Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου, στο καθολικό της ιεράς μονής Ασωμάτων Πετράκη και όχι στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, όπως συνηθίζεται ανέκαθεν. Είναι φως-φανάρι ότι πρόκειται για μια αντίδραση της Εκκλησίας στην απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Έχουμε, λοιπόν, μια Εκκλησία που αδιαφορεί για τη βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του Ναού της Δημοκρατίας, που είναι το εθνικό Κοινοβούλιο. Λειτουργεί τιμωρητικά και με τρόπο «πολιτικάντικο», στέλνοντας το μήνυμα στην Πολιτεία ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί την παρουσία πολιτικών προσώπων που τάχθηκαν υπέρ του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ομόφυλων, αλλά και για να αποφύγει την υποδοχή στον καθεδρικό ναό της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπως συνέβαινε παραδοσιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Από μία Εκκλησία που αντί να διδάσκει την αγάπη, απομονώνει και τιμωρεί ανθρώπους. Η πλειονότητα των οποίων, όποιο τρόπο ζωής και αν έχουν επιλέξει, πιστεύουν βαθιά στον Χριστό και στην Αγάπη που ο υιός του Θεού μας δίδαξε.

Η σχολική βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. Σχεδόν δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην μάθεις ότι μαθητές και μαθήτριες «έπαιξαν ξύλο» μεταξύ τους, άσκησαν βία εναντίον άλλων παιδιών, ακόμα και δασκάλων, ή και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σχολικές εγκαταστάσεις. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να λάβει σκληρά μέτρα, τα οποία, μάλιστα, θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα.

Μερικά από αυτά, ως ανάχωμα στην αύξηση των περιστατικών bullying, είναι η επαναφορά της 5ήμερης αποβολής και ευκολότερη οριστική αποβολή από το σχολείο. Επίσης, τα «σπασμένα» των παιδιών–σε περιπτώσεις καταστροφών στο σχολείο–θα τα πληρώνουν οι γονείς.

Πάντως, όσο κι αν καταγινόμαστε με τα δικά μας, (ποια προϊόντα φτήνυναν από χθες στα ράφια των σουπερμάρκετ, η μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση, το δάνειο του Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοκριτική Τσίπρα, τα προβλήματα με την κακοκαιρία, η αναστάτωση και τα εκδικητικά τερτίπια της Εκκλησίας για τους γάμους ομοφύλων, ακόμα και η παλινδρόμηση μερικών κομμάτων για την έλευση ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα,  …, όπως λένε και οι Pink Floyd στο «Mother» από το «The Wall», σε μεγάλο βαθμό είναι χάσιμο χρόνου! Just a waist of time. «Νομίζεις, Μάνα, πως θα ρίξουν τελικά την βόμβα;». Πόλεμοι μαίνονται, και εμείς;

Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετέβη αυτές τις μέρες στη Γάζα. Πήγαν παντού, είδαν, άκουσαν, …, και ενημέρωσαν ότι σε μία μέρα μόνο, στο νοσοκομείο της Γάζας, πέθαναν 15 παιδιά από ασιτία.  Και στον «Guardian», πρώτη είδηση χθες ήταν ότι έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι Ισραηλινοί όμηροι, που είναι ακόμα στα χέρια της Χαμάς, έχουν βασανιστεί και βιαστεί από εκείνους που ακόμα τους κρατούν στη Γάζα…

Ένας πόλεμος φρίκης, απ’ όλες τις μπάντες…

 Η ανάρτηση της Ημέρας, στο Facebook σήμερα, από τη δημοσιογράφο, πολιτική συντάκτρια, Νόνη Καραγιάννη:  «Σηκώθηκαν πολλά δάχτυλα και ειπώθηκαν και απρέπειες για τον Γιώργο Νταλάρα, το προηγούμενο διάστημα. Η κυριακάτικη εμφάνισή του στο πάντα εξαίσιο “Μουσικό Κουτί” (του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη στην τηλεόραση της ΕΡΤ), έχει και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, για όσους δεν ξέρουν ή άλλους που ξεχνούν, ποιος είναι ο Νταλάρας και τι ακριβώς έχει προσφέρει δεκαετίες τώρα στην ελληνική μουσική».

 Επί τη ευκαιρία, η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνας Μενδώνη, να παίζονται στα ξενοδοχεία μόνο ελληνικά τραγούδια, έχει προκαλέσει πολλές και δίκαιες αντιδράσεις. Μερικοί συμφωνούν με το μέτρο, οι περισσότεροι όμως διαφωνούν κυρίως ως προς το «υποχρεωτικό» της απόφασης. Ο υπογράφων τάσσεται με τους τελευταίους. Και πραγματικά δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να εξηγήσω και το γιατί…