Η πιστοποίηση της εταιρείας µας ως Great Place to Work® αναµφίβολα έχει να κάνει µε τη βαρύτητα που δίνεται στο προσωπικό µας και µε τη συνεχή επένδυση που γίνεται για την επίτευξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την ισότητα, τη φιλικότητα, την οµαδικότητα αλλά και τη διαφορετικότητα.

Ελίνα Κυραντζή

Πόσες φορές έχετε εξασφαλίσει µέχρι τώρα την πιστοποίηση Great Place to Work; Πείτε µας λίγα λόγια γι’ αυτή την εµπειρία της διαδικασίας να συνεργαστείτε µε την Great Place to Work και να ολοκληρώσετε µε επιτυχία την αξιολόγηση.

Το 2023 ήταν η πρώτη φορά που η Χ.Α. Παπαέλληνας Εµπορική Λτδ συµµετείχε στη διαδικασία πιστοποίησης µε το πρότυπο Great Place to Work®. Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και τα Bean Bar πιστοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2023, µέσα από ερωτηµατολόγιο που κάλυπτε πολλές και διαφορετικές πτυχές της διοίκησης ανθρώπινου δυναµικού και της εταιρικής κουλτούρας και που απαντήθηκε ανώνυµα και εµπιστευτικά από τα µέλη της οµάδας µας. Η εταιρεία µας έχει πιστοποιηθεί ξανά µε πρότυπα που αφορούν την εµπειρία εργοδότησης και το περιβάλλον εργασίας που προσφέρουµε, αλλά το Great Place to Work® ήταν ένα πρωτόγνωρο για εµάς εργαλείο, αφού επιτρέπει άµεση ανατροφοδότηση για το αποτέλεσµα της πιστοποίησης. Επίσης, η πλατφόρµα του Great Place to Work® δίνει την ευκαιρία στους εργοδότες να δουν την ανάλυση των αποτελεσµάτων της έρευνας µε λεπτοµερή τρόπο, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιµο για να διαφανούν οι τοµείς που διαπρέπουν αλλά και οι πρακτικές που χρήζουν βελτίωσης ή αναβάθµισης. Η πιστοποίηση της εταιρείας µας ως Great Place to Work® αναµφίβολα έχει να κάνει µε τη βαρύτητα που δίνεται στο προσωπικό µας και µε τη συνεχή επένδυση που γίνεται για την επίτευξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την ισότητα, τη φιλικότητα, την οµαδικότητα αλλά και τη διαφορετικότητα. Όµως, ο πρωταρχικός λόγος για την πιστοποίηση και την επιτυχία αυτή είναι η συµβολή των ανθρώπων µας, τόσο στην καθηµερινή τους εργασία όσο και στην προθυµία τους να συνεισφέρουν στην πιστοποίηση, µε τη συµµετοχή τους και τις απαντήσεις τους στην εν λόγω έρευνα.

Ανεξαρτήτως της εξασφάλισης της πιστοποίησης από την Great Place to Work, οι απαντήσεις που λάβατε από το προσωπικό σας σάς ικανοποίησαν; Υπήρξαν απαντήσεις -µέσα από την αξιολόγηση της οποίας έτυχαν- που σας προβληµάτισαν και σας ώθησαν να προβείτε σε αλλαγές στη δοµή και τη λειτουργία της εταιρείας;

Το γενικό αίσθηµα που είχαµε µέσα από την έρευνα του Great Place to Work® ήταν αυτό της ικανοποίησης του προσωπικού, που δεν θα µπορούσε παρά να µας αφήσει ευχαριστηµένους.

Η χρήση στατιστικών και δεδοµένων και η καθηµερινή επικοινωνία που έχουν τα µέλη της οµάδας µας µεταξύ τους µάς δίνουν τα εφόδια για συνεχή ανατροφοδότηση όσον αφορά όλες τις επιχειρηµατικές µας πτυχές. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσµατα που λάβαµε δεν µας εξέπληξαν, αφού έχουµε επίγνωση για το αίσθηµα της εταιρικής κουλτούρας που επικρατεί, για τις πρακτικές που το προσωπικό µας εκτιµά και για τα θέµατα που οι άνθρωποι µας θα ήθελαν να δουν να διαφοροποιούνται.

Παρ’ όλα αυτά, για εµάς έχει ιδιαίτερη σηµασία να δίνουµε πολλαπλές οδούς στο προσωπικό µας να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να εισακουστεί, όπως είναι και το Great Place to Work®. Κάθε ευκαιρία για ανατροφοδότηση είναι χρήσιµη για την αναβάθµιση των πρακτικών µας και για την εισαγωγή νέων πρακτικών. Σε ένα κόσµο που κινείται µε ιδιαίτερα γοργούς ρυθµούς και στον οποίο τα ‘θέλω’ µας αλλάζουν συχνά, είναι ζωτικής σηµασίας για έναν εργοδότη να έχει τρόπους να ακούει τη φωνή της οµάδας του και να ανταποκρίνεται σ’ αυτήν στον µέγιστο δυνατό βαθµό.

Από τις απαντήσεις των ανθρώπων µας επιβεβαιώσαµε τα θετικά µας στοιχεία ως εργοδότες αλλά και την ύπαρξη θεµάτων που χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάθε αξιόπιστος εργοδότης οφείλει να επέµβει µε στοχευµένες ενέργειες για την αλλαγή ή την επιδιόρθωση θεµάτων, όπως και πράξαµε.

