Εφτά εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την υλοποίηση του Στρατηγικού Στόχου για την εφαρμογή των προνοιών για το χαλλούμι ΠΟΠ, προτείνει με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας.
Η επιστολή αποστάληκε σήμερα, την επόμενη ημέρα της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, να απορρίψει προσφυγή κατά την καταχώρισης της ονομασίας χαλλούμι ως ΠΟΠ.
Οι εισηγήσεις της ΕΚΑ αφορούν:
1) Εφαρμογή νέας γενετικής για τις αγελάδες. Με πιο λίγο αριθμών αγελάδων μπορεί να έχουμε τις ίδιες ποσότητες γάλακτος. Να δοθούν οικονομικά και άλλα κίνητρα στους αγελαδοτρόφους, για σφαγή ή και εξαγωγή αγελάδων για αποσυμφόρηση του αγελαδινού γάλακτος.
2) Το Υπουργείο Εμπορίου και οι άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους, να ελέγξουν την εισαγωγή, την ιχνηλάτηση και την πορεία κατάληξης των ποσοτήτων γαλακτόσκονης. Να αποδείξουν οι εισαγωγείς και οι αγοραστές μεταξύ αυτών και οι γαλακτοβιομηχανίες, πόσες ποσότητες και σε τι προϊόντα τις χρησιμοποιούν.
3) Εφαρμογή προτύπου για το στραγγιστό γιαούρτι. Με την εφαρμογή του φεύγει η γαλακτόσκονη και την θέση της παίρνει το αγελαδινό γάλα με περίπου 24 εκατ. λίτρα αγελαδινό γάλα τον χρόνο, να μετακινούνται από το χαλλούμι στο στραγγιστό γιαούρτι.
4) Το Υπουργείο Εμπορίου μέσα από το σχέδιο για εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών να συμπεριλάβει πρόνοια που να επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες για την αγορά του ανάλογου εξοπλισμού για την παραγωγή του στραγγιστού γιαουρτιού από αγελαδινό γάλα.
5) Να επιδοτηθούν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν το αιγοπρόβειο γάλα με τα συστήματα καταγραφής.
6) Να αναπτυχθεί η γενετική στα αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα σε εκείνες τις ράτσες που έχουν έρθει από αναπτυγμένες χώρες όπως την Ισπανία, Γαλλία και πλέον είναι στο φάκελο για το χαλλούμι. Στόχος σε 3 – 4 χρόνια με τον ίδιο αριθμό ζώων να διπλασιαστεί το αιγοπρόβειο γάλα.
7. Όπως οι Ιταλοί για την παρμεζάνα έχουν διεπαγγελματική Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογή του ΠΟΠ, έτσι πρέπει να γίνει και στην Κύπρο με την συμμετοχή των Υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, των αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, γαλακτοβιομηχανιών και των αγροτικών οργανώσεων.
Η ΕΚΑ συμφωνεί όπως με τη δημοσιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και την παράτασης της μεταβατικής περιόδου για πέντε έτη, να εκδοθούν σχετικά διατάγματα που να καθορίζουν τις ποσοστώσεις του γάλακτος ανά έτος.