Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος ολοένα και φουσκώνουν και σύμφωνα με όσα η ίδια η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διαμηνύει, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πρόσθετη αύξηση ύψους 16%. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναμένουν από την κυβέρνηση αποφασιστική παρέμβαση για αναχαίτιση στο τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Άλλωστε τα νοικοκυριά της Κύπρου πληρώνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους την εκτόξευση των τιμών ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, για τις τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται σε τρία κράτη: Εσθονία (+50%), Σουηδία (+49%) και Κύπρος (+36%).

Τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα ζητά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Σε επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης αναφερόμενος στον περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις Νόμο του 2012, σημειώνει ότι η υπουργός Ενέργειας δύναται με διάταγμά της να επιβάλει ανώτατη τιμή σε μικρό αριθμό προϊόντων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο η οποία μπορεί να ανανεωθεί. Μεταξύ των προϊόντων αυτών είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατά 36% αυξήθηκαν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού στην Κύπρο

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του σχετικού νόμου αναφέρεται: «4.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του άρθρου 3, ο Υπουργός δύναται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να καθορίζει, για περίοδο μέχρι σαράντα πέντε (45) ημέρες, ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον Πίνακα του Παραρτήματος, όταν το ύψος των τιμών, στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στη Δημοκρατία, είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, καθώς και όταν επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών, ιδίως όταν το περιθώριο κέρδους των εμπόρων είναι υπερβολικά ψηλό».

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι επιβάλλεται η άμεση έκδοση διατάγματος της υπουργού Ενέργειας με το οποίο να καθορίζεται ανώτατη τιμή πώλησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Προτείνει χαρακτηριστικά όπως η επιπρόσθετη αύξηση ύψους 16% που θα επιβάλει η ΑΗΚ, να παγώσει με διάταγμα της υπουργού Ενέργειας, με το οποίο να ορίζει ως ανώτατες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος αυτές που ισχύουν σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά ο αναπλ. διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, Αντώνης Ιωάννου, ανέφερε ότι πράγματι η νομοθεσία περιλαμβάνει το ηλεκτρικό ρεύμα στα προϊόντα που μπορεί να επιβάλει πλαφόν η κυβέρνηση. Ωστόσο, σημειώνει, το υπουργείο Ενέργειας θεωρεί ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τίθενται στην παράγραφο 4.1 του σχετικού νόμου. Πράγματι, είπε, επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Συμπληρώνει, όμως, πως οι τιμές που διατίθεται το ρεύμα δικαιολογούνται υπό τις σημερινές συνθήκες. 

Περαιτέρω, είπε, παρά την ύπαρξη της νομοθεσίας ενδεχομένως να υπάρχουν και νομικά ζητήματα από τη στιγμή που είναι αρμοδιότητα της ΡΑΕΚ τα θέματα τιμολόγησης του ρεύματος. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 7 σεντ το λίτρο, αντίστοιχα στο πετρέλαιο κίνησης 8,3 σεντ το λίτρο. Περαιτέρω, σημείωσε, έχει μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές και στο 9% για τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική εξυπηρετεί όλους τους οικιακούς καταναλωτές, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση στην αγορά.