Συνέχεια στον πόλεμο που ξέσπασε για τα προσχέδια των νομοσχεδίων για τις πολλαπλές συντάξεις δίνουν η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σήμερα υπήρξε δεύτερος γύρος αποστολής επιστολών, κυρίως για το διαδικαστικό κομμάτι που αφορά τα νομοσχέδια.
Ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή προς στην κ. Δημητρίου την ενημερώνει πως θα καταθέσει τα νομοσχέδια στη Βουλή όταν αυτά εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και χωρίς να υπάρξει προδιαβούλευση. Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή του για την επιχειρηματολογία που περιλαμβάνεται στη χθεσινή επιστολή της προέδρου του Σώματος. Υποδεικνύει πως στόχος της Κυβέρνησης ήταν η προδιαβούλευση με τη Βουλή για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και τους βουλευτές και που απασχολεί τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης αλλά και την κοινωνία.
Δείτε ΕΔΩ την επιστολή
«Σε κάθε περίπτωση, εξ όσων αντιλαμβάνομαι από την απάντηση σας, δεν επιθυμείτε αυτή την προδιαβούλευση και την από κοινού κατάληξη επί των νομοσχεδίων. Ως εκ τούτου, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση» προσθέτει.
Επίσης, εκφράζει την ελπίδα η Βουλή, κατανοώντας τη σοβαρότητα του θέματος, να εξετάσει τα νομοσχέδια με τη δέουσα προσοχή και ει δυνατό πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής (για τις εκλογές του Ιουνίου).
Άμεση ήταν η απάντηση της προέδρου της Βουλής, η οποία τονίζει στην απαντητική επιστολή της πως το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει εκ μέρους των θεσμών του κράτους ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Η Βουλή θα αναμένει, σημειώνει, την κατάθεση των νομοσχεδίων και θα προχωρήσει βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών και έχοντας πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών της και του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο υπηρετεί, στην εξέταση και ψήφιση τους κατά προτεραιότητα.
Η κ. Δημητρίου συμφωνεί με τον κ. Κεραυνό πως το θέμα των πολλαπλών συντάξεων είναι ένα σοβαρό θέμα, γι’ αυτό, τονίζει, οι επαναλαμβανομένες παρεμβάσεις της για την επίσπευση εκ μέρους της Κυβέρνησης της κατάθεσης των νομοσχεδίων.
Υποδεικνύει επίσης πως η όποια σημασία του θέματος δεν συνεπάγεται και την εκούσια εμπλοκή είτε της εκτελεστικής είτε της νομοθετικής εξουσίας σε συνταγματικά μη προβλεπόμενες διαδικασίες και καταστρατήγηση των θεσμικών διαδικασιών νομοθέτησης. «Έτι περαιτέρω, όταν η Εκτελεστική Εξουσία ζητά διαβούλευση με τη Βουλή, όπως σχετικά αναφέρετε, στο πλαίσιο της διασφάλισης της διαφανούς και ορθολογικής διαδικασίας, σε στάδιο προγενέστερο της προώθησής τους προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο» συμπληρώνει.