Μπορεί τους τελευταίους μήνες όποτε βάζουμε καύσιμα στα οχήματα μας να  πληρώνουμε περισσότερα για την ίδια ποσότητα, γεγονός που επιβαρύνει τους οικογενειακούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο τα ευρωπαϊκά στοιχεία καταδεικνύουν πως υπάρχουν και (πολύ) χειρότερα σε χώρες της ΕΕ, καθώς η Κύπρος είναι από τις πιο φθηνές ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Bulleting, ημερομηνίας 25/4/2022), το οποίο επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση με τις πιο χαμηλές τιμές (περιλαμβανομένου των φόρων) στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων. Επίσης, η Κύπρος βρίσκεται στην 9η θέση με τις πιο χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο κίνησης και στην 7η θέση με τις πιο φθηνές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρή ανάσα για μερικούς μήνες για καταναλωτές στα καύσιμα

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, η πιο φθηνή χώρα στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων είναι η  Ουγγαρία και ακολουθούν η Μάλτα, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Κύπρος. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία τα 1000 λίτρα αμόλυβδης 95 τον περασμένο μήνα είχαν κοστίσει €1282.81, ενώ στην Κύπρο η αντίστοιχη ποσότητα ήταν €1507.59.

Από την άλλη, οι πέντε χώρες που πωλούν την αμόλυβδη 95 οκτανίων ακριβότερα είναι η Φινλανδία (για κάθε 1000 λίτρα το κόστος ήταν €2174), η Ολλανδία, η Δανία, η Ελλάδα (€2074 τιμή πώλησης)  και η Γερμανία. Ακολουθούν η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ρουμανία.

Η Κύπρος, περί τα τέλη του περασμένου μήνα, βρισκόταν στην 9η θέση ανάμεσα στις χώρες που πωλούν σε πιο χαμηλές τιμές το πετρέλαιο κίνησης. Για παράδειγμα στην χώρα μας για κάθε 1000 λίτρα το κόστος ήταν €1736.09. Εξάλλου, οι πέντε χώρες με τις πιο ψηλές τιμές στο πετρέλαιο κίνησης ήταν η Σουηδία (€2407.71 ανά 1000 λίτρα), η Φινλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία.

Αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, η Μάλτα ήταν στην 1η θέση με τις πιο χαμηλές τιμές (€1000 ανά 1000 λίτρα). Την πεντάδα με τις πιο χαμηλές τιμές συμπληρώνουν Κροατία, Λιθουανία, Βέλγιο και Ρουμανία. Η Κύπρος ήταν ανάμεσα στις επτά χώρες της ΕΕ με τις πιο χαμηλές τιμές (€1256.46 ανά 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης). Τις πιο ψηλές τιμές είχαν η Δανία (€2078.07 ανά 1000 λίτρα), η Ολλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φιλανδία.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές υπηρεσίες, μετά από αναλύσεις και συγκρίσεις, υποστηρίζουν πως τους δύο τελευταίους μήνες είναι ομαλότερη η αύξηση των καυσίμων στην Κύπρο σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη ΕΕ. Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη άρχισαν να αποκλιμακώνονται οι τιμές, στην Κύπρο η αποκλιμάκωση αναμένεται σταδιακά το επόμενο διάστημα, εξαιτίας του ετεροχρονισμού στη μεταβολή των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο σε σχέση με την Ευρώπη. Για παράδειγμα, στις 28 Φεβρουαρίου και στις 14 Μαρτίου στα υπόλοιπα κράτη μέλη η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά περίπου 40%. Στην ΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο το πετρέλαιο κίνησης ήταν € 0,887 σεντ/λίτρο και τον Μάρτιο €1,241 σεντ/λίτρο. Από την άλλη, στην Κύπρο η αύξηση των τιμών ήταν 15.4%. Δηλαδή, τον περασμένο Φεβρουάριο οι τιμές πώλησης πετρελαίου κίνησης ήταν €0,835 σεντ/λίτρο, ενώ τον Μάρτιο € 0,964 σεντ/λίτρο.