τετελεσμένα. Αγνοώντας πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διεκδικεί απροκάλυπτα λύση δύο κρατών και προβαίνει σε ενέργειες για παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων», ανέφερε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά αντιτάσσει όλα τα μέσα που διαθέτει, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο, μακριά από παράλογες απαιτήσεις αναγνώρισης δύο κρατών, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Όσον αφορά στην πόλη της Αμμοχώστου, τη φυσική έδρα του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση συνεχίζουν τις έντονες προσπάθειες τους για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», προσέθεσε.

Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε επίσης και στις τρεις διαδοχικές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία η Κύπρος, με τη μεγάλη οικονομική κρίση το 2013 να διαδέχεται η πανδημία του κορωνοϊού, για να ακολουθήσει πρόσφατα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως είπε, προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των αλυσιδωτών επιπτώσεων των δύο πρόσφατων κρίσεων, καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του φιλόδοξου προγράμματος «Κύπρος-Το Αύριο» που εκπόνησε η Κυβέρνηση, μέσω των οποίων θα διατεθούν για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ποσά που δύναται να ξεπεράσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. «Η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ‘Κύπρος-Το Αύριο’, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική», τόνισε

Αναφερθείς στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος είπε πως στα 70 χρόνια από την ίδρυσή του το 1952 συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και της οικονομίας του τόπου, ενώ με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και την καλλιέργεια πολιτιστικών σχέσεων, έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης και διδυμοποίησης με πολλά Επιμελητήρια του εξωτερικού.

«Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, έχουμε σήμερα την τιμή να παρευρισκόμαστε σε αυτό το οικονομικό φόρουμ, όπου αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Κύπρου θα συζητήσουν για τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν επιφέρει οι τελευταίες εξελίξεις, ανά το παγκόσμιο, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Ενέργειας», ανέφερε. 

Η συνδιοργάνωση του επιχειρηματικού συνεδρίου από τα ΕΒΕ Πειραιώς και Αμμοχώστου, πρόσθεσε, επισφραγίζει 51 έτη άριστων σχέσεων και συνεργασίας από την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 1971 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τα δύο Επιμελητήρια να υπογράφουν τον περασμένο Νοέμβριο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Αδελφοποίησης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων αδελφοποίησης και με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εξέφρασε την προσδοκία του το επιχειρηματικό συνέδριο να καταστεί θεσμός για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδος, ενώ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και στα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου, απέδωσε τα εύσημα της Πολιτείας για την αξιέπαινη δράση τους, τόσο των ιδίων όσο και των προκατόχων τους, υπογραμμίζοντας πως «η όλη πορεία του Επιμελητηρίου συνέβαλε καθοριστικά στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και της ευημερίας των επιχειρηματιών της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και της οικονομίας του τόπου».

Πρόεδρος ΕΒΕΑ: Σημαντικό το Επιχειρηματικό Συνέδριο Αμμοχώστου

Ως σημαντικές χαρακτήρισε τις εργασίες του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου που συνδιοργανώνεται από το ΕΒΕ Πειραιώς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμά, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Είπε ότι το φόρουμ πραγματοποιείται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων της αδελφοποίησης των δύο Επιμελητηρίων Αμμοχώστου και Πειραιά. «Επιλέξαμε να γίνει το συνέδριο για πρώτη φορά στην Αμμόχωστο και σκοπός μας είναι όπως ο θεσμός συνεχίσει και να γίνεται εκ περιτροπής κάθε χρόνο, τώρα στην Αμμόχωστο, στην συνέχεια στον Πειραιά κ.ο.κ Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί και στην κατεχόμενη πόλη», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαθωμά ανέφερε ότι ως Επιμελητήριο Αμμοχώστου, θέλουμε να δώσουμε τεράστια έμφαση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. «Πιστεύουμε ότι χρειάζεται όλα τα εχέγγυα η επαρχία Αμμοχώστου για να αναπτυχθεί ομοιόμορφα και σε άλλους τομείς, δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά μόνο από τον τουρισμό», σημείωσε.

Με αυτό το συνέδριο, συνέχισε, θα δώσουμε την ευκαιρία στα μέλη μας αλλά και σε όλους τους επιχειρηματίες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου να ακούσουν απόψεις, εισηγήσεις. «Με το πέρας του συνεδρίου θα υπάρχουν και κάποια συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες έτσι ώστε να βρούμε τις λύσεις για να αναπτυχθεί καλύτερα και ομοιόμορφα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, είπε ότι αυτές είναι πολύ στενές. «Είμαστε αδελφοποιημένα από το 1971 με την υπογραφή που έγινε τότε στην Αμμόχωστο. Ήταν τότε τα δύο λιμάνια της Ελλάδας και της Κύπρου, η Αμμόχωστος και ο Πειραιάς. Οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 με την υπογραφή της επικαιροποίησης του μνημονίου. Σκοπεύουμε εκτός από το συνέδριο να συνεχίσουμε με άλλες δραστηριότητες, όπως επιχειρηματικές συναντήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Παπαθωμά, είπε ακόμη ότι το Επιμελητήριο Πειραιώς έχει παραχωρήσει γραφείο στα γραφεία στον Πειραιά και ότι εδώ και δύο μήνες το Επιμελητήριο Αμμοχώστου μπορεί να εξυπηρετεί τα μέλη του, από το συγκεκριμένο γραφείο του στον Πειραιά.