Διαπιστώσατε διαφορές µεταξύ των απαντήσεων που έδωσαν κατά την αξιολόγηση οι υπάλληλοι στις υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και οι υπάλληλοι στα Bean Bar;

Οι οµάδες των υπεραγορών και των Bean Bar µας εργάζονται µαζί καθηµερινά, καθώς 9 από τα 12 Bean Bar µας στεγάζονται στις ΑΛΦΑΜΕΓΑ. Επίσης, όλοι οι συνάδελφοι λαµβάνουµε κατευθυντήριες γραµµές και την εταιρική στρατηγική από την Κεντρική Διεύθυνση. Παραδείγµατος χάριν, η εξεύρεση και η εκπαίδευση προσωπικού γίνονται µε τους ίδιους τρόπους και από τα ίδια άτοµα και για τις δύο αλυσίδες.

Ως εκ τούτου, οι απαντήσεις των δύο οµάδων δεν διέφεραν ιδιαίτερα. Όµως, είναι αναµενόµενο να υπάρχουν µικρές διακυµάνσεις στις απαντήσεις του κάθε focus area που εξετάζει το Great Place to Work® µεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών και τµηµάτων, αφού ο κάθε Υπεύθυνος έχει το δικό του ηγετικό στυλ και η κάθε τοποθεσία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και άρα διαφορετικές καθηµερινές χαρές και προκλήσεις.

Βλέπετε να έχουν αντίκρισµα οι πιστοποιήσεις που λάβατε κατά τις προσπάθειες σας να προσλάβετε πρόσθετο προσωπικό; Είναι κάτι που όντως λαµβάνουν υπόψη οι υποψήφιοι για εργοδότηση κοντά σας;

Οι job-seekers τη σήµερον ηµέρα είναι µελετηµένοι και γνωρίζουν καλά ποιες είναι οι προτεραιότητες τους όταν αποζητούν εργασία. Για τα άτοµα που η εργασιακή σταθερότητα, το θετικό εργασιακό περιβάλλον και το επιχειρηµατικό κύρος έχουν µεγάλη σηµασία, όλες οι πιστοποιήσεις µιας εταιρείας προσφέρουν επιπλέον επιβεβαίωση για τον τρόπο λειτουργίας της, κυρίως όταν αυτές οι πιστοποιήσεις δίνονται από ακέραιους και διεθνείς οργανισµούς και αφορούν τις πρακτικές ανθρώπινου δυναµικού.

Θα επαναλάβετε την αξιολόγηση από την Great Place to Work; Θα το κάνετε κάθε χρόνο ή κατά διαστήµατα;

Στόχος µας είναι να επαναλάβουµε τη διαδικασία και να πιστοποιηθούµε ξανά το 2024.

Πόσα άτοµα εργοδοτεί η Χ.Α. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ, σε ποιο ποσοστό είναι Κύπριοι και πόσο συχνά καταφεύγετε στην αναζήτηση προσωπικού; Αντιµετωπίζουν και οι εταιρείες σας προβλήµατα στην εργοδότηση προσωπικού ή υπάρχει ικανοποιητική προσφορά από ενδιαφερόµενους; Είναι πιο εύκολη η πρόσληψη προσωπικού για τις υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ ή για τα Bean Bar;

Η Χ.Α. Παπαέλληνας Εµπορική Λτδ αυτή τη στιγµή εργοδοτεί 2,200 άτοµα, εκ των οποίων το 73% είναι Κύπριοι και Έλληνες.

Ως γνωστόν, το λιανικό εµπόριο χαρακτηρίζεται από συχνή εναλλαγή προσωπικού, µε αποτέλεσµα η εξεύρεση νέων συναδέλφων να αποτελεί καθηµερινό µέρος των εργασιών µας και να γίνεται από άτοµα που είναι εξειδικευµένα στην προσέλκυση και την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα µετά την πανδηµία υπάρχει µεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας, καθώς παρατηρείται µεγάλη ανάγκη και µικρή προσφορά.

Οι άνθρωποι των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ και των Bean Bar είναι µέρος της ίδιας κουλτούρας και απολαµβάνουν τα ίδια ωφελήµατα, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στην εξεύρεση ατόµων για οποιαδήποτε αλυσίδα. Όµως, είναι σηµαντικό να αναφερθούµε στο ότι ο τοµέας της εστίασης – στον οποίο ανήκουν τα Bean Bar – διαχρονικά παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις από άλλους τοµείς στην στελέχωση του.

Σε ποιο βαθµό κρίνετε επιτυχηµένη τη δραστηριοποίησή σας στο ηλεκτρονικό εµπόριο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα µετά την πανδηµία; Είναι σηµαντικό το ποσοστό καταναλωτών που επιλέγουν να παραγγέλνουν από τις διαδικτυακές σας υπηρεσίες ή το ενδιαφέρον των καταναλωτών επιστρέφει στα φυσικά καταστήµατα;

Το ηλεκτρονικό εµπόριο αποτελεί πλέον ουσιαστικό µέρος των εργασιών µας και της ζωής των καταναλωτών ευρύτερα, παρουσιάζοντας συνεχείς αυξητικές τάσεις. Η εταιρεία µας επενδύει στο e-commerce, µε σκοπό να προσφέρει ολοκληρωµένη εµπειρία εξυπηρέτησης και στον διαδικτυακό πελάτη. Στην παρούσα φάση βλέπουµε τους καταναλωτές να πραγµατοποιούν τις εβδοµαδιαίες/µηνιαίες τους αγορές διαδικτυακά και να επισκέπτονται τα καταστήµατα µας για τα πιο καθηµερινά τους ψώνια.