Δεκάδες ενστάσεις για τις αξιολογήσεις τους αναμένεται να υποβάλουν κυβερνητικοί υπάλληλοι, διαφωνώντας με την αξιολόγηση της οποίας έτυχαν από τους αξιολογητές στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης, που περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης εφαρμόστηκε για να σταματήσει η ισοπεδωτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της οποίας σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι αξιολογούνταν ως εξαίρετοι.

Στο Δημόσιο επικρατεί αναβρασμός, αφού εκτός από τη διαφωνία των εργαζομένων με τον νέο τρόπο αξιολόγησης τους και τις διαμαρτυρίες τους για χαμηλές βαθμολογίες, φωνάζουν και ότι παραβιάζεται ο νόμος. Αριθμός εργαζόμενων καταγγέλλει πως παραβιάζονται τα χρονοδιαγράμματα αξιολόγησης και υποβολής ένστασης από τους επηρεαζόμενους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων, βάσει των κανονισμών οι υπηρεσιακές εκθέσεις αξιολόγησης θα έπρεπε να δοθούν στους εργαζόμενους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο σε κάποια κυβερνητικά τμήματα δεν δόθηκαν εμπρόθεσμα οι αξιολογήσεις, γεγονός, όπως υποστηρίζουν, που επηρεάζει και τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων εκ μέρους τους.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι σε κάποιους εργαζόμενους παραδόθηκαν μεν οι αξιολογήσεις, αλλά με καθυστέρηση και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πως τις παρέλαβαν σε προγενέστερη ημερομηνία. Κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία πολλών εργαζομένων, οι οποίοι προέβησαν και σε καταγγελίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Βάσει του χρονοδιαγράμματος για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να συμπληρωθούν οι ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις αξιολόγησης και να γνωστοποιηθούν στους υπαλλήλους. Από την ημέρα παραλαβής της έκθεσης, οι υπάλληλοι μπορούν εντός δέκα ημερών να υποβάλουν ένσταση για την αξιολόγηση που τους έγινε. Εντός Μαρτίου η ένταση πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Ενστάσεων και μέχρι το τέλος του ιδίου μήνα να αποσταλούν οι τελικές ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Αν μία ένσταση γίνει αποδεκτή, η ομάδα αξιολόγησης προχωρά στη σύνταξη νέας υπηρεσιακής έκθεσης (τελική έκθεση), για να σταλεί στην ΕΔΥ. Αν η ένσταση απορριφθεί, η υπηρεσιακή έκθεση αποστέλνεται στην ΕΔΥ και ενημερώνεται σχετικά ο υπάλληλος.

Η Γενική Συνέλευση της ΑΣΔΥΚ αποφάσισε ότι σε όσα από τα μέλη της επιθυμούν να υποβάλουν ένταση, αμφισβητώντας το νέο σύστημα αξιολόγησης, είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη, με την παροχή πρότυπης ένστασης, αλλά και μέσω του νομικού της συμβούλου, αν κρίνεται απαραίτητο. Ο πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, Δρ Γιώργος Χωραττάς, σημείωσε ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης πάσχει, τονίζοντας ότι αριθμός επιτροπών αξιολογήσεων αξιολόγησαν κινούμενες εντός συγκεκριμένου πλαισίου βαθμολογίας, με αποτέλεσμα αριθμός υπαλλήλων να συγκεντρώνει μέτρια βαθμολογία.

«Είναι προφανές», ανέφερε ο Δρ Χωραττάς «ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, αφού φαίνεται ότι οι αξιολογητές δεν είναι επαρκώς ενήμεροι και εκπαιδευμένοι για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και λόγω οδηγιών Γενικών Διευθυντών βαθμολόγησαν με συγκεκριμένο κατευθυνόμενο τρόπο. Στην ουσία, σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν μολύνει και ακυρώσει το νέο σύστημα αξιολόγησης πριν καλά καλά εφαρμοστεί, αφού από την ισοπέδωση των εξαίρετων ξαφνικά περάσαμε στην ισοπέδωση των μέτριων».

Οι προειδοποιήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και το «όχι» του ΥΠΟΙΚ

Η ΠΑΣΥΔΥ σε προηγούμενες παρεμβάσεις της είχε υποστηρίξει πως δεν ήταν ενδεδειγμένος ο τρόπος εφαρμογής της σοβαρότερης μορφής της μεταρρύθμισης. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως το σύστημα θα έπρεπε να εφαρμοστεί πιλοτικά, για κάποιο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, υποστήριξε πως υπάρχει ο κίνδυνος οι διενεργούμενες αξιολογήσεις να μη συνάδουν με βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας και να υποβληθεί μεγάλος αριθμός ενστάσεων και να υπάρξουν αμφισβητήσεις μέσω νομικών διαδικασιών.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των δημόσιων υπαλλήλων το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να εξετάζει στο παρόν στάδιο αλλαγή του νέου συστήματος αξιολόγησης. Κάτι που ανάφερε στον «Φ» Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.