«Αυτό προστίθεται στο γραφείο που έχουμε στο Παραλίμνι, στην Λεμεσό και σύντομα στην Μαρίνα Αγίας Νάπας με την αποπεράτωση των έργων», συμπλήρωσε.

Κορκίδης: Ευκαιρίες από την εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΕΒΕ Αμμοχώστου 

Στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου εστίασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλειος Κορκίδης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου που συνδιοργανώνεται από τους δύο φορείς στην Αγία Νάπα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης, «σε μικρό χρονικό διάστημα τα δύο επιμελητήρια μπόρεσαν και έκαναν πολλά πράγματα. Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο επικαιροποιώντας μία φιλία που έρχεται από το παρελθόν και θα φτάσει πολύ μακριά στο μέλλον».

«Όσα οραματιστήκαμε κατά τη διάρκεια της υπογραφής του επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου αδελφοποίησης που επισφράγισε την 50χρονη συνεργασία των επιμελητηρίων Αμμοχώστου και Πειραιώς και οφείλεται στην πρωτοβουλία και το όραμα, στην προσέγγιση και την προσωπικότητα του Αυγουστίνου Παπαθωμά και του Γιώργου Μαυρουδή, άναψαν τη φλόγα και είμαι βέβαιος ότι θα είναι κάτι που θα δυναμώσει και θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει τόσο με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, αυτή η αδελφοποίηση θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσης, ενώ είπε πως δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει λύσεις περιορισμού των μετακινήσεων, της παραγωγής, της οικονομίας, των πτήσεων, των επαγγελματικών ταξιδιών, των τουριστικών. «Για αυτό θα θέλαμε πολύ σήμερα τα δύο επιμελητήρια, μαζί με τους πολιτικούς μας, να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα και να καταθέσουμε τις προστάσεις μας, προτάσεις ρεαλιστικές και ουσιαστικές, προτάσεις που μπορούμε να διεκδικήσουμε και που μπορούμε να πετύχουμε», σημείωσε.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ χαιρέτισε την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μετά από 21 χρόνια, με 2.000 κρατήσεις εντός λίγων ωρών από την ανακοίνωση της γραμμής, αναφέροντας πως το πρώτο δρομολόγιο από τη Λεμεσό θα υποδεχθούν στις 21 Ιουνίου στον Πειραιά ο Δήμαρχος της πόλης και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας.

Για τον τουρισμό στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς είπε πως ο Απρίλιος έκλεισε στο 82% με 85% της κίνησης του 2019, προσθέτοντας πως «ήδη βαίνουμε προς το 90% και μακάρι τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπεράσουμε τους στόχους του 2019 παρά τις δυσκολίες».

Σχετικά με την τρέχουσα κρίση, ο κ. Κορκίδης είπε πως υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων αλλά και των ελλείψεων, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να φτάνει στο 10,2%. «Υπήρξαν παρεμβάσεις 6,5 δισ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία προστίθενται στα 43 της διετίας της πανδημίας, σύνολο σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η επιδοματική πολιτική είναι ένα από τα τρία όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης, μαζί τη μείωση των φόρων και την αύξηση των μισθών, αλλά όλα με μία ισορροπία».

Αναφορικά με τη γαλάζια οικονομία, είπε πως η παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών εκτιμάται σε 1 τρισ. δολάρια, ενώ ανέδειξε την εκμετάλλευση της ενέργειας από τα κύματα και τα θαλάσσια πάρκα αιολικής ενέργειας αντί της χρήσης καλλιεργήσιμης γης για φωτοβολταϊκά πάρκα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κορκίδης εκτίμησε πως η Ευρώπη δεν διαχειρίστηκε σωστά την παγκοσμιοποίηση, καθώς αντί να δυναμώσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά κατέληξε να εξαρτάται από τρίτες χώρες και ενεργειακά και διατροφικά διότι αναζητούσε το φθηνότερο προϊόν, χάνοντας προστιθέμενη αξία από την απασχόληση και την οικονομία. «Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που έφεραν την Ευρώπη σε αυτή τη δεινή θέση», τόνισε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς ευχήθηκε το Επιχειρηματικό Συνέδριο Αμμοχώστου «να καθιερωθεί στον χρόνο, να κεντρίσει και να κερδίσει το διεθνές επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ώστε να ξαναπούμε μετά από χρόνια τα δύο επιμελητήρια μαζί με αφετηρία την Αμμόχωστο προορισμός ο κόσμος».